Ima nešto baš jako dobro u spoju tijesta i lisnatog povrća. Pod jedan, ekonomičan je, pod dva to je upravo savršen način za podvaliti špinat i blitvu čak i najzadrtijim neljubiteljima zeleni, a pod tri vam nećemo ništa više objašnjavati, samo ćemo navesti primjere. Soparnik (za koji smo dobili su per recept, a pronaći ćete ga ovdje). Zeljanica. Ima li dalje? Pa, zapravo ima. Spanakopita. Specijalitet od hrskavog tijesta i špinata upotpunjenog feta sirom. Jako dobar. Jeste li ga več probali? Nudimo vam odličan recept, isprobajte ga pa će vam biti jasno zašto se u spanakopitu kunu (manje-više svi) Grci i još pusti nebrojueni obožđavatelji diljem svijeta. Doznat ćete i je li bolja od soparnika i zeljanice, ali najbolje je da odgovor zadržite za sebe. Evo recepta.
Spanakopita
Sastojci:
8 kora za savijače
750 g špinata
150 g feta sira
2 jaja
1 glavica luka
1 mladi luk
2 režnja češnjaka
pola vezice peršina
100 ml + 3 žlice maslinova ulja
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i nauljite lim za pečenje.
Na umjerenoj vatri zagrijte 3 žlice maslinova ulja pa mu dodajte nasjeckani luk, mladi luk i češnjak. Kad omekšaju, dodajte im grubo narezan špinat i nasjeckan peršin.
Miješajte minutu-dvije pa maknite s vatre. Ohladite pa dodajte razmućena jaja i izmrvljeni feta sir.
U nauljenu posudu stavite jednu koru pa je premažite maslinovim uljem, zatim stavite drugu koru i ponovite postupak. Na kraju isto napravite s još dvije kore, ali ostavite da im dio visi preko ruba posude za pečenje.
Preko kora prelijte nadjev, a zatim preko nadjeva prebacite dijelove kora koji vise. Sve premažite maslinovim uljem, a na vrh stavite preostale kore, tako da svaku najprije premažete maslinovim uljem.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta.
Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!