Overlay
Kremasti užitak

Isprobajte recept za proljetni rižoto sa šparogama, toliko je dobar da ćete ga sigurno uvrstiti u blagdanski jelovnik!

Piše Stil
Foto Nina Stojanov
30. ožujka 2021. - 13:53

Recept za lagan i jednostavan sezonski rižoto koji nam može poslužiti kao brzopotezno rješenje za subotnji ručak, kad smo ionako prezauzeti pripremama delicija za nedjelju, s nama je podijelila Nina Stojanov, 32-godišnja Bjelovarčanka s adresom u Dragama pokraj Pakoštana. U Dalmaciju se, rekla nam je, doselila iz ljubavi, a tu je otkrila i svoju ljubav prema kužinavanju, pa je privrženost grudi koja ju je prigrlila ovjenčala i blogom prigodnog imena "Dalmatian things with Nina".

image
Nina Stojanov

Kremasti proljetni rižoto

Sastojci za rižot:

pileća prsa s kostima (kosti ćete upotrijebiti za temeljac)
50 g šparoga
1 dl bijelog vina
1 mrkva
 1 manja glavica luka
 2 češnja češnjaka
 maslinovo ulje
sol, papar
 40 g maslaca
šalica riže


Sastojci za temeljac:

kosti pilećih prsa
komadić korijena celera (može i njegov list)
komadić korijena pastrnjaka (ako imate)
1 krumpir
1 mrkva
1 rajčica

Priprema:

 Navedene sastojke za temeljac stavite kuhati. Ulijte toliko vode da pokrije sve povrće i pileće kosti. U wok tavu ulijte malo maslinova ulja, dodajte sitno nasjeckan luk te ga pržite dok ne poprimi boju. Možete dolijevati pomalo temeljca, dok se kuha, kako vam luk ne bi zagorio. Češnjak sitno nasjeckajte, a mrkvu naribajte te je dodajte luku i pirjajte. Šparoge očistite tako što ćete odvojiti donji tvrdi, drvenasti dio, koji ne puca pri presavijanju. Mekše dijelove s vrhovima dodajte u tavu, pa pirjajte nekoliko minuta s ostalim sastojcima. Piletinu narežite na manje kocke, zatim je dodajte šparogama i začinite prstohvatom soli i papra, pa zalijte povrtnim temeljcem i ostavite da se kuha na srednjoj vatri oko 15 minuta. Potom dodajte vino, te kuhajte dok tekućina ne ispari. Kad su piletina i šparoge omekšali, dodajte rižu te 2-3 šalice temeljca ili vode na jednu šalicu riže. Kuhajte uz povremeno miješanje dok riža ne bude gotova. Na samom kraju umiješajte maslac kako bi rižoto bio kremast.

20. travanj 2024 07:38