Overlay
Inspirirajte se

Imate kolekciju tanjura s kojom ne znate što biste? Kreativci preporučuju da ih objesite na zid, pronašli smo par ideja kako da to što bolje izgleda

Piše Stil
Foto Shutterstock
25. ožujka 2021. - 11:20

Već i prije pandemije, Instagram su preplavile slike stolova s postavljenim posuđem, piknik setova uz kroasane poslagane na lijepim porculanskim tanjurima. Posuđe je tako prestalo biti tek dosadan teret koji smo naslijedili od baka ili dobili na poklon od nekoga tko ga je također dobio na poklon - postalo je produžetak osobnog stila.

Kako se više vremena provodi kući, hrana i posuđe zajedno su postali važan dio naše svakodnevice. Nismo se imali razloga uređivati za izlaske, birati modne kombinacije i šminkati pa smo umjesto toga počeli razmišljati više o prostoru u kojem boravimo i minimalizmu tu nije bilo mjesta.

Čini se da smo svoje tanjure toliko zavoljeli da smo postali opsjednuti s njime do mjere da ga više ne koristimo samo za jedenje već njime ukrašavamo čak i naše zidove!

Kad malo bolje promislimo od svog tog silnog posuđa koristimo tek jedan mali dio i prava je šteta da stoji negdje neiskorišten i kupi prašinu. Tanjuri možda nisu visoka umjetnost, ali zato imaju skladan oblik i ako ih posložite na zanimljiv način mogu postati i te kako zgodna dekoracija.

Prilikom odabira kako i gdje posložiti svoje tanjure bitno je razmišljati o nekoliko faktora. Prvo što trebate je odabrati po kojem ključu ćete napraviti selekciju i tu slobodno dajte mašti na volju. Možete se voditi periodom iz kojeg tanjuri dolaze. Ako imate antikno posuđe možete ga složiti zajedno, isto možete učiniti s retro socijalističkim tanjurima od svojih roditelja.

Boja je isto jedan od parametara koji se nalaže sam po sebi. Prastari, stari, jednobojni i iscrtani tanjuri na kojima prevladavaju plave nijanse super će izgledati zajedno. Svakako je dobar odabir i prema motivima, cvijeće, ptice, ribe ili oslikana lica.

Iako je uređivanje kuhinja posuđem oduvijek bilo prisutno na seoskim ladanjima, a u dvorcima su postojale čitave sobe namijenjene isključivo izlaganju porculana, u modernim domovima su se prvi put počeli vješati početkom 70-ih godina. Tanjuri oslikani motivima radova Normana Rockwella, Charlesa Schulza, Salvadora Dalija i Andrewa Wyetha postali su opsesija njujorških kolekcionara, pa i danas postižu ludo visoke cijene.

A za naše skromnije potrebe, koncept ne mora stati s tanjurima, možete im dodati slamnate podmetače za stol ili povješati male košare koje će kreirati reljefni oblik zahvaljujući svojoj trodimenzionalnosti. Svakako zavirite u vitrinu koju niste otvorili godinama i zabavite se traženjem kućnih starina te kombiniranju s novitetima.  

18. travanj 2024 23:10