Overlay
jelo s druge strane

Imamo odličan mediteranski recept za namaz od povrća koje je upravo u ‘štađunu‘, je li vam ikad palo napamet napraviti nešto slično?

16. rujna 2020. - 15:58

Kad je neko povrće u 'štađunu' zna nam se dogoditi da ostanemo bez ideja ili da ga se, pripremajući ga stalno na isti način, zasitimo. Jednome i drugome posljedica je 'šup karta' s jelovnika, a to je uistinu šteta. Uskoro će sočnog povrća biti sve manje pa će nam biti žao, stoga istražite kuharice, guglajte recepte i raspitajte se.

Mi ćemo vam skratiti trud po pitanju tikvica i otkriti kako se radi vrlo ukusan namaz. Recept je mediteranski, no s one je druge, afričke obale, preciznije iz Libanona i zove se mutabbal kousa. Neki ga zovu i mama ghanoush, ukazujući na sličnost s poznatim namazom od patlidžana.

Sve što vam treba su 2-3 veće tikvice, a njima slobodno možete dodati i komad tikve bilo koje vrste. Povrće treba narezati na ploške, premazati maslinovim uljem pa ispeći na grillu. Važno je pripaziti da je ispečeno točno onoliko koliko treba, a to ćete lako provjeriti: 'fetice' treba pritisnuti vilicom te provjeriti puštaju li sok. Ako je tako, gotove su, ako ne puštaju sok, znači da su još tvrde i nedovoljno pečene.

Kad je povrće pečeno, treba ga usitniti. Nekoć se to radilo sjeckanjem, a sad ćemo dosadni dio posla prepustiti blenderu. Osim tikvica, u stroj ćemo ubaciti i 2-3 režnja češnjaka, žlicu tahinija, sok od pola limuna, sol i papar - sve ono što bi išlo i u humus. Dobro izblendajte pa provjerite okus.

Po želji dodajte žlicu-dvije jogurta ili još malo ulja kako bi namaz bio maziviji. Preskočite li jogurt, duže ća vam potrajati u hladnjaku. No, s obzirom da je riječ o vrlo ukusnom namazu, ionako ćete ga brzo pojesti.

15. travanj 2024 12:01