Overlay
sočno...

Ideja kojoj se bespotrebno opirete: nakon dugog nećkanja isprobali smo recept bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti ljeto. I odličan je!

Foto AFP
25. kolovoza 2020. - 12:05

Vjerojatno ste, baš kao i ja, već tisuću puta naišli na ovaj recept. I svaki ste put, baš kao i ja, promrmljali 'bljak'. No možda vas je, kao što je mene, kopkalo zašto ga, ako je već 'bljak', svi uporno rade...

Kruh od tikvica, odnosno zucchini bread, zamisao je uistinu vrijedna skepse. Dok ga ne probate. Ja, eto, konačno jesam, i shvatila sam da sam se bespotrebno ustručavala. Tikvice se baš i ne ćute previše, no kruhu daju dobrodošlu sočnost. Nešto poput mrkvi u kolaču znanom i kao carrot cake. Kojeg i daljen izbjegavam. Ali čujem da je stvarno sočan.

Zucchini bread se radi u slatkoj i slanoj verziji, a ova prva malo podsjeća na banana bread kojeg smo se itekako zasitili dok smo opsesivno pekli za vrijeme izolacije. Stoga sam se odlučila za slanu verziju.

Velika joj je prednost što ne zahtijeva kvasac, što, kako smo naučili za vrijeme izolacije, nije nimalo nebitno. No ujedno štedi vrijeme, a to je ljeti itekako važno. Kome se stoji kući i čeka da se kruh dignem kad bi mogao biti na plaži?

Kruh sam radila kombinirajući nekoliko recepata, sve je poprilično 'odoka', no rezultat je i više nego zadovoljavajući. Pogriješila sam tek s vremenom pečenja, ostavljajući ga u pećnici točno 45 minuta, pa je u sredini ostao pomalo vlažan. Doduše, tome je možda kriv slanutak, jer mi se isto događa kad god ga ubacim u kruh, kako bih mu dala dozu proteina, no možda je to za zucchini bread normalno?

Znat ću nakon druge ture, no za sada problemu doskačem tostiranjem na grill tavi. I takav,  vruć i reš prepečen, s malo buđole i sirnog namaza, toliko mi je dobar da jedva čekam još jednu 'feticu'...

Kruh od tikvica

Sastojci:

1 šalica naribane tikvice

1 šalica pirovog brašna

pola male limenke slanutka

1/4 šalice ulja

prašak za pecivo

pola limuna

žlica začinskog bilja

žličica češnjaka u prahu

2 žličice soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Slanutak i oko 1/3 količine tikvice ubacite u blender, dodajte ulje i oko 1,5 decilitar vode. Smjesu dodajte ostatku tikvica i brašnu pa ubacite ostale sastojke.

Tijesto bi trebalo biti dovoljno meko da ga možete miješati kuhačom, no ne previše rijetko. Niste li zadovoljni teksturom, dodajte još malo vode ili brašna.

Poželji dodajte masline bez koštica ili kockice šunke, ribani sir...

Tijesto prebacite u posudu za pečenje premazanu maslinovim uljem i posutu brašnom pa stavite peći. Peče se između 45 minuta i sat vremena, a da je gotovo trebala bi pokazivati čačkalica koja ubodena u kruh ne izvlači mrvice.

 

19. travanj 2024 09:42