Overlay
igra rupica

Dvije sestre oduševile su nas uskrsnom kolekcijom stolnjaka i salveta ukrašenih starinskom tehnikom, pogledajte kako je lijep njihov blagdanski stol!

Piše Olgica Ivić Grizelj
17. travnja 2022. - 20:16

Ako ste ove godine svoj uskrsni stol zamislili u decentnom, profinjenom izdanju, oduševit će vas prijedlog dviju sestara iz brenda "Ru'o Linen" čiji su stolnjaci i salvete od snježnobijele pamučne tkanine ukrašeni šlinganim ili vezenim detaljima. O šlinganju i vezu na stolnjacima brenda "Ru'o Linen" možemo i poeziju ispisati, jer se baš poput riječi nižu pamučne niti u "stihove od ručnog rada", a sa zadnjim ubodom igle, kao sa zadnjom riječju, nastaje pjesma od rada. I baš svaki šlingani komad kao da je nacrtan i izrađen onda, nekad, davno... kad su se cijenili i šlingeraj i drugi ručni radovi.

Srećom, ljubav prema ručnom radu ponovno se razbuktala, kod nas možda baš zbog ovog brenda koji je prezentira na najbolji mogući način. Brend "Ru'o Linen" već smo upoznali i zaljubili se u rad  sestara Ines Klarić i Katarine Bukovac, dviju ekonomistica po struci, rodom iz Županje, iz obitelji u kojoj su žene bile majstorice ručnog rada. Ines i Katarina su ljubav i vještinu naslijedile od mame, ali i od bake i tetke koje su bile prave majstorice šlinganog rukotvorstva, a o svom umijeću u toj vrsti ručnog rada skromno kažu kako još nije na majstorskoj razini.

image

'Ru'o Linen'


 

– Uvijek ima prostora za učenje i rast, a tu je i želja da naučimo još neke tehnike, poput necanja i sličnih tehnika koje su na samom kraju svoje povijesti u našim krajevima. Vjerujemo kako je nužno očuvati ih – poručuje Ines.

A šlinganje ima toliko mogućnosti koliko je i mašte, pa tamo gdje je mašta nije problem stvarati novu "igru rupica".

– Brend "Ru'o Linen" radi isključivo svoj dizajn i svoje proizvode. U proizvodnom putu do finalnog proizvoda koristimo i vanjske usluge. Udruge tradicijskog rukotvorstva koristimo za šlinganje, a male krojačke obrte za šivanje. Ideja je da se umrežavanjem osnaži konkurentnost i pomogne u očuvanju radnih mjesta, koliko je moguće. Ručni rad traži dosta vremena te je često proizvodnja u većim količinama izazov. Mi i dalje koristimo usluge udruga i samostalnih djelatnosti za potrebe šlinganja te za sada uspijevamo zadovoljiti količine i rokove – ističe naša sugovornica te nam iznosi detalje o uskrsnoj kolekciji.

– Uskrsnu kolekciju smo radili sami, heklani detalji su ručni rad, a neki elementi veza su i strojni. Šlinga je uvijek ručni rad, a sve je zamišljeno kao već gotovi poklon-paket za uređenje uskrsnog stola, korpica za kruh, ubrusa za poseban doživljaj i sličnih detalja. Sve kako bismo naš stol učinili posebnim mjestom u intimi našeg doma za uživanje s našim najmilijima – ponosno će Ines Klarić.

image

'Ru'o Linen'

 

Inače, ovih se dana navršava godinu dana otkako brend ima svoj "showroom" na Novoj cesti u Zagrebu, u kojem su, kako nam objašnjava Ines, nastojali stvoriti mjesto na kojem će se moći prezentirati ne samo njihovi proizvodi, nego i razne tehnike ručnog rada te stari elementi narodnih nošnji. Kroz direktan kontakt, priznaje nam, još su se bolje povezali s kupcima i uvidjeli njihove želje i potrebe, kao i reakcije.

Naša sugovornica ističe kako se ručni rad i dalje cijeni, bez obzira na osobne preferencije, a ako im se možda nešto ne sviđa ili to ne razumiju, mlade trendseterice će ipak lako posegnuti za šlingom ukrašenom košuljom, ako sličnu ponudi neki "fast fashion" modni lanac.

image

'Ru'o Linen'

 

– Činjenica je da su stare tehnike vraćene u modu i da je vez trend u modnoj industriji na svim razinama i velikom broju različitih tehnika i izvedbi. Taj trend svakako doprinosi i očuvanju ručnog rada jer budi interes za istim. Nama to sigurno ide u korist, iako je velika razlika između ručnog rada i industrijskog veza, ne samo u originalnosti izvedbe nego i održivosti i kvaliteti koja traje. S druge strane, na tržištu se sve više javlja interes za radionicama i edukacijama raznog sadržaja, a ujedno i one koje će imati i društveni karakter. To je nešto što imamo u pripremi i s čime ćemo uskoro krenuti u izvedbi. Vez je hobi koji je vrlo brzo ušao u kulturu naroda gdje je došao, te od njega imamo više koristi. Izradu uporabnih predmeta ili jednostavno ukrašavanje detaljima, stvaranje nasljedstva i opuštanje na razini meditacije. Nama osobno zbog poslovnih obveza ostaje malo vremena za izradu ručnog rada, ali uvijek negdje pri ruci čeka komad platna za barem kratki predah od svega – zaključuje Ines Klarić.

25. travanj 2024 16:22