Overlay
korisni savjeti

Dnevni boravak na otvorenom: kako urediti oazu za uhvatiti malo ‘bave‘, a izbjeći neugodnosti koje vrebaju pri takvom pothvatu? Pitali smo arhitekta

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Shutterstock
27. srpnja 2021. - 14:22

Tko god ima balkon, terasu, vrt ili barem koji kvadratić okućnice zna da mu oni koji nisu te sreće itekako imaju na čemu zavidjeti. Osobito u ljetno doba, kad ništa ne hladi tako dobro kao dašak "bave". Tko god može, ljeti će provoditi što više vremena na otvorenom, osim ako mu na rečenom kvadratiću nešto ne kvari boravak - bilo to nesmiljeno sunce, dosadni komarci, buka s ulice ili znatiželjni susjedi. Za sve one koji bi rado svoj dnevni boravak preselili ili produžili na teracu odnosno vrt, potražili smo savjete od splitske arhitektice Mariane Bucat.

image
Shutterstock/Vila na dubrovačkom području

- Majka svakog za vanjskog prostora koji planiramo koristiti u ljetnom razdoblju je debela i kontinuirana hladovina koja je najbolja ako je od zelenila bilo koje vrste. Jedina mana zelenila jest da se pod povremeno mora pomesti od lišća koje je najbolje pospremiti u kućni komposter.

Doduše, i nije tolika mana ako se ima u vidu da pomesti povremeno svakako treba. Nadalje, južna orijentacija vanjskog boravka za hlad zahtijeva konzolu, tj. istak iznad površine na kojoj se boravi. Naravno, ukoliko je istak mreža po kojoj se penje odrina, jasmin ili bilo što slično, to je dobitna kombinacija.

Budući da zimi nije oportuno imati konzolu, kako bi više sunca ogrijalo stakla na stambenom interijeru, bolje je da je konzola pomična, tj. da se može maknuti u obrnutom godišnjem dobu ili barem modifcirati.

image
Shutterstock/Vila na dubrovačkom području

Zgodan primjer takvog sjenila je bioklimatska pergola - pergola s pomičnim, rotirajućim lamelama. Vještiji stanari mogu uzgojiti odrinu i na pomičnim lamelama kako bi se osigurala povremena vodonepropusnost radi iznenadne ljetne kiše - savjetuje nam arhitektica Bucat.

Sve površine orijentirane na istok i/ili zapad zahtijevaju, poučava nas, vertikalne površine: tende, bilo kakva platna koja se mogu spustiti, rolete, žaluzine... Platna, dodaje, ne mora biti puno, no potrebno ga je mudro odabrati: primjerice, ona od tankog žičanog pletiva osiguravaju koliku - toliku vidljivost, ali istodobno blokiraju sunčeve zrake.

image
Shutterstock/Kuća u Italiji

Bucat nam skreće pažnju na još jednu bitnu stavku: vanjski klimatizacijski uređaj emitira strahovitu toplinu i njegova pozicija je od velike važnosti da mikroklimu. Dobro je, preporučuje nam, da vanjska jedinica nije unutar otvorenog prostora u kojem se boravi, a da istodobno nije neuredno montirana na nekom od pročelja.

Kako nema puno smisla boraviti u vanjskom prostoru u kojem je temperatura još viša nego u kući ili stanu, arhitektica nam sugerira kako bi u prostorima koji su po svojoj prirodi loggie, natkriveni vanjski prostori zatvoreni s tri vertikalne strane, poželjno bilo osigurati ventilaciju ako je moguće. Na primjer, otvoriti i fiksirati sva vrata i prozore prema suprotnoj fasadi.

image
Shutterstock /Vila u Italiji

- Rezultat bi trebao biti prinudno strujanje zraka, pušikanje koje bi moglo barem razblažiti vrućinu - savjetuje Bucat.  

Za kraj nam daje još jedan zgodan savjet.

- Iako to svatko zna, vrijedi se podsjetiti kako je u vanjskom boravku zgodno imati špinu kako bi se lakše oprao pod, da bi se moglo zaliti bilje i tome slično. Sve dok nema najezde komaraca, još je zgodnija kakva otvorena vodena površina. Vaš dnevni boravak na otvorenom s njom će dobiti dodatnu dozu opuštajućeg ugođaja - zaključila je arhitektica, a mi vam za kraj donosimo još tri savjeta.

1. pri odabiru vrtnog namještaja birajte izdržljiv, kvalitetan materijal. Za drveni namještaj na cijeni je ponajprije akacija, dok se pri odabiru metalnog vanjskog namještaja odlučite za aluminij. Istina, namještaj od kovanog željeza ima svoju draž, no onaj od aluminija je lagan i ne hrđa. Birajte komade koje je lako skladištiti tijekom zime, u protivnom uložite u kvalitetan zaštitni prekrivač.

2. sve što uključite u svoj dnevni boravak na otvorenom odaberite u skladnim bojama ili se, pak, držite neutralne palete, koja, uostalom, djeluje više opuštajuće. Tračak boje i dozu osobnosti dodajte uz pomoć stvari koje je lako promijeniti, poput ukrasa, tekstila i rasvjete

3. ne zaboravite rasvjetu i potrudite se da bude vodootporna, LED i po mogućnosti solarna. Najpraktičnije su nanizane svjetiljčice koje se mogu objesiti po odrini, no dobra su opcija i svjetiljke koje se zabijaju u tlo, ali ne zaboravite objesiti svjetiljku iznad područja za sjedenje - barem ako mislite na njemu večeravati.

Pratite Stil i na Instagramu!

24. travanj 2024 18:05