Overlay
Petak za planove

Ako vam je dosadilo lješkarenje na plažama u Dalmaciji, imamo prijedlog: Kotli garantiraju potpuno spajanje s prirodom, ovo je selo jedinstveno

Piše Stil
Foto Matea Bakarić/Oprrosti
11. rujna 2020. - 16:17

Kada naselje Kotli uočite iz ptičje atmosfere, ono djeluje gotovo nestvarno. Oni koji su napušteno selo s prirodnim bazenčićima posjetili uživo tvrde kako je to bio doživljaj za pamćenje.

Kotli su, moramo priznati, nevjerojatno fotogenični. Pa i oni koji su se odlučili uputiti na izlet potvrdit će kako su na ideju došli - preko Instagrama. Nas je, primjerice, inspirirala genijalna Matea Bakarić koja je na svom profilu Oprrosti podijelila nekoliko fotografija ovog čarobnog mjesta.

Istrani Kotle nazivaju oazom mira i uživanja. Nalaze se u blizini Huma, a napuštena su već 40ak godina - unatoč tomu, ovo nije "selo duhova". Očekujte mnoge posjetitelje koji vikende vole provoditi uživajući u prirodi, teško da ćete Kotle ikada zateći prazne.

A ako vam je dosadilo lješkarenje na plažama diljem Dalmacije, savjetujemo da se provozate obalom i ovog vikenda posjetite jezerca rijeke Mirne u Kotlima. Poviše vapnenačkih bazenčića nalazi se stari mlin, a ugođaj je nevjerojatan.

Neki Kotle uspoređuju s mjestom Pamukkale u Turskoj, jednim od najljepših prirodnih mineralnih izvora u svijetu. Radi se o jedinstvenom kompleksu, budući da izvori izgledaju poput bazena, pa ne iznenađuje što su Istrani toliko ponosni na svoje Kotle. Imajući na umu da posjetitelji iz cijelog svijeta dolaze u Tursku samo zbog spomenutog lokaliteta, "domaća verzija" djeluje nam prilično blizu, zar ne?

A ukoliko vam nedostaje inspiracije za istraživanje ljepota Hrvatske, potražite ju gdje i mi. Na Instagramu.

19. travanj 2024 15:28