Overlay
‘BLACK SUMMER 2‘

Zombiji u snijegu do vrata: živi mrtvaci su promijenili godišnje doba, ali svježina se brzo otapa i druga sezona iznevjerava dinamiku puno bolje prve

Piše Marko Njegić
1. srpnja 2021. - 22:15

Zombiji se ne predaju. Točno mjesec dana nakon što je Netflix pustio film "Vojska mrtvih" Zacka Snydera, na tom streaming servisu premijeru je imala i druga sezona Netflixove serije "Black Summer".

Prvi "Black Summer" se pojavio u travnju 2019., kad ga je s razlogom pohvalio kralj horora Stephen King. Osvježavajuća serija na temu živih mrtvaca bila je dobrodošla u eri kad je "The Walking Dead" posta(ja)o žvakalica bez okusa i sezonski se razvlačio od nemila do nedraga.

Toliko osvježavajuća da je na ovome mjestu završila u top-ten "best of-u" serijske godine. Umorni televizijski zombiji naglo su simbolički promijenili godišnje doba i vratili se iz kasne jeseni/zime u ljeto.

Serija se inspirirala ponajboljim novomilenijskim zombi filmovima poput "28 dana kasnije" Dannyja Boylea i Snyderove verzije "Zore živih mrtvaca".

Bila je narativno i karakterno dinamična, bez praznog hoda, možda baš zato što je režirana i odglumljena u trku, s Johnom Hyamsom (četvrti "Univerzalni vojnik") iza kamere i Jamie King ("Sin City 1&2", "Krvavo Valentinovo 3D") u glavnoj ulozi.

Sin Petera Hyamsa ("Planet prokletih", "Vremenski policajac", "Iznenadna smrt") odradio je dobar posao i približio zombi seriju "found footage" filmovima.

Kamera iz ruke bila je gotovo pa zaseban lik, zadužen da snima zombi-apokalipsu i sasluša likove dok postavljaju neka pitanja o čovjeku i čovječanstvu, ali i ne dobivaju odgovor zbog manjka vremena.

Druga sezona je djelovala kao osvježenje na tragu prve i to tako što je doslovce, ne simbolički, promijenila godišnje doba. Radnju je prebacila na "četiri mjeseca kasnije", iz ljeta u zimu, te se udaljila od urbanih središta.

Živi mrtvaci na snijegu, izvan grada, nisu tako česta pojava ("Dead Snow") i u tom smislu je "Black Summer 2" okej. Međutim, snijeg svježine brzo se otapa nakon što se junakinja serije Rose (King) sjedini s kćerkom Annom (Zoe Marlett) koju je tražila cijelu prvu sezonu da bi je na kraju zadnje epizode našla na praznom stadionu.

Zadnja epizoda prve sezone tražila je drugu, ali nastavak nažalost nije dostojan originala. Vizionarska recenzija "Black Summera" na ovom mjestu završila je ovako "... tješimo se da će Hyams znati stati na vrijeme prije nego 'Black Summer' do izglednih nastavaka i sam postane 'The Walking Dead'. Trakavica živih mrtvaca."

Primarni problem jest što "Black Summer 2" iznevjerava poetiku i dinamiku prethodnika, pretvarajući se u poodmaklu sezonu "Živih mrtvaca" i svake druge serije beskrajnog rastezanja priče. U nekim epizodama događa se malo toga, ako išta.

Naravno, nije frka kad serija uzme predah da likovi dođu do daha i bolje ih se upozna. No, frka je kad ti likovi nisu pretežno zanimljivi za bolje upoznavanje.

Rose je bila zanimljivija u prvoj sezoni, iako joj druga stavlja sačmaricu u ruke da bude nekakva antizombijevska Sarah Connor. Druga sezona je puna "fillera", a prva je bila "filler killer" zahvaljujući preciznoj i ekonomičnoj Hyamsovoj egzekuciji.

Hyams se trudi potjere po snijegu i nepovjerenje među moralno korumpiranim likovima načiniti akcijsko-hororski napetima, što mu nekad i uspijeva, ali serija prečesto upada u duboki snijeg do vrata ili stavlja uzbuđenja na tanki led.

Nije čudno da se ovaj put King nije oglasio s pohvalom.

SERIJA: Black Summer 2; horor; SAD, 2021., KREATOR: John Hyams i Karl Schaefer ULOGE: Jamie King, Zoe Marlett OCJENA: ** ½

25. travanj 2024 01:09