Overlay
ispecite kokice

Tri nove serije koje ne smijete propustiti: tražite li dobar materijal za serijsko gledanje, ove naslove najtoplije preporučujemo

Piše T.S.M.
29. travnja 2022. - 14:32

Ako vam je dosta bezveznog programa, realityja i, u ovo zadnje smo sigurni, tmurnih vijesti, predlažemo vam tri svježa naslova koja jamče dobru zabavu. Sve smo odgledali i sve nam je super, a isto preporučujemo (i želimo) i vama. 

Anatomija jednog skandala

Netflix se opet može pohvaliti hitom, ovoga puta iz produkcije David E. Kelleya i Melisse James Gibson, a prema najavama, svaka sezona serije istraživat će preljub ministra u britanskoj vladi na drugi način te će iz drugog kuta prikazati kako je utjecao na živote upletenih. Prije nego vam uopće počnemo objašnjavati o čemu se radi - što možda već i sami znate, jer riječ je o jednom od trenutno najgledanijih naslova u Hrvatskoj - priznat ćemo da na račun ove serije imamo cijeli niz primjedbi. Neke su stvari, ako ćemo pravo, ostale nedorečene (ali okej, valjda nešto treba ostaviti za nadolazeće sezone), neke nam smrde na klišeje, neke su predvidljive... ali ipak vam preporučujemo da je pogledate. Za početak, bio nam je gušt gledati Siennu Miller u ulozi Sophie, kao i pariti oči na njenoj savršenoj garderobi. Nadalje, sviđa nam se i što se u ulozi njenog supruga našao Rupert Friend koji nam je tiha patnja još od kad smo ga u Homelandu gledali kako vene za Claire Danes, ali ako niste gledali Anatomiju jednog skandala ne smijemo vam reći i što nam se najviše svidjelo u njegovoj izvedbi... Veliki plus serije je i kritika takozvanim zlatnim dečkima koji vjeruju da se mogu provlačiti između pravila koja vrijede za ostale kao i to što se u fokus stavljaju relevantni problemi. Sve u svemu, ako ste na prvu pomislili da je ovo samo još jedna serija o prevarenoj bogatašici, niste ni blizu...

Julia 

Na HBO Max upravo se prikazuje serija utemeljena na životu kultne Julije Childs, žene koja je unijela revoluciju ne samo u kuhanje nego i u američku (a posljedično i svjetsku) televiziju. Serija nosi etiketu komedije, no puno je više od toga, iako je zapravo gotovo svaka scena protkana finim toplim i pomalo staromodno komičnim feelingom. Radnja prati Juliju od trenutka kad se, pomalo na mukama oko izdavanja nastavka svoje prve, izrazito uspješne kuharice, Mastering the Art of French Cooking, odluči kročiti u svijet televizije kroz u to doba revolucionarnu kuharsku emisiju "Francuski kuhar". “U ovoj fazi svog života želim se osjećati relevantno. Želim BITI relevantna”, kaže Julija prijateljici, dajući nam naslutiti da ovo neće biti tek puka komedija i/ili biografija slavne chefice, nego priča o ženi u jednom osjetljivom životnom razdoblju. Ništa vam više nećemo otkriti (osim da smo jako uživali u baš svakom, predivno stiliziranom kadru), samo ćemo pohvaliti glumačku ekipu, osobito britanske glumice Sarah Lancashire u naslovnoj ulozi.

 

Ruska lutka

Još jedan Netflixov hit, ovog puta nastavak genijalne prve sezone s Natashom Lyonne u glavnoj ulozi. Za razliku od prve sezone čija je radnja mnoge podsjetila na film Beskrajan dan, okosnica druge nije vremenska petlja iz koje se može izaći tek nakon što se riješi, mogli bismo to i tako reći, neka vrsta karmičkog duga, nego - putovanje kroz vrijeme i to uz pomoć njujorške podzemne željeznice. Metro glavnu junakinju Nadiju vraća u New York ranih 1980-ih, dok Alana, njenog prijatelja iz prve sezone, odvozi u Berlin 1960-ih. Kako, zašto i s kakvim posljedicama, e pa to ćete morati doznati sami jer što god da vam još otkrijemo o radnji moglo bi vam pokvariti gledanje. Navest ćemo još samo da je atmosfera jednako poremećena kao u prvoj sezoni, Lyonne je jednako kul, sve je stilizirano na sličan, genijalan način dok je soundtrack, i sami smo iznenađei da je to uopće moguće - još bolji.

17. travanj 2024 00:53