Overlay
nevjerojatna priča

Tko je autorica knjige ‘Izbor‘ koju je preporučila Oprah Winfrey, bestselera u kojem otkriva kako je preživjela, kako se iscijelila i izliječila druge

Piše Jasenka Leskur
Foto AFP
8. ožujka 2021. - 18:46

U hrvatskom prijevodu i izdanju Planetopije nedavno je na police knjižara stigla knjiga američke psihologinje dr. Edith Eve Eger "Izbor - Priča o nadi, snazi i oprostu", bestseler New York Timesa i Sunday Timesa preveden na dvadesetak jezika. Nije to samo jedna u nizu knjiga samopomoći – kako bi se moglo promisliti - jer preporuke za knjigu autorice koja u svojim devedesetim godinama vodi kliničku psihološku praksu u La Jolli u Kaliforniji, predaje na fakultetu pri Sveučilištu California u San Diegu te redovito održava predavanja diljem SAD-a i svijeta, a djeluje i kao savjetnica Američke vojske na području izdržljivosti i otpornosti te tretiranju PTSP-a, napisali su Oprah Winfrey i Desmond Tutu, počasni nadbiskup Južne Afrike.

Dr Eger je žena izuzetne karijere, dobitnica uglednih književnih nagrada, gošća u brojnim televizijskim emisijama, poput The Oprah Winfrey Show i specijalnog programa CNN-a povodom obilježavanja 70. obljetnice oslobođenja iz Auschwitza.

Dr. Eger je, naime, jedna od sve manjeg broja preživjelih svjedoka užasa holokausta koja je na vlastitoj koži doživjela strahote koncentracijskih logora. U dobi od 16 godina sa svojom je obitelji nasilno odvedena u Auschwitz. Tamo su joj ubili roditelje, zloglasni Josef Mengele natjerao ju je da za njega pleše u logoraškoj baraki, pješačila je izgladnjela kilometrima do drugog logora, služila je kao ljudski štit na krovu nacističkog vlaka, stajala iz dana u dan u redovima koji su mogli značiti život ili smrt i dočekala oslobođenje doslovno zatrpana leševima, odakle su je izvukli sretnom slučajnošću.

{instagram}

16. travanj 2024 10:04