Overlay
‘STVORENA ZA LJUBAV‘

Stepfordska supruga iza Crnog zrcala: muž ugradi ženi čip kako bi mogao pratiti svaki njezin pokret i misao u romantično-komičnoj SF seriji HBO Maxa

Piše Marko Njegić
8. travnja 2022. - 13:40

U ponudi streaming servisa HBO Max nalaze se dva serijska noviteta i kombiniraju romansu s trilerom u priči osovljenoj oko muško-ženskih odnosa i ambijentiranoj u rezidenciji koju je kreirao kontrolirajući muškarac – "Stvorena za ljubav" i "Ona prije mene".

Prva serija, izvorno naslovljena "Made For Love", spaja romantičnu komediju i visoki koncept iz futurističkih, tehnoloških SF trilera.

Zamislite li modernu rom-com inačicu "Stepfordskih supruga" i(li) "Crnog zrcala" s elementima "Neprijatelja u mom krevetu" i daškom satire, otprilike imate "Stvorenu za ljubav", nastalu prema romanu Alisse Nutting.

Glavni ženski lik je Hazel Green (Cristin Milioti; "Palm Springs") i ona je supruga tehnološkog mogula Byrona Gogola (Billy Magnussen; nedavno viđen u "Svim svecima mafije" i "Za smrt nema vremena"), koji vodi kompaniju za mobitele, računala, softver i "evoluira komunikaciju".

Byron u uvodu serije govori da je "ljubav centar naših života, ali svijet je evoluirao oko nas" pa je "vrijeme da ljubav evoluira". Doznat ćemo da Byron i Hazel već deset godina žive u izolaciji u njegovu kampusu gdje je on stvorio virtualnu simulaciju svijeta.

Međutim, Hazel bježi iz tog tehnološkog zatvora i na početku prve epizode vidimo je kako izranja negdje u pustinji, nakon čega se priča vraća 24 sata ranije i polako otkriva visoki koncept, šarajući po kronologiji njihove veze.

Naime, Byron je Hazel, bez njezina pristanka, ugradio čip kako bi mogli biti sinkronizirani, osjećati i misliti isto u isto vrijeme, završavati rečenice jedno drugome, što je za njega prava ljubav i "idući korak u evoluciji". Istovremeno, Byron može pratiti svaki Hazelin pokret i misao, kontrolirati nju i njihovu vezu.

Premisa je izvrsna i daje pogled na tehnološku stranu toksične muškosti i psihološkog nasilja u vezi, kao i programiranu ljubav, ali njezina izvrsnost se (pre)brzo troši u seriji, koja ne zna što bi točno s konceptom i gdje da skrene na raskrižju (loše) romanse i tehnologije.

Tako, serija skreće u suvišne komično-dramske rukavce s ponekim duhovitim dijalozima na temu muško-ženskih odnosa ("Da mi žena može čitati misli, razvela bi se od mene") i neduhovitim bizarnostima poput toga da Hazelin otac (poznati televizijski komičar Ray Romano) živi u braku sa seksualnom lutkom za napuhavanje, pardon "sintetičkom partnericom".

Osam epizoda u ekonomičnom trajanju 25-30 minuta protječu bezbolno unatoč povremenim stagnacijama, no gledatelj, unatoč načelnoj protočnosti serije, postaje sve svjesniji (po)trošnosti koncepta i polovičnoj razvijenosti potentnih ideja.

Najavljena druga sezona uz malo sreće do kraja razvije te ideje, a dotad "Made For Love" je najviše stvorena da gledatelj zavoli zvijezdu serije, glumicu Cristin Milioti.

Ona sinkronizira nesinkronizirane dijelove priče i glavni je zalog da gledatelj nastavlja pratiti "Stvorenu za ljubav" iz epizode u epizodu, potvrđujući se kao moguća buduća kraljica mračnih, ciničnih romantičnih komedija nakon "Palm Springs". Milioti je za "Made For Love" ono što je Natasha Lyonne za "Russian Doll".

18. travanj 2024 14:43