Overlay
‘OUTER BANKS 2‘

Pustolovina u mjehuriću sapunice: doživljaj ljeta ‘uživo‘ djeluje znatno bolje od ljetovanja uz 2. sezonu Netflixove serije, osim ako niste tinejdžer

Piše Marko Njegić
21. kolovoza 2021. - 18:23

Tajming je bio sve u slučaju Netflixova iznenađujućeg televizijskog/streaming hita "Outer Banks", tinejdžerske avanturističko-dramske serije koju su kreirali Shannon Burke te Jonas i Josh Pate.

Serija je plasirana na Netflix sredinom travnja prošle godine, u "novo(ne)normalno" vrijeme kad je teški "lockdown" bio na snazi u najvećem dijelu svijeta.

Bijaše je to mračni period za mnoge i gledatelji zarobljeni u kućama ili svojim gradovima/državama vapili su za sunčanim eskapizmom i bijegom na neko drugo mjesto. A "Outer Banks" je ponudio upravo to tijekom proljeća koje je izgledao kao zima.

Snimljen u koloritu vječnog "dugog toplog ljeta", godišnjeg odmora iz snova s kupanjem, sunčanjem, surfanjem, tulumarenjem i zaljubljivanjem, "Outer Banks" je suprotstavljao šarenu eskapističko-avanturističku kontru koronskim dramskim crnjacima i ulijevao nadu da će ljeto 2020. biti "staronormalno".

Uz to, s obzirom na najavljivanu koronsku recesiju, dodatni adut serije bio je lov na blago po uzoru na (adolescentske) "Gooniese", doduše iz pera Nicholasa Sparksa.

Gledatelji su bili privučeni Netflixovom razbibrigom neovisno o tome (ili možda baš zato) što se "Outer Banks" nakon prvih nekoliko avanturistički obećavajućih epizoda pretvorio u generičku sapuničastu pustolovinu ili pustolovnu sapunicu.

Bio je minutažno razvučen, repetitivan, preopterećen manjkom logike i viškom podzapleta s ljubavnim trokutima itd., slično kao ovogodišnji "Panic". No, hit je hit, a hitovi dobiju drugu sezonu, posebice ako završe "cliffhangerom".

John B i Sarah Cameron (Chase Stokes i Madelyn Cline; par u stvarnom životu) su stradali za ostatak "Pogues" ekipe prijatelja/članove familije nakon oluje i nalaze se na putu prema Bahamima, odakle kreće nova avantura, nanovo osovljena oko zlata i u načelu, na papiru, uzbudljivija od prethodne.

Na likove pucaju i oni bivaju ranjeni, eksplodiraju gliseri, tu je i napad aligatora u močvari... Međutim, tijekom deset epizoda u trajanju od 40-ak do 60-ak minuta, to su tek povremeni trenuci (pravih ili pravijih) uzbuđenja.

Uzbuđenja su skrojena za nezahtjevnu "young adult" publiku, ciljanu skupinu serije koja tipuje biti prvi dodir mladih gledatelja s televizijskom "avanturom", pardon drugi nakon "season 1".

"Outer Banks 2" je i dalje gledljiv u "guilty pleasure" stilu kao prethodnik, produkcijski još skuplji i atraktivnije snimljen, s nizom budžetiranih kadrova iz zraka.

Sve je "potenciranije" u drugoj sezoni koja najavljuje i "season 3", tako i karakterizacija negativaca, pa Sarahin imućni tata Ward (Charles Esten) prolazi put od oca koji zbog društvene hijerarhije brani njezinu vezu s Johnom B-jem do izrazitog kriminalca, samo zato što scenarij to traži.

Potenciranije ne znači nužno i bolje, a ovoga puta "Outer Banks" nema jednako pogođeni tajming. Ljeto 2021. za mnoge izgleda poput ljeta u prvoj sezoni (dobro, minus lov na blago) i eskapizam ove serije više nije teško dohvatljiv kao u proljeće 2020.

Prospekt doživljaja ljeta "uživo" djeluje znatno bolje od ljetovanja na TV-u uz "Outer Banks 2".

SERIJA: Outer Banks 2; avantura; SAD, 2021. KREATOR: Shannon Burke, Jonas i Josh Pate ULOGE: Chase Stokes, Madelyn Cline OCJENA: ** ½

18. travanj 2024 22:45