Overlay
o njima se pričalo

Ove su se serije našle na popisima najboljih u 2022. godini: neke su iznenađenje, neke su tu sasvim opravdano. Jeste li ih gledali?

Piše Stil
29. prosinca 2022. - 18:50

Kako nam se primiče kraj godine, zbrajamo sve utiske, a među najvažnijim sporednim stvarima mnogima od nas su TV serije - oblik zabave na koji smo se navukli u vrijeme lockdowna i ostali mu vjerni čak i nakon što su kino dvorane ponovno otvorile svoja vrata. A kako i ne bi? Ima nešto tako lijepo komodno u gledanju zabavnog materijala iz udobnosti svoga doma, kad nam se ćefne, odjeveni u udobnu odjeću, opušteno zavaljeni, dok grickamo što god nam se prohtije i radimo sve što uz to volimo raditi... nećemo sad u detalje. Zahvaljujući ogromnoj popularnosti ovoga žanra ne čudi nas obilje top lista najboljih Tv serija, a nakon što smo ih proučili uočili smo da se neki naslovi ponavljaju. Jeste li ih gledali?

Zmajeva kuća / HBO

Dugo očekivani povratak u svijet Westerosa nije iznevjerio gledatelje. House of Dragon podsjetila nas je zašto smo tako voljeli Igru prijestolja te nas je uputio u detalje iz vremena kraja zlatnog doba kuće Targaryena koji su doveli do razornog rata za nasljeđe poznatog kao "Ples zmajeva". 

Proba/HBO

Šestodijelna serija u produkciji HBO-a oduševila je našeg Antonija Juričića pa nam je o njoj, pored ostalog, napisao: ..."žanrovski ju je teško opisati, jer je riječ o možda i najekstremnijem pristupu onome što smatramo TV zabavom. Fielder u njoj prelazi sve one granice koje na Comedy Centralu nije prelazio, a teško je zaključiti je li razlog tome činjenica što je sada u pitanju HBO, ili je Fielder jednostavno odlučio napraviti korak dalje u provociranju gledatelja te na sebe preuzeti ulogu loše osobe, kako bi nam svima pokazao kako svaki životni potez može imati strašne posljedice. No, ono što je sigurno jest to da će vas "Proba" nasmijati, šokirati i pomalo izazvati gađenje prema ljudskoj vrsti". Što je još napisao, pročitajte ovdje.

The Bear/FX

Odvijajući se uglavnom u kuhinji staromodne talijanske trgovine s govedinom, ova FX drama prati kulinarskog genija Carmyja (Jeremy Allen White) koji se po povratku u rodni Chicago trudi voditi prodavaonicu sendviča svog preminulog brata. Drame, kako kulinarske, tako i svake druge, ne nedostaje, a što smo vam već pisali o ovoj seriji (uključujući i recep0t za jedan od specijaliteta predstavljenih u njoj), pročitajte ovdje. 

Severance/Apple TV

Severance pruža jeziv distopijski pogled na odvajanje "radnog sebe" od "pravog sebe". Tjeskobno, s  radno mjesto koje odvaja rad zaposlenika od njihovog osobnog sebe. "Severance se efektno nadovezuje i na paranoidne filmove devedesetih "Potpuno sjećanje", "Trumanov show" i "Grad tame". Serija također dvoji u stvarnost i bavi se sjećanjem, identitetom i nadzorom pričajući priču o zaposlenicima jedne kompanije (Adam Scott, John Turturro, Christopher Walken...) pod vodstvom misteriozne šefice (Patricia Arquette)" napisao je o seriji naš Marko Njegić, ustvrdivši kako je ovaj uradak "predobar za Emmyja". Zašto, podsjetite se ovdje.

Wednesday/Netflix

Kao šećer na kraju godine došla je “Wednesday” koja sada i službeno nosi titulu najgledanije serije s engleskoga govornog područja u prvom tjednu prikazivanja prema broju sati gledanja. Za uspjeh su zalužni Tim Burton iza kamere i Jenna Ortega ispred nje, 20-godišnja glumica u usponu potpuno dostojna svoje prethodnice, Christine Ricci (koja je i sama dobila angažman u ovoj priči). Priča je zanimljiva i puna obrata, estetika je neodoljivo goth, u skladu s popularnim trendom Dark Academia, o kostimima se naveliko razglabalo (i mi smo vam o njima pisali),  glazbena kulisa je prekul... sve se nekako poklopilo i ne čudi nas što je Wednesday preko noći postala hit. 

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

17. travanj 2024 12:08