Overlay
da bar

One rade čuda od starih stvari: tri amaterke posvetile su se obnavljanju starog namještaja, danas imaju uspješan brend

Piše Olgica Ivić Grizelj
29. kolovoza 2020. - 16:06

Da bar mogu i ja napraviti ovako nešto, da bar mogu kupiti ovakav komad, da bar mogu...? Eto takva pitanja su inspirirala naše sugovornice Vanju Begović, Dariju Vrtarić Jakoplić i Kseniju Koščak oko naziva svojeg branda kad su odlučile sve ostaviti iza sebe, okrenuti novu stranicu u životu i početi se baviti nečim sasvim drukčijim


– Ime "Da bar" nastalo je nakon što smo posložile cijelu viziju i strategiju rada i poslovanja. Dugo smo razmišljale o imenu i puno verzija je odbačeno, dok nam odjednom nije sjelo to "Da bar". Da bar kažeš svaki put kad nešto želiš, zamišljaš, maštaš i nadaš se nečemu. I kako mi to vidimo, "Da bar" savršeno odgovara našem maštovitom i unikatnom namještaju. "Da bar" kod nas postaje stvarnost, a "Da bar unique" je samo verzija koju smo morale prilagoditi Instagramu – govori nam Ksenija Koščak i u ime svojih dviju prijateljica i suvlasnica brenda.

image
Darija Vrtarić Jakoplić, Ksenija Koščak i Vanju Begović


– Sve je počelo kad smo na pragu 40-ih odlučile napraviti zaokret u životu i karijerama. Inače sve tri, Vanja Begović, Darija Vrtarić Jakoplić i Ksenija Koščak, odgajateljice smo predškolske djece i cijeli svoj dotadašnji staž smo radile u struci. Vrijeme za promjenu je bilo idealno, mladenačka hrabrost je još prisutna, a opet radno iskustvo i usađena odgovornost su tu. Također, naše djevojčice (pet u zbroju) dosegnule su onu razinu samostalnosti kad više ne moraš paziti na svaki korak i točno vrijeme obroka. Ponekad dani izgledaju smiješno kad se zareda više posla, pa jedna skuplja djecu iz vrtića/škole i poslužuje zajednički ručak, dok druge dvije završavaju narudžbe. Dugo smo radile kao tim, a s ovim poslom je to samo još više ojačalo, pa, eto, prešlo i na obiteljski segment.

Ono što rade ove dame je zaista iznenađujuće, najprije zbog toga što starom namještaju produljuju život, a potom i zbog toga što je njihovo viđenje toga novog života sasvim drukčije od onoga kako bi zamislio svaki prosječni promatrač.

– Kreativnost je važna u našoj struci, pa je bilo nužno da se i naš sljedeći posao temelji na tome. Sve tri smo različite i svaka od nas ima svoje vještine i područje interesa, koje se onda odlično nadopunjuju. Jedna ima precizno oko i mirnu ruku, druge dvije su spretne s alatom. Vještine su bile tu, samo ih je trebalo još izbrusiti. Osim što smo još upijale informacije s interneta, bila je tu i metoda pokušaja/pogrešaka, ali najbolje savjete smo dobile od susretljivih stolara, tapetara, trgovačkih putnika, specijaliziranih trgovina bojama za drvo.

Ali, zanimljivo, ono što smo zamislile bilo je drugima novo, pa smo do odgovora morale doći same. Htjele smo da i ručno oslikani dio bude jednako dugotrajan i izdržljiv na mehanička oštećenja kao i ostatak toga komada. Pa sad pronađi pravu tehniku za oslikavanje bojama za drvo. Ali, uspjele smo. U skladu s tim važno nam je da je cijeli namještaj na kraju kvalitetan i dugotrajan. To zahtijeva dobru pripremu komada, bojenje u koracima, koje boje na vodenoj bazi zahtijevaju (to nam je također bitno da koristimo boje koje su sigurne za djecu), mijenjanje ručkica, panti, šarafa..., sve ono što treba kako bi komad na kraju bio nov, funkcionalan, lijep i, naravno, unikatan.

'Umjetnička restauracija'

Ovakav način obnove nije restauracija u klasičnom smislu, nego nešto potpuno novo.

– Da, u pravu ste, nije riječ o klasičnoj restauraciji, uostalom nismo za to ni školovane, kao što nismo ni školovane umjetnice, ali jedna naša bliska osoba je jednom naš rad opisala kao umjetničku restauraciju, što nam se svidjelo i možda ga nekako najbolje opisuje. Stari smeđi namještaj kakav svi poznajemo izgubio je mjesto u novim domovima, ali zapravo radi se o namještaju koji je od kvalitetnog materijala i napravljen da traje. Samo mu je potreban novi dizajn. I postaje unikatan komad koji se u prostoru ističe.

Preuređeni, "umjetničko restaurirani" namještaj s potpisom "Da bar" zapravo nije antikni.

– Radimo nešto malo više od godinu dana. Kada smo pokretale ovaj posao, ideja nam je bila stvarati komade namještaja potpuno drukčije od onih na koje nailazimo. Tražile smo svoje mjesto i malo-pomalo klijenti su nas počeli prepoznavati. Najdraže nam je kada se klijent vrati s novom narudžbom jer, osim potvrde kvalitete, već imamo stečeno povjerenje, pa su i slobodniji u prepuštanju odluka nama. A to je najljepše.

image
Komoda u novoj boji, ali s detaljima koji joj daju patinu

A starog namještaja može se pronaći svugdje.

– Osim što osmišljavamo novi dizajn i uređujemo klijentov namještaj, isto tako možemo pronaći stari odgovarajući komad i prilagoditi ga bilo kojem stilu interijera. Vrlo često u tim traženjima pronađemo neki komad za koji odmah imamo viziju novog izgleda, pa ga uzmemo iako u tom trenutku još nema svoga kupca. Komade pronalazimo doslovno svugdje, sada se već proširila vijest o nama, pa nas dosta ljudi kontaktira za uzimanje namještaja koji puni neke tavane, podrume.

Sjedište brenda "Da bar" je u Kloštar Ivaniću, gdje Vanja, Darija i Ksenija i žive, ali kažu da im je većina klijenata iz Zagreba i zagrebačkog prstena.

– Iako imamo upita i iz ostalih dijelova, visina iznosa prijevoza ponekad, nažalost, ne ide u našu korist. Ideja očuvanja starog namještaja i stvaranje nove vrijednosti vani je već pustila svoje korijenje, dok je kod nas to još novost.

A daljnji planovi su...

– Iako je situacija trenutačno "škakljiva", nastavljamo sa stvaranjem unikata, ideja nam ne nedostaje. A zbog gore spomenutog u planu nam je kreiranje proizvoda koji će biti lakše dostupan za sve, neovisno o mjestu stanovanja. Tako da... pratite nas – kaže na kraju Ksenija Koščak.

14. travanj 2024 12:09