Overlay
‘THE EQUALIZER‘

Nepravda za ‘Pravednika‘: Queen Latifah je dobra komičarka, ali neuvjerljiva kao akcijašica u seriji koja je ispala loša, za ‘worst of‘ listu 2021.

Piše Marko Njegić
12. ožujka 2021. - 10:59

Puni krug je napravio "The Equalizer", od serije/televizije do filma/kina i natrag. "The Equalizer" je sredinom osamdesetih, točnije 1985., započeo svoj život na CBS-u kao serija kreatorskog dvojca Richard Lindheim-Michael Sloan s Edwardom Woodwardom u ulozi titularnog lika.

Woodward je glumio bivšeg agenta CIA-e Roberta McCalla koji postaje detektiv i izravnava račune za svoje nepravdom zatečene klijente pomažući im u raznim situacijama i istjerujući pravdu na užem i širem planu. U četiri sezone, do 1989., serija je više nego solidno televizijski emitirala akcijski triler, detektivski "noir" i kriminalističku dramu.

Dvadeset i pet godina kasnije, 2014., "The Equalizer" je uspješno pretvoren u još bolji film ("Pravednik") Antoinea Fuque s dvostrukim oskarovcem Denzelom Washingtonom u ulozi McCalla, koji se fino uklopio u vrli novi akcijski svijet Johna Wicka, iznjedrivši 2018. nešto slabiji nastavak.

I, konačno, "The Equalizer" se ove godine vratio s velikog na mali ekran da pokuša uklopiti "equalizerski" brend u "peak TV" eru. Nova verzija starog materijala ima načelnog "unutarnjeg smisla" kao povratak na tvorničke TV postavke, ali serija kreatorskog dua Andrew Marlowe-Terri Miller je, nažalost, ispala loša i tonalno raštrkana, kandidat za "worst of" listu 2021. tik iza "Batwoman 2".

Robert McCall je u ovom remakeu remakea trendovski promijenio spol ("Istjerivači duhova", "Oceanovih 8"...) i postao Robyn McCall u tumačenju komičarke Queen Latifah, nominirane za Oscara za sporednu ulogu u "Chicagu", koja se akciji najviše približila u filmovima "Set If Off" i "Taxi".

Serija akcijsko-trilerski kreće "in medias res" scenom u kojoj mlada konobarica Jewell (Lorna Courtney) svjedoči profesionalnom umorstvu, da bi joj to umorstvo bilo podmetnuto. Međutim, nedugo nakon relativno živahnog početka otklizne u krajnje ustaljenu rutinu karakterizacija i situacija.

Robyn se budi sanjajući ratni košmar iz Afganistana. Ubrzo će joj stari CIA znanac Bishop (Chris Noth, Faca iz "Seksa i grada") reći da je agencija želi natrag jer je najbolja, ali nju muče kolateralne žrtve iz akcije u Venezueli.

Ona odlučuje radije "koristiti moći u dobre svrhe" i biti svojevrsni "freelancerski" anđeo čuvar za ljude poput Jewel, koju spašava od petorice negativaca kad joj dojadi "gledati svoja posla".

Latifah je dobra komičarka, ali nije nimalo uvjerljiva kao akcijska junakinja, i to je jedna od glavnih falingi serije. U akcijsku prošlost i sadašnjost glavnog ženskog lika ne vjerujemo u seriji koja glumičinu neakcijnost u scenama akcije pokušava zamaskirati traljavom montažom.

Akcije možda baš zato nema previše u četiri epizode u prosječnom trajanju od 40-ak minuta i stavljen je naglasak na tipiziranu obiteljsku dramu s kćerkom Delilah (Laya DeLeon Hayes) koju je odgojila teta Vi (Lorraine Toussaint).

Opet, da ni drame ne bude previše, "The Equalizer" iznevjerava usamljeničku poetiku prethodnika pa Robyn okuplja tim sastavljen od klišeiziranih likova snajperice Melody (Liza Lapira) i njezina supruga-hakera Harryja (Adam Goldberg) kako bi proceduralna zbivanja bila lepršavija, premda ni u tom pogledu serija ne uspijeva postati zabavna kao što je, recimo, "Scorpion". "Pravednik" je doživio veliku nepravdu.

SERIJA: The Equalizer; akcijska drama; SAD, 2021. KREATORI: Andrew Marlowe i Terri Miller ULOGE: Queen Latifah, Chris Noth OCJENA: * ½

19. travanj 2024 12:17