Overlay
kultna ‘stvar‘

Ljubavna pjesma ili oda psihodelicima? Na današnji dan objavljena je jedna od najboljih rock‘n‘roll skladbi, njena poruka još uvijek nas intrigira

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Kippa/AFP
17. ožujka 2021. - 14:21

Točno na današnji dan 1967. godine objavljena je pjesma oko čijeg se značenja čak i 54 godine od kad se našla na kultnom albumu Jimija Hendrixa vode polemike. Općeprihvaćen stav svrstava Purple Haze u ode psihodelicima, jedan od najpoznatijih hibrida indijske konoplje po njoj je dobio naziv, no Hendrix ju je opisivao kao ljubavnu pjesmu.

Glazbenik daleko ispred svog vremena, Hendrix je glazbenu karijeru započeo izvodeći djela Little Richarda, The Isley Brothersa i King Curtisa, no brzo je odustao od takve svirke i preselio se u New York kako bi izgradio vlastitu karijeru. "Otkrio" ga je basist grupe the Animals, Chas Chandler, koji ga je uvjerio da se s njim vrati u London, a jedan od razloga za to bila je činjenica da su Britanci u to vrijeme bili tolerantniji prema tamnoputim glazbenicima.

Hendrix je u Londonu svirao po različitim klubovima, tražeći svoj "zvuk". Baš u to vrijeme popularizirano je sviranje električne gitare kao oblik umjetničkog izražavanja, zahvaljujući virtuozima poput Claptona i Jeffa Becka. "Čarobni trenutak" u kojem je Chas u Hendrixovom eksperimentiranju čuo početke Purple Hazea odigrao se u prosincu 1966. uoči Hendrixovog nastupa u nekom klubu.

Književnik John McDermott i autor Hendrixove biografije napisao je o tom trenutku: “Jimi je imao gažu u malom londonskom klubu i uoči nastupa igrao se iza kulisa s rifom koji će kasnije postati Purple Haze. Kad ga je Chas čuo, odmah mu je rekao: 'Napiši ostatak. To ti je sljedeći singl’".

Jimi je ostatak napisao tijekom narednih tjedana, a pjesmu je dovršio u garderobi drugog kluba, čekajući početak nastupa. Baš zahvaljujući hipnotizirajućoj melodiji pjesme koja će kasnije ući u Hall of Fame kao jedna od najboljih gitarističkih skladbi svih vremena, Chas je uspio Jimiju srediti snimanje u boljem studiju.

Pjesma je izašla u ožujku 1967. godine i odmah postala veliki hit, a mlađe generacije zaljubile su se u genijalnog gitarista i njegove psihodelične rifove. Baš kao što se dogodilo Bobu Dylanu, Jimu Morrisonu i The Beatlesima, Hendrix je po izlasku albuma postavljen na pijedestal kao novi kralj kontrakulture, ali i narkotika koji su s njom išli. Mnogi Purple Haze povezuju s uzimanjem LSD-a, jedan ga je britanski kritičar zbog te pjesme nazvao "psihodeličnim ujakom Tomom", ali Hendrix je tvrdio da pjesma opisuje san koji je sanjao nakon što je zaspao čitajući SF roman, čiji je bio veliki obožavatelj. Hendrix je, kako je ispričao, sanjao da je pod vodom, okružen neprobojnom ljubičastom maglicom te je ustvrdio kako vjeruje da je ljubičasta maglica bila simbol njegovog duhovnog i vjerskog buđenja. 

Purple Haze je bez obzira na to ili možda baš zbog toga, dominirala ljestvicama i uskoro postala jedna od himni protiv rata u Vijetnamu. Komentirajući navode da je pjesma zamišljena kao "antivijetnamska", Hendrix je rekao da se Purple Haze "odnosi na što god slušatelj želi".

Obožavatelji i kritičari godinama su pokušavali odgonetnuti značenje pjesme, a Hendrix je, jednom prilikom, podupirući ideju da je riječ o ljubavnoj pjesmi, ukazao na redak na kraju drugog stiha: " "Never happy or in misery / Whatever it is, that girl put a spell on me." ("Nikad sretna ili u bijedi / Što god bilo, ta djevojka me začarala")

Što god vjerovali da je istina, jednu stvar ne možete poreći - Hendrix je uistinu bio inovativni gitarist koji je zauvijek promijenio rock n 'roll i popularnu glazbu, a njegova "Ljubičasta sumaglica" bila je i ostat će himna izopćenika i neshvaćenih.

24. travanj 2024 06:55