Overlay
preslatka radionica

Lutkice od prirodnih materijala alternativa su problematičnim ‘Barbicama‘: kreacije mlade mame oduševljavaju na prvu, ispričala nam je svoju priču

Piše Tea Sumić Miletić
8. ožujka 2021. - 14:44

Dok je današnja generacija mama i baka odrastala, Barbie lutkice su bile "pojam". "Must have" u dječjem svijetu igračaka. A onda su došle na zao glas kao male, plave, prsate širiteljice predrasuda što se, nakon upornog feminističkog "žuganja", neizbježno odrazilo na prodaju. Nije bilo druge, bilo je vrijeme za makeover, kako po pitanju proporcija i boja kože, tako i po ideološkom pitanju - Barbie danas više nije samo manekenka, pjevačica i glumica, sada može biti liječnica, astronautkinja ili što god da nam već Matell tvrdi da može biti.

Međutim jedna stvar se ne mijenja, a to je da je Barbie, dramatičnom makeoveru usprkos, i dalje krajnje nerealan predložak kojem bi djevojčice trebale težiti. Žena koja se iz svoje okoline izdvaja time što je lijepa, a to mnogima od nas više jednostavno nije prihvatljivo. 

Tražeći alternativu ozloglašenim "Barbicama" zavoljele smo sasvim drugačije lutkice, one s, ako se to može reći za neživi predmet, s malo više duše. Nije slučajno da su takve lutkice u pravilu mekane, umilnog osmijeha i više nalik djeci nego odraslim ženama. Među takvima posebnu vrijednost imaju ručno rađene lutkice, a upravo takve izrađuje Tina Dolić.

Mlada mama je za vrijeme porodiljnog dopusta uspjela pronaći vremena i načina za izražavanje kreativnosti, a od zgodnog hobija s vremenom je nastao pravi posao. Prvu lutkicu izradila je za svoju djevojčicu Evu, želeći joj pokloniti nešto baš posebno, za što će znati da je mama samo za nju napravila.  Oduševljenje njene djevojčice, veli nam, teško je uopće opisati.

Od tada je puno razmišljala i eksperimentirala, da bi nakon puno rada i usavršavanja nastala cijela serija lutkica koje se od listoipada prošle godine prodaju pod brendom “Radionica mame Tine”.

Evina reakcija bila mi je ogroman poticaj da razradim ideju o ručno rađenim lutkicama. Puno sam se educirala koristeći dostupnu literaturu, a u tome mi je od velike mi je pomoći bila moja majka koja je godinama radila u tekstilnoj industriji - priča nam Tina.

 Za izradu svake lutkice treba joj, priča nam, oko šest sati, jer proces izrade uključuje puno koraka. Pri biranju boja i uzoraka za lutkinu odjeću Tini, naravno, pomaže Eva. Simpatične lutkice izrađene su od prirodnih materijala - vanjski dio je nbapravljen od vune i pamuka, a punjenje je antialergijsko i antibakterijsko. Curicama kojima su namijenjene, otkriva nam Tina, najviše se sviđa kosa...

Pokretanje posla i dobivanje poticaja, otkriva nam, prošlo je glatko (ne čudi nas, jer po struci je ekonomistica), a planova za budućnost je puno. Poželimo joj uspjeh!

18. travanj 2024 23:24