Overlay
pogledali smo

Ima li zime za Sokola i Ratnika zime? Prve dvije epizode Marvelove serije su po superjunačkom ‘PS-u‘, a tračak misterije unosi pojava Kapetana Amerike

Piše Marko Njegić
1. travnja 2021. - 19:44

Superheroji su okupirali male ekrane u očekivanju prestanka koronske zabrane letenja na velikima. Otprilike istodobno s premijerom epskog DC-jeva filma "Liga pravde Zacka Snydera" na HBO-u, Marvel i Disney+ su odgovorili konkurenciji emitiranjem šestodijelne serije "Sokol i Ratnik zime".

"The Falcon and the Winter Soldier" nasljeđuje nedavno okončanu "WandaVision" kao još jedan televizijski odvojak filmskog "Avengers" serijala, potvrđujući da su se "sporedni" Marvelovi Osvetnici, do nekog novog okupljanja, raštrkali na sve strane i podijelili u zasebne serije koje im dodjeljuju glavne uloge.

Najprije Wanda i Vision (Elizabeth Olsen, Paul Bettany), sada Sokol i Ratnik zime (Anthony Mackie, Sebastian Stan). No, dok je Marvel podvrgnuo Wandu i Visiona televizijskom eksperimentu i ubacio ih u crno-bijelu sapunicu, barem do superherojskog finala, s Falconom i Winter Soldierom vratio se superjunačkoj formuli i nastavio direktno na posljednje "Avengerse".

Sjetimo se da je ostarjeli superheroj Steve Rogers alias Kapetan Amerika (Chris Evans) na kraju filma "Osvetnici: Završnica" predao štit Samu Wilsonu ili Sokolu kao nasljedniku.

Breme štita za Falcona je, pak, preteško i on ga donira muzeju Smithsonian uz riječi "simboli su ništa bez ljudi koji im daju značenje".

Jer, kad su ga pitali "kakav je osjećaj" (držati Kapetanov štit u ruci), Sokol je odgovorio "kao da je tuđi" i radije bi se posvetio obiteljskim stvarima.

Ipak, posao zove i predstavlja Falcona u zračnoj superjunačkoj akciji, veoma spektakularnoj za pojmove televizije, šireći njegova robotska krila do maksimuma.

Za razliku od "WandaVision", "Sokol i Ratnik zime" počinje s praskom u full-coloru. Falcon hvata otmičare aviona koje predvodi Georges Batroc (Georges St-Pierre), lik iz drugog dijela serijala "Captain America", nakon čega se naganja s helikopterima po kanjonima, izbjegavajući rakete na navođenje i tome slično.

Predstavljanje Jamesa "Buckyja" Barnesa ili Ratnika zime nije tako spektakularno, već realizirano u formi košmara na njegove Hydra dane, kad je metalnom rukom probijao zidove poput nekakvog zločestog RoboCopa i obavljao atentate.

Winter Soldiera pere PTSP, a i osjeća se kao autsajder sa svojih 100+ godina (čitao "Hobita" u realnom vremenu), zbog čega se nalazi na psihoterapiji.

Putovi dvojca se akcijski isprepleću tek u drugoj epizodi, nakon što prva završi neočekivanom i intrigantnom pojavom "vašeg novog Kapetana Amerike", Johna Walkera (Wyatt Russell, Kurtov sin) koji će im uskočiti u pomoć u živahnoj akciji na dvama kamionima u borbi protiv anarhičnih negativaca zvanih Flag-Smashers.

"Ne pokušavam biti Steve i zamijeniti ga", govori Walker oko kojeg se stvara dobrodošla aura misterija u seriji snimljenoj po superjunačkom "PS-u", uz dodatak verbalno-tjelesne akcijske "buddy" komedije po uzoru na "Smrtonosno oružje" i slične filmske klasike.

Lagali bismo kad bismo rekli da nas ne zanima otkriti tko je zapravo vladin regrut Walker, odnosno hoće li Ratnik zime citirati Rogera Murtaugha i reći "prestar sam za ova sranja".

SERIJA: The Falcon and the Winter Soldier; fantastična akcija; SAD, 2021. KREATORI: Kari Skogland ULOGE: Anthony Mackie, Sebastian Stan OCJENA: *** ½

18. travanj 2024 20:14