Overlay
ANTISTRES I UŠTEDA

Ideja koja nas je oduševila: Airbnb za biljke spaja vlasnike zapuštenih parcela s onima koji sanjaju o uzgoju vlastitog voća, povrća, začina...

Piše Stil
Foto Depositphotos
2. travnja 2022. - 19:46

Ako i vas nervira pogled na zapuštena i neiskorištena zemljišta koja ne možete pogledati a da se ne zapitate zar nije moguće pametnije ih iskoristiti, svidjet će vam se ideja o svojevrsnom Airbnb-u za biljke. Digitalna platforma AllotMe zamisao je britanskog arhitekta Conora Gallaghera koja povezuje sve one koji imaju komad zemlje, a ne znaju što bi s njim ili ga ne namjeravaju koristiti sa svima onima koji znaju što bi s komadom zemlje, ali ga nemaju. Gallagherova platforma, ukratko, omogućuje prvima da iznajme zemljišta od drugih.

Prvi komad zemlje koji je, prije dvije godine, ponuđen na platformi bilo je Gallagherovo dvorište, a od tada su rentana raznovrsna zemljišta po Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Nizozemskoj, Italiji i Španjolskoj. Cijene najma ovise o veličini parcela, a kreću se između 1500 i 3000 kuna. Za naše prilike, moramo primijetiti, poprilično papreno. Zato se nadamo da će ideja britanskog arhitekta nadahnuti nekoga na ovim prostorima da pokrene hrvatsku inačicu Airbnb-a za biljke, po nešto pristupačnijim tarifama. Ideja je svakako vrijedna promišljanja, osobito u vrijeme kad sam svima dobro dođe svaka prilika za uštedu, zaradu i smanjnje stresa.

Pratite stil i na Instagramu i Facebooku!

 

19. travanj 2024 21:55