Overlay
‘SUPERMAN I LOIS‘

Čovjek od čelika između supertate i superjunaka: ova serija daje superheroju najtežu ulogu nakon što je oženio Lois Lane i postao otac dvojici dječaka

Piše Marko Njegić
3. travnja 2021. - 13:55

Superman u filmu "Justice League". Superman u seriji "Superman & Lois". Čovjek od čelika je sveprisutan ovih dana, glumio ga Henry Cavill ili Tyler Hoechlin.

Potonji je već igrao Supermana pojavljujući se kao epizodist u "Arrow-verse" serijama poput "Supergirl", a sada je dobio vlastiti TV projekt, baš kao Falcon i Winter Soldier.

Hoechlinov Čovjek od čelika pokazuje se u nešto drukčijem izdanju u seriji nastaloj u produkciji CW-a, čijih je prvih pet epizoda dostupno za gledanje na HBO-u, a ostatak prve sezone slijedi nakon proljetne pauze, od 19. svibnja nadalje.

Koncept serije "Superman i Lois" odlazi dalje u odnosu na prijašnja televizijska ukazanja Čovjeka od čelika ("Smallville"), pa i filmska (od "Supermana" do "Lige pravde").

Naime, u ovoj seriji je Superman, tj. njegov alter ego Clark Kent, oženio novinarku Lois Lane (Elizabeth Tulloch) i oni su postali roditelji dvojici dječaka.

Serija se ne opterećuje pozadinskom pričom Supermana računajući da je svi znaju i sumira je u kratkim crtama do trenutka vjenčanja s Lois i njihova roditeljstva.

Prva epizoda iznenađujuće solidno kombinira dramsku ekspoziciju i superherojsku akciju, ali i misterij, pojavom supernegativca u oklopu koji zaskače Supermana i bit će na kraju razotkriven kao Kapetan Luthor (Wolé Parks).

"Superman & Lois" je, zasad, ugodno iznenađenje za CW-jeve serije, posebice nakon grozne "Batwoman", a predstavlja i korak naprijed u odnosu na novog "Walkera" s kojim dijeli sličan obiteljski koncept.

Junak, odnosno superjunak, vodi normalan, dosadan život i (s)nalazi se u najtežoj ulozi – ulozi oca. "Superman ne može voditi normalan život", smatra Kentov punac, general Sam Lane u tumačenju Dylana Walsha.

Opet, jedan od dvojice Clarkovih sinova, tinejdžer Jordan (Alex Garfin), misli da je Superman dosadan (dakle, može voditi normalan život) i radije u "Mortal Kombat" videoigrici bira lik "munjevitog" Raidena.

Osnovni zaplet serije zapleće se kad mladić i njegov brat Jonathan (Jordan Elsass) dožive nesreću u staji gdje je Superman sakrio svoju letjelicu, ali prođu bez ogrebotine.

Čini se da je tjeskobni Jordan, koji je zaštitio brata, naslijedio moći od oca, iako je sve ukazivalo na to da bi ih mogao naslijediti popularniji Jonathan.

Sve se to odvija istodobno s dvojbom Clarka i Lois hoće li reći djeci da je on Superman, da bi na to bili primorani kad Jordan nehotice uporabi laser iz očiju na tulumu uz more.

Serija je obiteljsko-dramski zanimljivija nego akcijsko-superjunački. Specijalni efekti su svakako iznad CW-jeva prosjeka u scenama kad Superman spašava svijet i bori se s Kapetanom Luthorom, ali slabiji u usporedbi s budžetiranijim spektaklom "The Falcon and the Winter Soldier".

Međutim, obiteljska drama je u prvih pet epizoda izvagana s mjerom. Ništa tu nije dramski novo i neviđeno s obzirom da se svaka druga moderna serija dotiče takozvanog teen-angsta.

Osvježenje je, ipak, što su u tu tinejdžersku dramu uvučeni sinovi nikog drugog doli Supermana, kojemu će trebati sve supermoći da balansira između uloge superjunaka i supertate.

SERIJA: Superman & Lois; fantastična akcijska drama; SAD, 2021. KREATORI: Greg Berlanti i Todd Helbing ULOGE: Tyler Hoechlin, Elizabeth Tulloch OCJENA: ***

19. travanj 2024 00:07