StoryEditorOCM
Više od sportaračun bez krčmara

Otkrivamo koliko zarađuju vrhunski vaterpolisti, koliko su ‘debele bušte‘ igrača Jadrana, novih prvaka Hrvatske

Piše Pero Smolčić
19. svibnja 2023. - 09:22

Vaterpolisti Jadrana junaci su Splita. Njihova pobjeda u petoj utakmici finalne serije Prvenstva Hrvatske protiv Jug Adriatic osiguranja na Poljudu bila je lijep podsjetnik na prošlogodišnje Europsko prvenstvo u Spaladium Areni. Kada je vaterpolo bilo hit.

Sada je hit Jadran, poljudski bazen bio je krcat, tražila se karta više. Klupski ‘pretinac‘ bio je zatrpan  molbama za ulaznicama, svi su željeli vidjeti Rina Burića, Jerka Marinića Kragića, Luku Bukića, Zvonu Butića, Matu Anića, Nikšu Dobuda, Anđela Šetku, Ivana Marcelića...

Postali su jadranaši i prepoznatljivi likovi u gradu, Split je saživio s njima, a finale su došli gledati Ante Gotovina, Marko Livaja, Lukša Jakobušić, Boro Primorac, Andro Krstulović Opara... 

Titula prvaka ‘sletjela‘ je na Zvončac, prva u samostalnoj Hrvatskoj. S titulom su se igrači predvođeni trenerom Jurom Mareljom upisali zlatnim slovima u almanahe splitskog sporta.

A ima li što od tog ‘zlata‘ i na računima igrača?

O plaćama nogometaša često se piše, u drugim sportovima rijetko. Jadran je najbolja momčad u Hrvatskoj, među desetak u Europi, time i u svijetu. Vjerujete da su igrači splitske momčadi bogataši?

No, vaterpolo nije baš financijski izdašan sport. U ‘zlatno doba‘ Sandro Sukno, legenda dubrovačkog vaterpola, u talijanskom je Pro Reccu imao ugovor preko 300.000 eura godišnje i bio je najplaćeniji vaterpolist svijeta. Kako neslužbeno doznajemo, danas u europskom vaterpolu nema takvih ugovora, najveći se kreću tu između 150 i 200 tisuća eura godišnje.

A u Jadranu? U momčadi prvaka Hrvatske, zemlje europskih prvaka?

Splitska momčad financijski je daleko od te razine. U ‘rosteru‘ nema ugovora preko 100.000 eura godišnje. Igrači, ovisno o stažu, kvaliteti, iskustvu, kreću se od tisuću-dvije eura mjesečno do pet - šest tisuća. Točni su iznosi poslovna tajna, ali to su ‘gabariti‘ u kojima se kreću primanja jadranaša. Cijela momčad ‘stane‘ u dva - tri igrača Hajduka. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2024 14:58