StoryEditorOCM
Više od sportaizbornički intervju

Jedinstven slučaj u Hrvatskoj, jedan brat nogometni viceprvak svijeta, drugi teniski izbornik, u ‘priči‘ bio i Đoković

Piše Pero Smolčić
9. ožujka 2024. - 07:44

Dan nakon što je vijest postala javna, razgovarali smo s novim zbornikom hrvatske ženske teniske reprezentacije. Iva Majoli vodila je naše tenisačice 12 godina, a Upravni odbor Hrvatskog teniskog saveza procijenio je da je vrijeme za svježu krv. 

Novi je izbornik Splićanin Marin Bradarić, a Izo Žunić bit će mu desna ruka.

- Djelomično spontano se sve to dogodilo. Bili smo u kontaktu sa Savezom oko realizacije izgradnje terena s tvrdom podlogom u Splitu koji bi zimi bili natkriveni, što kronično nedostaje. Tražili smo neke solucije. Ljudi iz HTS-a su došli u Split na Davis Cup i imali smo razgovor na tu temu. Tražili su i da nešto Izo i ja napravimo u edukaciji roditelja. Rekli smo da imamo dobru ideju zajedno s fondacijom Novak Đoković, jako smo dobri s curom koja radi za njih program Putem šampiona - počeo nam je priču novopečeni izbornik Bradarić.

- Edukaciju smo realizirali krajem godine u Zagrebu, u međuvremenu smo ostali u kontaktu...

Kad ste saznali da ćete postati izbornik?

- Dogodilo se sve brzo, sastao se Upravni odbor HTS-a, a većinom glasova smo Izo i ja dobili povjerenje.

Što vas sad čeka?

- Sve je na brzinu, imamo dva - tri dana za prijaviti ekipu na nastup u Litvi na turniru Druge skupine Billie Jean King Cupa u travnju.

Odakle se vi i Žunić poznajete?

- Znamo se cijeli život, a zadnje dvije godine usko surađujemo. Izo je dugo radio s Poljakinjom Magdom Linette, šest-sedam godina, doveo je do top 30. Radio je i u Kini u najvećoj akademiji ‘Star River Tennis Academy‘ u Guangzhou, imali su u jednom trenutku deset top 100 igračica, bio je glavni trener, desna ruka šefu akademije. Radio je i s Aleksandrom Krunić. 

Što ste radili zadnjih godinu dana?

- Radili smo uglavnom u Splitu s juniorima, strancima. Ali ništa na ‘full time‘.

Koji su prvi koraci?

- Uhodavamo se. Tenis je specifičan, trebaš pričati i s roditeljima, trenerima, ne samo s igračima. U što kraćem roku ćemo organizirati tim i cijeli pomoćni stožer, fizioterapeuta, dodatnog trenera...

Kakvo je stanje s igračicama?

- Donna Vekić i Petra Martić igraju sigurno, to im uvjetu za nastup na Olimpijskim igrama. Petra Marčinko je dugo ozlijeđena, Tara Wurth je bila ozlijeđena i sada se vraća. Ana Konjuh je dugo vukla ozljedu te je i ona u fazi povratka, Janna Fett isto dugo ima problema... Ali imamo mlađe cure, Antonia Ružić, Lucija Ćirić-Bagarić, Lea Bošković...

Hoće li biti i nekih novosti u radu? Nećete se morati seliti iz Splita?

- Ma ne, ovdje više treba telefonski razgovarati i koordinirati, ali potrudit ćemo se da se sastanemo sa širim izborom igračica malo češće, da svi osjećaju da su dio reprezentacije, a ne da je to povlašteni krug za njih četiri - pet. Da se upoznaju, da se osjećaju kao dio toga. Za par godina će neke koje su mlađe biti stožerne igračice.

Zanimljivost je i obiteljska, vaš brat Filip ima velike uspjehe s nogometnom reprezentacijom, srebro sa Svjetskog prvenstva iz Rusije. Rijetkost je da je jedan brat reprezentativac u nogometu, a drugi izbornik u sasvim drugom sportu?

- Da, ne znam ima li još takvih slučajeva, moguće da je bilo.

image

Filip Bradarić, Milan Badelj, Ivan Perišić

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:22