StoryEditorOCM
Više od sportabit će zanimljivo

Žena koja će analizirati VAR odluke u HNL-u i Nijemac koji će suditi derbi Hajduka i Dinama imaju posebnu vezu

Piše D. Ka.
20. ožujka 2024. - 16:56

Sudi Benfici, Bayernu, Juventusu, Sevilli, Manchester Unitedu, na Svjetskom i Europskom prvenstvu, redovan je na najvećim natjecanjima, a sada se priprema suditi derbi Hajduka i Dinama na Poljudu. Istovremeno je još i učitelj geografije i sporta u osnovnoj školi u Berlinu. Uživa u oba posla i jednako ih cijeni, tvrdi da živi svoj san.

Daniel Siebert (39) odabran je kontrolirati najveći hrvatski derbi, utakmicu koja će imati veliki utjecaj u borbi za prvaka. Nakon afere s VAR-om HNS je odlučio da će sve utakmice velike trojke suditi strani i uspješni suci, a prvi će na velikom zadatku biti Nijemac Siebert.

Rođen je u Berlinu, gdje živi i danas s obitelji, a sudac je postao već s 14 godina dok je igrao za lokalni klub. Naime, kako je objasnio za njemačke medije prije nekoliko godina, sa sudačkom licencom je imao besplatan ulaz na utakmice berlinskih klubova Herthe i Uniona, što je bila idealna situacija za njega. Osim što bi uštedio novac za ulaznice, zaradio bi i dodatni džeparac kao sudac za mlađe kategorije.

S 19 godina se odlučio ostaviti igranja i posvetiti samo suđenju, a već s 28 godina (2012.) sudio svoju prvu utakmicu Bundeslige, između Schalkea i Augsburga. U dobi od 30 godina je postao najmlađi od desetorice njemačkih FIFA-inih sudaca, a već šest godina poslije UEFA ga je uvrstila na listu elitnih sudaca koja broji tek 33 imena.

Više puta je otkrio da jedva balansira biti učitelj i elitni sudac u isto vrijeme, ali da uživa u oba posla i uz pomoć kolega stigne sve obaviti na vrijeme.

Zanimljiva je sličnost Sieberta i Lade Rojc, koja je u novom Povjerenstvu za VAR u HNL-u. I ona je u životu morala birati između nogometa i škole, pa je na kraju izabrala oboje. A bila je učiteljica geografije baš kao i on.

Ipak, nije sve bilo cvijeće na sudačkom putu Sieberta. Prije dvije godine sudio je utakmicu Urugvaja i Gane na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Dosudio je jedanaesterac za Ganu, dok je za Urugvajce propustio dosuditi čak dva, pa je momčad iz Južne Amerike zbog gol razlike ispala s turnira. Nakon utakmice Urugvajci su ga ganjali po terenu i nazivali "lopovom, ku*vinim sinom i svinjom". Tada je nastala i ona poznata snimka kada Edinson Cavani udara VAR monitor po izlasku s travnjaka, a čak je rekao da Sieberta treba strpati u zatvor.

“Ako mene sankcioniraju zbog udaranja VAR-a, suca zbog toga što nas je izbacio sa Svjetskog prvenstva treba strpati u zatvor. Jer su to greške koje, s VAR-om, svim kamerama i sucima se ne smiju napraviti."

I dinamovci su imali oštre primjedbe na Nijemca prije nekoliko godina. Na utakmici četvrtfinala Europa lige protiv Villarreala lopti se na putu u gol Španjolaca ispriječila ruka igrača u žutom dresu. Iako, bila je sasvim uz tijelo. Mnogi navijači "modrih" su se nakon susreta žalili na suđenje.

Iako je bilo primjedbi, većina će se složiti da je dolazak elitnog stranog suca u HNL korak naprijed. Gore navedeni primjeri su tek kap u moru velikih utakmica koje je Nijemac solidno odsudio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2024 04:32