StoryEditorOCM
Vaterpolona višnjiku

Jug preživio Solaris i izborio finale, peterci odlučivali nakon što je vratar ‘sunčanih‘ pogodio za izjednačenje

Piše Tonči Vlašić
1. prosinca 2023. - 18:41

Toni Popadić je obranio udarac Paola Jakovčevića, a Marko Žuvela pogodio za Jug Adriatic osiguraje u prvoj seriji peteraca, i tom obranom je na kraju odlučen pobjednik prvog polufinala Kupa Hrvatske. Do kraja su svi pogađali, te će Jugaši braniti naslov. Solaris će teško preboljeti neiskorištenu priliku. Mogao je prvi put u povijesti igrati finale.

SUPER ZANIMLJIVO POLUFINALE

Počelo je isključenjem Rina Burića nakon kojeg je pogodio Marin Vrdoljak, te je Solaris na isteku prve minute poveo u zadarskom Višnjiku u prvom polufinalu Kupa Hrvatske. Potom je sastav iz Crnice imao priliku poduplati prednost, ali šrauba Domagoja Bulata nije otišla gdje je želio.

Jugaši su u svom drugom napadu, točnije Filip Kržić, imali priliku anulirati prednost Solarisa, ali je to spriječio Marin Šparada. ‘Narančasti’ nisu iskoristili još jednu priliku za otići na 2:0, stigla je kazna - Franko Lazić 1:1. Odmah je Solaris opet bio u plusu (Noa Burburan), Lazić je zatim imao priliku opet izjednačiti, ali opet je Marin Šparada bio odličan.

Hannes Daube je u 6. minuti pronašao Kržića na kojem je napravljen prekršaj za peterac, koji je iskoristio Amerikanac u kapici Jug Adriatic osiguranja. Opet je Solaris imao odgovor nakon primljenog pogotka – Roko Pelicarić 2:3. Marin Šparada je bio prvo ime na otvaranju utakmice, zaustavio je i ‘bombu’ Daubea, pa još jednom. Njegovi suigrači nisu uspjeli na drugoj strani iskoristiti igrača više, ali su u drugoj četvrtini dva puta imali dva pogotka viška (2:4 Pelicarić, a nakon što je Marko Žuvela realizirao drugi peterac za Jug, Domagoj Bulat 3:5).

Maro Joković je u 8. minuti s krila pogodio u bliži kut Marina Šparade (4:5), Daube je minute poslije s drugog krila pogodio vratara Solarisa, Duje Akrap je iz daljine zatresao okvir gola Tonija Popadića, nakon što je Gruž u Višnjiku izgubio loptu, Crnica je propustila igrača više. I opet je to kaznio Lazić (5:5).

Solaris opet nije iskoristio igrača više, Popadić je to spriječio, ali nije uspio nakon nove greške Jugaša u napadu. Antonio Petković je strijelac u 14. minuti za 5:6. Nakon što Jugaši nisu iskoristili brojčanu prednost, Popadić zaustavlja udarac Petkovića. Marin Šparada je novom obranom odveo svoje na veliki odmor s pogotkom viška.

Prvo poluvrijeme previše grešaka Juga! Solaris je osjetio kako ima priliku.

Sreća za Gruž, i Popadić je raspoložen. Burić je izjednačio na 6:6. Potom grešaka k’o u priči s obje strane. Jugov vratar je još jedom zaustavio udarac Roka Akrapa, Marin Šparada nije dozvolio prvo vodstvo Jugu, koji je imao igrača više.

Na drugoj strani sjajan potez Petkovića – biljarski precizno u gornji desni kut Popadića (6:7). Novog igrača više iskoristio je Jug, Kržić je pogodio donji lijevi kut vratara Solarisa. Nakon što je opet pokušao Roko Akrap, ovaj put je blokiran njegov pokušaj, Jugaši su potrošili 30 sekundi za napad, a nisu uputili loptu prema vratima šibenskog sastava, koji je poklonio novu priliku suparniku za prvo vodstvo. Joković je loptu poslao u donji lijevi kut, ali tamo je bio Marin Šparada. Novi poklon Solarisa također je ostao neiskorišten, te u zadnju četvrtinu nitko nije uplovilo s prednošću (7:7).

Noa Burburan je zatresao okvir gola Juga na početku četvrte četvrtine, imao sreće jer je opet do njega stigla lopta, a zatim je povukao sjajan potez kojim je došao sam ispred Popadića i pogodio (7:8). Potom je sudac Marko Matijević isključio s pravom zamjene Roka Pelicarića, skočila je klupa Solarisa, te je pocrvenio i Marijo Čaleta, pomoćni trener. Nakon minute dogovora, Žuvela je izjednačio na 8:8.

Solaris griješi u napadu, Vrdoljak je zaradio treće isključenje, ali ni to Jug nije iskoristio. Blokira je pokušaj Daubea nakon kojeg je šibenski sastav dobio igrača više. Popadić brani, ali novi napad za Solaris, Petković je pokušao, opet Popadić. I zatim bježi Sergi Cabanas, peterac, a Žuvela 3 minute i 56 sekundi prije kraja dovodi prvi put u vodstvo branitelja naslova, koji je potom imao napad, ali Marin Šparada nije dozvolio ovi pogodak. Solaris nije uspio izjednačiti, ‘narančasti’ su gledali prema sucima. Joković je dvije minute i 4 sekunde prije kraja svojim drugim pogotkom donio mir Jugašima.  Ali, taj mir je kratko trajao jer je Solaris zaradio igrača više, kojeg je odmah realizirao Toni Šparada. Minutu i 11 prije kraja Jugaši rade prekršaj u napadu, Burburan na drugoj strani griješi, Cabanas je to iskoristio te mu je oduzeo loptu. Vjeko Kobešćak je zatražio minute dogovora 38 sekundi prije kraja utakmice. Nije uspio Jug, a zatim je kompletan Solaris krenuo u napad. Sam je ostao Marin Šparada, i pogodio donji lijevi kut Popadića na oduševljenje ‘narančastih’. Još je imao vremena Jug, ali samo za šut s centra. Joković je potegao. Malo je nedostajalo za novo ‘ludilo’ na Višnjiku.

Međutim, peterci...

Jug AO – Solaris 15:14 nakon peteraca

ZADAR Bazen na Višnjiku. Gledatelja 150. Suci: Branko Banovac i Marko Matijević, delegati: Albert Brala i Mlađan Prvan.

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (12 obrana), Prkoča, Djerković, Lazić (2), Joković (2), I. Vukojević, Daube (1), Cabanas, Kržić (1), Burić (1), Grgurević, Žuvela (4), Jurišić, Pavlić. Trener: Vjeko Kobešćak, pomoćnici: Igor Računica i Maro Balić.

SOLARIS: M. Šparada (12 obrana/1 pogodak), Bralić, Brajković, Akrap, Jakovčević, Petković (2), D. Akrap, Pelicarić (2), Vrdoljak (1), Bulat (1), Burburan (2), T. Šparada (1), Štrkalj, Goleš. Trener: Denis Seferović, pomoćnik: Marijo Čaleta.

Igrač više: Jug AO 3/9, Solaris 6/12

Peterci: Jug AO 3/3, Solaris -

Četvrtine:  2:3, 3:3, 2:1, 3:3 – peterci 5:4

image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:02