StoryEditorOCM
Vaterpolokolo prije kraja

Jadran je među osam najboljih u Europi: Splićani pobjedom u Poljudu osigrali prolazak skupine

Piše Iva Majić
21. studenog 2023. - 20:16

Jadran ST - Jadran HN 16:14 (2:3, 3:2, 7:5, 4:4)

Peto kolo Lige prvaka, skupina C

Split. Bazen u Poljudu. Gledatelja: 350

Suci: Adrian Alexandrescu (Rumunjska) i Sebastien Dervieux (Francuska)

Delegat: Angel Moliner (Španjolska)

JADRAN ST: Anić (11 obrana), Čagalj (1), Marinić Kragić (4), Biljaka, Butić (1), Pejković, Bukić (5), Kharkov (1), Radović (3), Vrlić, Fatović (1), Dužević, Marcelić Trener: Jure Marelja

JADRAN HN: Đurović (3 obrane), Kholot (1), Vučurović, Vukičević, Vujović (1), Radović D. (3), Nagaev (6), Gardašević (1), Damjan, Sladović (2), Čaraj, Radović V., Radović I. Trener: Petar Radanović

Peterci: Jadran ST 1/1, Jadran HN 1/1

Realizacija igrača više: Jadran ST 5/6, Jadran HN 6/13

Jadran je pobjedom od 16:14 nad imenjakom iz Herceg Novog osigurao četvrtfinale Lige prvaka. Kolo prije kraja nadmetanja u skupinama, prvak Hrvatske drži sigurno drugo mjesto u grupi C s devet bodova, koje vodi među najboljih osam u Europi.

Tako početkom prosinca može opušteno dočekati Ferencvaroš koji se zacementirao na vodeću poziciju, a nadmetanje među elitom nastavit će se u proljeće. Slavno je završilo, ali nije tako počelo.

Poveli su gosti s 2:0 nakon tri minute igre, pogodili su Nagaev i Vujović u situaciji s igračem više. Domaćini su se tako odmah na početku susreta našli u situaciji da love rezultat. Najprije je na 1:2 smanjio Kharkov, a nakon nekoliko prilika u kojima su Splićani mogli izjednačiti, na kraju se na predah otišlo sa zaostatkom od 2:3.

Nije se vratar Đurović razbranio, već jednostavno je nedostajalo malo preciznosti. Gađali su jadranaši grede i vratnice, ali nije ulazilo u mrežu.

Prvo izjednačenje u utakmici stiglo je na početku druge dionice, kad je za 3:3 pogodio Radović. Odlično su zatim u obrani reagirali domaćini, najprije je Anić upisao obrane, a proradio je i blok. Iskoristilo se to i u napadu, pa je ubrzo na semaforu bilo 5:3 nakon golova Marinića Kragića i Bukića.

No, uspjeli su gosti izjednačiti na 5:5, što je i bio rezultat nakon prvog poluvremena.

U trećoj četvrtini Jadran je serijom od tri gola (Marinić Kragić, Radović, Butić) stigao do rezultata od 10:7 u 21. minuti utakmice, što je tada bila i najveća prednost. Svakako je u tome pomogao i Anić koji je u tom trenutku bio na osam obrana.

Razbudili su se prvaci Hrvatske nakon lošeg ulaska u utakmicu, pa su tako držali prednost od dva, tri gola u nastavku. Nakon golijade u trećoj dionici u kojoj je palo 12 pogodaka, u zadnju četvrtinu domaćini su ušli s prednošću od 12:10.

Uoči zadnjih šest minuta, izjednačili su gosti na 12:12, pa nedugo nakon toga na 13:13 i potvrdili kako se preko njih ne dolazi lako do bodova.

Međutim, prednost na 14:13, vratio je Bukić petim pogotkom u susretu. Nedugo nakon njega, tri i pol minute do kraja, svoj prvi gol zabio je Fatović za važnih 15:13 na semaforu.

U zadnju minutu se ušlo opušteno, jer je Jadran imao prednost od 16:14 i znalo se tko će iz dvoboja izaći kao pobjednik, a pljeskom je splitsku momčad nagradila publika u Poljudu.

- Ciljeve smo postavili na početku sezone, a jedan od njih je bio i prolazak u drugi krug Lige prvaka među osam najboljih momčadi u Europi. Željeli smo to ostvariti što ranije. Propustili smo priliku u Beogradu, ali ne treba žaliti za tim, uspjeli smo danas protiv Herceg Novog. U prvom redu možemo biti zadovoljni napadačkom mirnoćom, igrači su ispoštovali sve što smo se dogovorili i ovo je isključivo njihova pobjeda. Neke pogreške s početka bile su rezultat nervoze i pritiska s obzirom na važnost utakmice, ali znao sam da ćemo se u jednom trenutku opustit, da će taj grč nestati i da ćemo razvijati svoju igru. Na fantastičan način smo stigli rezultatski deficit, unatoč činjenici da smo imali vrlo velik broj isključenja, a s druge strane mali broj igrača više s obzirom na kvalitetu naših centara... Ne osuđujem kriterij, jednostavno je to činjenica. Dobro smo se s obzirom i na to branili, time pokazujemo da i u brojnim situacijama, ako smo mirni, možemo igrati protiv svakog - rekao je trener splitskog Jadrana, Jure Marelja.

A koliki je bio taj omjer isključenja? 15 za domaće, a samo osam za goste. Također, Splićani su imali šest puta igrača više, a Novljani 13. No, unatoč tomu, sve se dobro završilo za domaćina.

Najbolji u redovima hrvatskog prvaka bio je Luka Bukić s pet pogodaka.

- Prolaskom skupine smo ostvarili jedan od važnih ciljeva za ovu sezonu. Dobro smo se pripremili za već treći susret s njima. Nije bilo lako za igrati, ali uspjeli smo se odvojiti i održati tu prednost do kraja. Malo nervozan početak za obje momčadi, jer je bila bitna utakmica, ali na kraju smo se posložili i mislim da smo odigrali jedan dobar susret - rekao je Bukić.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 19:52