StoryEditorOCM
Tenisdavis cup

Velimir Zovko: Ne treba razmišljati o padu, mi možemo biti samo bolji, Ajduković: Vjerovao sam

Piše Hina
4. veljače 2024. - 21:00

Novi izbornik hrvatske Davis Cup reprezentacije Velimir Zovko zasigurno je zamišljao drugačiji i ljepši debi na klupi dvostrukih pobjednika najstarijeg teniskog momčadskog natjecanja, ali ostat će ubilježeno da je pod njegovim vodstvom Hrvatska prvi put ostala bez nastupa na završnom turniru od uvođenja novog sustava natjecanja.

U nedjelju su Ivan Dodig i Mate Pavić izgubili ‘tie-break‘ trećeg seta u paru, a Zizou Bergs je i protiv Duje Ajdukovića dokazao da je bio najbolji igrač ovog susreta.

"Parovi - nevjerojatan meč. Mogao bi biti završni meč na svakom velikom stadionu na svijetu. Užasno puno uzbuđenja, nažalost i (neiskorištenih) prilika za naš par. Tako se dogodilo, okrenulo se na njihovu stranu. Žao mi je što Duje intenzitet s početka nije nastavio nego je malo ušao u nervozu. U drugom setu se dobro držao rezultatski, malo je nespretno izgubio servis, poslije se maestralno vratio. Kao da nam je falila mrvica sreće u ovoj fenomenalnoj atmosferi. Svaka čast organizatorima, svima koji su došli i podržali nas i stovorili taj fenomenalan sportski ambijent", sažeo je Zovko nedjeljne mečeve u Areni Varaždin.

Hrvatska je igrala značajno oslabljena. Marin Čilić još uvijek nije sposoban odigrati na onoj razini na kojoj je godinama igrao, Borna Gojo nije mogao pomoći zbog ozljede leđa, a Borna Ćorić se nije osjećao spreman izložiti drugačijoj vrsti pritiska koju donose mečevi za reprezentaciju. No, i u takvim okolnostima je Hrvatska bila konkurentna.

"Ne trebamo razmišljati o nekakvom padu. Mi smo i ovdje odigrali odličan meč. Sport je nekad takav. Naša je momčad velika, s puno odličnih igrača. Ne brinem da bi se mogao dogoditi nekakav pad. Mislim da samo možemo biti bolji."

Ovog rujna hrvatski tenisači se neće boriti za plasman u četvrtfinale Davis Cupa već će pokušati izboriti pravo da i u 2025. budu u kvalifikacijama za završni turnir.

Ponovno će to biti meč u istom formatu kao što je bio i ovaj s Belgijom. Ovisno o ždrijebu, koji će biti održan u četvrtak, hrvatske tenisače čeka gostovanje ili još jedno domaćinstvo. Hrvatska će biti jedan od 12 nositelja, a među mogućim suparnicima najopasnije djeluju Poljska  te poraženi iz dvoboja Argentine i Kazahstana. Popis svih mogućih suparnika bit će poznat u ponedjeljak.

Budu li svi igrači zdravi, Zovko bi mogao imati problema s izborom, jer je uz sve spomenute, istaknuti kandidat za reprezentaciju i 18-godišnji Splićanin Dino Prižmić.

"Daj Bože da mi dođu te slatke brige, da ne bude kao za ovaj meč. Sa slatkim brigama nemam problema."

Naravno, s obzirom na nepovoljan ishod dvoboja s Belgijom, postavilo se pitanje izostanka najbolje rangiranog hrvatskog igrača Borne Ćorića, koji je u isto vrijeme došao do finala ATP turnira u Montpellieru.

"Presretan sam što je odigrao dva dobra tjedna, žao mi je što je danas izgubio finale. Znači vraća se u turnirsku, u igračku formu i kao takav će biti raspoloživ za reprezentaciju. Kad smo razgovarali, nikad nije bio protiv igranja za reprezentaciju. Dio je reprezentacije i želi igrati."

Nakon još jednog poraza para Dodig - Pavić postavljeno je i pitanje moguće promjene i povratka Nikole Mektića.

"Mektić je i ovaj tjedan bio s nama, trenirao, bio spreman uskočiti da je zatrebalo. Nikoli hvala jer je bio tu uz nas. On je uvijek moguća opcija."

Rujan donosi prvi veliki ispit. Još jedan poraz gurnuo bi Hrvatsku u Svjetsku skupinu 1 i ostavio bez mogućnosti borbe za završnicu najmanje do 2026.

Duje Ajduković nije uspio odvesti susret tenisača Hrvatske i Belgije do petog, odlučujućeg meča, protiv Zizoua Bergsa se nije nametnuo kako je to učinio dan prije protiv Jorisa de Loorea te je nakon poraza 6-1, 7-5 iskreno priznao da je Belgijac bio bolji igrač. 

"Falilo je igračke kvalitete. Naravno, tu su emocije, možda i neiskustvo, možda i nekakve krive odluke. On je, jednostavno, bio bolji igrač", rekao je Ajduković na konferenciji za medije nakon meča u kojem je Belgija došla do ukupne pobjede 3-1 i plasirala se na završnicu Davis Cupa.

Okolnosti u kojima je igrao u nedjelju nisu bile idealne, jer je bio pod imperativom pobjede.

"Sličan je bio osjećaj, samo što je danas bilo malo više pritiska. Čak bih rekao da sam danas ušao u meč bolje nego jučer. Jučer sam loše ušao u prvi gem, a danas sam već u trećem imao ‘break‘-loptu. Tako da nije bilo prevelike razlike."

Bergs je nanizao šest gemova i ekspresno osvojio prvi set. Ajduković mu je u drugom darovao ‘break‘ za 4-3 dvostrukom pogreškom, ali je na sjajan način spasio dvije meč-lopte u desetom gemu (40-15) i ostavio otvorenom mogućnost za preokret. Nažalost, u 11. gemu je još jednom, uz veliku dozu peha, izgubio servis, ali nije se prestao boriti. 

"Vjerovao sam. I taj gem na 5-5 nisam odigrao loše. On je na ‘break‘-loptu odigrao iznimno dobar poen. Možda što smanjuje bol je da je on odradio jako dobar gem na 5-5, nije da sam ja prosuo tri ‘baluna‘. Falilo je konkretnosti, čvrstine u napadu, čvrstine u obrani, preciznosti na servisu pogotovo, ali dao sam sve od sebe."

Još jednom nije propustio priliku čestitati hrvatskim navijačima na podršci koju su mu pružili.

"Varaždincima mogu samo iz sveg srca zahvaliti. Stvarno su bili fenomenalni."

Nažalost, u nedjelju nije pomoglo. U svom trećem nastupu u Varaždinu, Hrvatska je doživjela prvi poraz.

Proslavu pobjede protiv Duje Ajdukovića, kojom je donio i plasman reprezentaciji Belgije na završnicu Davis Cupa, 24-godišnji Zizou Bergs će dugo pamtiti, jer je uspio pobijediti pritisak i biti pravi igrački vođa.

"Mislim da sam Steveu prije vikenda rekao da sam teniski spreman donijeti dvije pobjede, iako sam doživio neke poraze proteklih tjedana. No, teniski sam se osjećao dobro. Moja fizička sprema me nekoliko puta iznevjerila, ali ovaj vikend sam sve izdržao. Opet, nije lako igrati protiv Čilića i odličnog Ajdukovića. No, uz pomoć suigrača sam uspio", rekao je Bergs u euforičnoj atmosferi koja je vladala u belgijskom taboru.

Svaki od oba meča koja je odigrao u Varaždinu bio mu je težak na svoj način.

"Marin je sjajan igrač i teško ga je bilo slomiti. Jučerašnji meč je po rezultatu bio mnogo teži. No, i protiv Duje je bilo teško, pogotovo u drugom setu. Svaki je poen bio važan. Bilo je stresno završiti taj meč, tako da su bili podjednako teški."

No, uz izbornik Stevea Darcisa koji je kao igrač dvaput s Belgijom bio u finalu Davis Cupa, znao je da ima koga pitati za savjet. Darcis je kao igrač potpisao mnoge belgijske pobjede, a dokazao se i kao izbornik - drugi meč i druga pobjeda.

"Osjećaj je odličan. Naravno, drugačije je kad igraš. No, biti na klupi, pokušati pomoći igračima, također je sjajan osjećaj. Danas smo ostvarili sjajan rezultat i jako smo sretni", rekao je Darcis.

Stalno je naglašavao da je Hrvatska favorit, posebno u igri parova. No, konačan rezultat je pokazao drugačiju sliku.

"Gotovo uvijek su parovi ključni. Danas su odigrali odličan meč. Napravili su preokret i donijeli nam prednost od 2-1. Zizou je dovršio posao. Mislim da su mečevi bili kvalitetni i da je Zizou odigrao dva meča na prilično ujednačenoj razini. Doista sam ponosan što sam izbornik ove momčadi i ponosan sam na svakog od igrača. Došli smo ovdje pokušati pobijediti. Rekao sam dečkima da u ponedjeljak želim otići iz hotela s velikim osmijehom na licu. Svi ćemo sutra imati veliki osmijeh", zaključio je Darcis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:24