StoryEditorOCM
Strani nogometsuluda igra

Zabava se otela kontroli, moglo bi biti i zatvorskih kazni: nogometna zvijezda se snimala kako udiše ‘plin za smijanje‘

Piše SN
12. kolovoza 2024. - 16:24

Veznjak Tottenhama Yves Bissouma našao se na udaru engleskih medija nakon što je putem društvene mreže Snapchat snimao i objavljivao videe sebe kako udiše ‘plin za smijanje‘.

27-godišnjak u spomenutom videu udiše dušikov oksid u limuzini s vozačem i smije se između udaha. Posjedovanje plina za smijanje s namjerom rekreacijske uporabe od prošle je godine zabranjeno u Velikoj Britaniji, stoga je Bissouma ovim potezom sam sebi pucao u noge i natjerao klub da dodatno istraži ovaj slučaj, prenose Sportske novosti.

- Želim se ispričati zbog ovih videa. Bio je to ozbiljan nedostatak prosudbe - poručio je Bissouma nakon što su snimke izašle u javnost i dodao:

- Razumijem koliko je ovo ozbiljno i zdravstvene rizike koji su uključeni, a svoju odgovornost kao nogometaša i uzora shvaćam vrlo ozbiljno.

image
Darren Staples/AFP

Dušikov oksid nalazi se u velikim spremnicima, koje konzumenti koriste za punjenje balona. Udisanje plina donosi brzi osjećaj ‘napušenosti‘, a korištenje nosi niz rizika uključujući srčani udar, moždani udar i oštećenje mozga.

Malijskom veznjaku ovo nije prvi istup s plinom za smijanje, u veljači ove godine postao je prvi nogometaš koji je otišao na rehabilitaciju zbog ovisnosti o tzv. ‘hippy cracku‘. Tada je Bissoumina obitelj zatražila pomoć od kluba, a naknadno je otkriveno da je igrač samo za svoj rođendan potrošio gotovo 12.000 eura na kanistere dušikovog oksida.

U studenom je zakon promijenjen te je dušikov oksid klasificiran kao kontrolirana droga C klase te se posjedovanje radi udisanja time smatra kaznenim dijelom. Za ponovne prekršitelje kazne zatvora mogu doseći i do dvije godine zatvora. U Engleskoj postoji opća zabrinutost da je njegova uporaba raširena među nogometašima Premier lige, a posebno zabrinjava činjenica da rutinski testovi na droge vjerojatno neće otkriti prisutnost plina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 21:26