StoryEditorOCM
Strani nogometCIRKUS U beogradu

VIDEO Noćna akcija: Grobari provalili na stadion i zapalili teren tik uoči derbija! Pamtimo na Poljudu i gore stvari...

Piše Sport SD
23. rujna 2024. - 10:42

Uvertira pred derbi Partizana i Crvene zvezde (19 sati) poprimila je nove razmjere jer se pojavila snimka u kojoj se vidi da "grobari" uništavaju vlastiti stadion?! Naime, ne prestaje "ratovanje" na relaciji uprave kluba i navijača, a ogorčeni Partizanovi pristalice na ovaj su način odlučili protestirati. 

Beogradski klub reagirao je oštrim priopćenjem:

"Skupina organiziranih kriminalaca tijekom noći provalila je u prostor stadiona i izvela  pir uništavanja terena. Kao što se može vidjeti, delinkventi su razbijali pivske boce i ogromnu količinu stakla rasuli po cijelom terenu. Uz to je teren, koji pripada u red najmodernijih hibridnih terena, koji je FK Partizan ugradio prošle godine uz pomoć Uefe i FSS-a, uništen polijevanjem i paljenjem naftnih derivata po cijeloj površini.

image
Pedja Milosavljevic/Cropix/Cropix

Ogorčeni smo i tražimo hitnu reakciju svih nadležnih organa kako bi se ovi kriminalci što prije identificirali i protiv njih poduzele kaznene mjere. Na uvid nadležnim organima stavljeni su snimke sa sigurnosnih kamera, kao i saznanja o kojim se pojedinačno vođama ove organizirane skupine radi, a nadležni organi također imaju podatke o tim osobama te smo uvjereni da će počinitelji ovog nezapamćenog čina biti vrlo brzo pronađeni i procesuirani. Ako nadležni organi ne privedu te osobe u hitnom roku, FK Partizan će u 15 sati objaviti imena i prezimena osoba koja predvode ovu grupu.

Radi se o nezadovoljnim pripadnicima kriminalne skupine koji se prikrivaju pod imenom određenih navijačkih grupa, a u prošlosti su se već hvalili oštećenjem središnje lože stadiona, kao i ispisivanja protiv uprave na tribinama i svakodnevno u samoj blizini stadiona. Upozoravali smo nadležne institucije da se ta organizirana skupina neće zaustaviti na prethodnim kaznenim djelima, već da će ih ponavljati, a sad smo dobili i potvrdu toga. Ova skupina osoba odlučila je svoje očite frustracije iskaliti na imovini kluba koji navodno vole, na terenu na kojem igrači voljenog kluba trebaju istrčati, igrati nogomet i izboriti pobjedu za svoj klub."

Policija traga za počiniteljima, a sumnja se da je travnjak poprskan kiselinom koja bi mogla uništiti travu. Srpski nogometni savez će na dan utakmice odlučiti hoće li se igrati derbi ili ne.

Na Poljudu je bilo gore

Podsjetimo, 2015. dogodio se još veći skandal, u Splitu. Hrvatska i Italija su spomenute godine na Poljudu igrale kvalifikacijsku utakmicu za Euro 2016. Na hrvatskoj klupi Niko Kovač, na čelu Azzurra Antonio Conte. Rezultat 1-1. Strijelci Mandžukić i Candreva iz penala. A sve skupa: potpuno nebitno jer u svijet je kao vijest otišla slika o - kukastom križu na travnjaku stadiona Poljud u Splitu. Službena međunarodna utakmica igrala se u hrvatskom gradu s kukastim križem velikim 12 četvornih metara, ta je slika otišla u svijet...

Kemikalijama su huligani spržili poljudsku travu i na njoj uoči utakmice Hrvatske i Italije iscrtali znak Trećeg Reicha. Poljud više od četiri godine nije vidio utakmicu hrvatske reprezentacije, a prošlo je punih osam bez utakmice s gledateljima u Splitu dok Vatreni nisu 2019. godine igrali kvalifikacije za Euro s Mađarskom.

HNS je zbog prskanja trave u obliku kukastog križa dobio do tada najtežu sankciju UEFA-e u svojoj povijesti: 100.000 €, oduzet bod u kvalifikacijama i dvije utakmice bez publike. 

Prošlo je skoro 10 godina od spomenutog skandala na Poljudu, a počinitelj ili više njih, još nisu pronađeni...

image

Split, Poljud. Kvalifikacijska utakmica 6. kola skupine H za EP 2016. godine između Hrvatske i Italije. Na poljudskom travnjaku netko je preko noći iscrtao kukasti križ.

Na fotografiji: pregledavanje i uzimanje uzorka trave kukastog križa (svastike) koji je zapažen ispred klupe hrvatskih igrača.

Josko Ponos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 11:01