StoryEditorOCM
Strani nogometživa legenda

Pupčana vrpca umalo ga je ugušila, dimio je s 14 ‘ko‘ lokomotiva‘, a onda je ‘zagrizao‘ i postao najbolji na svijetu

Piše David Kapetanović
2. kolovoza 2023. - 15:23

Nogometa se legenda ostavila sporta, Gianluigi Buffon. Vijest se poput munje proširila nogometnim svijetom, ali malo tko je ostao iznenađen. Bilo je samo pitanje dana, ipak mu je već 45 godina, kako vrijeme leti.

Više od 1100 službenih utakmica. Legenda je Parme, Juventusa, Italije i nogometa.

Generacije su odrasle gledajući jednu od najvećih ikona sporta ikada. Koju god listu najboljih vratara pronađete, ne možete proći bez Gigija, na dobrom dijelu njih je i na samom vrhu, najveći ikada.

Od samih početaka pokazivao je naznake osobe i karaktera kakav će postati. Rođen je 1978. u manjem gradu u Toskani. Tek se bio rodio, a već mu je život dao velike izazove. Odmah nakon poroda završio je na intenzivnoj njezi. Pupčana vrpca mu se omotala oko glave i gušila ga.

Oštećenje mozga

Nisu ni doktori znali što će na kraju s malim Gianluigijem biti.

- Nismo znali hoće li biti oštećenja mozga - prisjetila se jednom Maria Buffon, njegova majka:

- Kad su mi ga konačno predali, liječnici su rekli: ‘Samo Bog zna...

Ali ne može nekoga poput Gianluigija tako nešto zaustaviti. Već s devet mjeseci je i hodao i pričao, daleko prije ostale djece.

- Čak i tada je bio broj jedan - ističe Maria Buffon.

Ne čudi da je od malih nogu Buffon krenuo u sport. Otac je bacao kuglu, a majka disk. Obje sestre su igrale odbojku. I svi su predstavljali Italiju na raznim natjecanjima. Prava sportska obitelj, Gianluigi gotovo pa nije ni imao izbora nego postati vrhunski sportaš.

image
Odd Andersen/Afp

Kao dijete, nogomet ga nije nešto posebno zanimao, dane je uglavnom provodio za ping pong stolom. Ali nogomet ima tu posebnu čar, i nije Buffon dugo mogao dugo odoljeti pozivu nogometnog terena. Započeo je igrati kao veznjak, a na sredini igrališta je s lakoćom dominirao. No, Mundijal u Italiji 1990. godine je promijenio putanju njegovog života.

Tada je za Kamerun branio Thomas N‘Kono, a zbog njega se 12-godišnji Buffon zaljubio u poziciju vratara. Gledao je sve utakmice koje je Kamerun igrao, čak su i suze potekle kada je afrička momčad eliminirana u četvrtfinalu. Engleskoj su dosuđena dva kontroverzna penala i prošli su nakon produžetaka. I danas je Buffon tužan zbog te utakmice.

Odnos s N‘Koneom

Ali nešto što također traje do danas je i njegovo divljenje Thomasu N‘Koneu. U čast kamerunskom vrataru, Buffon je čak nazvao svoje prvo dijete Louis Thomas.

Nakon Svjetskog prvenstva 1990. Buffon je postao opsjednut vratarskom pozicijom. Nije ni proveo dugo vremena među vratnicama, već su ga na probe zvali Milan, Bologna i Parma.

Odluka je pala na Parmu, i s 13 godina Buffon je napustio obitelj i odselio se u strani grad. Na početku je bilo teško, ali, fokusirao se na nogomet, a vrlo brzo je i postao prava zvijezda u klubu. Zaradio je mjesto u U-16 reprezentaciji kojoj je pomogao doći do finala Europskog prvenstva, a zbog njegove igre, već dan nakon polufinala je o njemu u novinama čitala talijanska javnost.

Srećom, bio je u Parmi i okružen ljudima s velikom dozom razumijevanja. Inače veliki buntovnik u tinejdžerskim godinama, bio je dio ultrasa, navijača kluba iz svog rodnog grada, počeo je pušiti s 14 godina, hranio se katastrofalno i uglavnom radio sve suprotno od onoga što bi mu se reklo. Uglavnom je zbog svojih gluposti prolazio ‘lišo‘.

Razumjeli su treneri da je riječ o tinejdžeru punom energije, a i sam je u jednom intervjuu Buffon rekao o svom treneru Scali:

- Ako je ikada išao kod psihologa, išao je zbog mene.

Debi za prvu momčad

Zaigrao je za prvu momčad sa 17 godina, a njegov debi je priča za sebe. 19. studenog 1995., Parma protiv Milana. Legende kod crveno-crnih dokle vam oči sežu. Roberto Baggio, George Weah, Paolo Maldini, Zvonimir Boban. A na strani Parme Gianfranco Zola, Fabio Cannavaro... Uz njih, najmanje zvučno ime na terenu, Gianluigi Buffon.

Utakmica je završila 0:0, namučio je Buffon Baggija do te mjere da je napadač zamijenjen deset minuta prije kraja utakmice. Svima je tada bilo jasno tko je nova zvijezda u Italiji.

Ubrzo je postao standardni prvi vratar u Parmi, a 2001. je uslijedio i njegov transfer u Juventus, za nevjerojatna 53 milijuna eura.

Slijedi onaj poznatiji dio priče, 17 godina u Juventusu, pa kraća epizoda u PSG-u, povratak u Staru Damu, pa da se simetrija zaokruži, 2021. se vratio u Parmu. Zajedno su pokušali izboriti prvu ligu, ali nisu uspjeli.

Tu je i 176 nastupa za reprezentaciju, ocean individualnih i momčadskih nagrada i trofeja, ističe se Svjetsko prvenstvo. Iako mu je Liga prvaka uspjela izmaknuti u karijeri, nitko se neće ni usuditi pomisliti da Buffon nije jedan od najvećih vratara, i igrača uopće, koje smo imali zadovoljstvo gledati posljednjih 28 godina.

image
Andrej Isakovic/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 17:02