StoryEditorOCM
Strani nogometpakt o nenapadanju

Poslovni interes iznad ‘klupskih boja‘: privedeno 19 navijača Milana i Intera zbog iznuda i veza s mafijom

Piše Hina
30. rujna 2024. - 21:32

Talijanska policija uhitila je 19 navijačkih "bosova" povezanih s milanskim Interom i AC Milanom, od kojih se mnogi sumnjiče da su povezani s mafijom ‘Ndrangheta.

Istraga je pokazala kako se dio klubova navijača transformirao u kriminalne skupine, koje provode prijevare s kartama i reketiraju na štandovima s pićem i parkiralištima oko stadiona San Siro, koji dijele dvije momčadi Serie A, rekli su istražitelji.

Tužitelji tvrde i kako je istraga otkrila čvrstu vezu između mafijaških obitelji i vodećih ultra članova Curva Sud i Curva Nord na San Siru.

Među uhićenima su vodeći ultrasi "Sjevera" Andrea Beretta, koji je već u zatvoru zbog ubojstva Antonija Bellocca, ubijenog sa 20 uboda nožem 4. rujna, te Marco Ferdico. Ali i "čelnici" Juga, Luca Lucci sa svojim bratom Francescom.

- Ovo je važna istraga jer nas tjera da otvorimo oči, na rizike utjecaja mafije na stadionima - rekao je glavni nacionalni tužitelj za borbu protiv mafije i terorizma Giovanni Melillo na konferenciji za novinare u Milanu.

Tužitelji i policija tvrde kako su osumnjičenici vršili pritisak na dužnosnike i igrače oba kluba kako bi dobili velike količine ulaznica za ponovnu prodaju.

- Inter i AC Milan su oštećene strane - dodao je glavni tužitelj Milana Marcello Viola.

Otkriveno je i kako su suprostavljeni navijački "bosovi" dogovorili pakt o "nenapadanju" kako bi povećali svoju nezakonitu zaradu.

- Ako se ne promijeni način na koji te stvari funkcioniraju, ljudi koje smo uhitili bit će zamijenjeni drugima koji će počiniti iste zločine - poručili su tužitelji.

- Nogomet je poslovna aktivnost, a kriminalne organizacije su zainteresirane za sve poslovne aktivnosti. Nažalost, vidjeli smo da nema pritužbi od strane poduzetnika koji su žrtve - poručio je Antonio Quintavalle, general financijske policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 22:07