StoryEditorOCM
Strani nogometteška situacija

Padaju nove teške optužbe zbog transfera Vatrenog i njegovih suigrača: ‘Lagala je, mora i ona napustiti klub‘

Piše Goran Čičin-Mašansker/SN
10. travnja 2024. - 17:39

Nizozemska udruga vlasnika vrijednosnih papira (VEB) ima pune ruke posla s istragom o poslovanju Ajaxa. Preciznije, istražuje se smijenjenog sportskog direktora Svena Mislintata, a zbog njegovih poteza klupski bi dioničari mogli zatražiti ostavku financijske direktorice Susan Lenderink.

Mislintat je prošlog ljeta na ulazne transfere potrošio više od 100 milijuna eura, a krajem rujna prošle godine dobio je otkaz, pišu Sportske novosti.

Tada je revizorskoj kući KPMG povjerena istraga o tome kako je u kratkom roku kupljeno čak 11 novih igrača. Pritom su detaljno istražena tri transfera, a među njima i onaj hrvatskog reprezentativca Borne Sose koji je iz Stuttgarta prešao u Ajax.

‘‘Veliki iznos transfera djelomično je uzrokovan činjenicom da je ljetos na važnim pozicijama u klubu bilo dosta neiskusnih ljudi. Osim toga, neočekivano su otišli važni igrači poput Tadića i Timbera. I što nije nevažno, generalni direktor Edwin van der Sar otišao je krajem svibnja. To je pridonijelo ‘situaciji u kojoj normalne nogometne tehničke provjere i ravnoteže nisu funkcionirale na odgovarajući način‘, prema istraživanju KPMG-a. Kao rezultat toga, Mislintat je imao veliki utjecaj na proces transfera‘‘, objavio je nizozemski RTL.

Izvanredna skupština dioničara održat će se 21. svibnja, a na njoj će se raspravljati o rezultatima istrage KPMG-a. Planira se otpuštanje suspendiranog direktora Alexa Kroesa zbog trgovanja povlaštenim informacijama.

Na posebnom udaru mogla bi biti financijska direktorica Susan Lenderink jer je na glavnoj skupštini dioničara uvjeravala dioničare da su ‘sve zaštitne mjere u potpunosti provedene‘.

- Lagala je, i zbog toga bi trebala otići. Ako direktori lažu, ne mogu nastaviti na toj poziciji. No, u ovoj situaciji odluka je na nadzornom odboru – rekao je Gerben Everts, predsjednik interesne grupe dioničara.

Inače, gotovo 73 posto dionica kluba drži Udruga AFC Ajax, dok je skoro 10 posto dionica u vlasništvu Goldman Sachsa i Citigroupa.

U VEB-u očekuju da će klub pretrpjeti i veću financijsku štetu. Financijski problemi Ajaxu ne bi se trebali osjetiti odmah, ali bi se šteta mogla još više povećati ako igrači koje je Mislintat kupio odluče dugo ostati u momčadi Ajaxa i pritom nastaviti primati visoku plaću...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:07