StoryEditorOCM
Strani nogometOproštaj legende?

Finale prije finala, Yamal protiv Jamala! Dvije momčadi koje su pokazale najviše sastaju se već u četvrtfinalu Eura

5. srpnja 2024. - 08:43

Dvije reprezentacije koje su po mnogima pokazale najviše u dosadašnjem dijelu turnira i smatraju ih glavnim favoritima za podizanje trofeja Španjolska i domaćin Njemačka sastat će se već u četvrtfinalu u petak u Stuttgartu (18 sati, MHP Arena).

Španjolska i Njemačka nisu samo „šampioni dojma”, rekorderi su po postignutim pogocima u dosadašnjem dijelu turnira, vodeće momčadi i po broju upućenih udaraca... A zajedno su u osam odigranih utakmica primile samo tri pogotka. Pritom je jedini pogodak koji je dosad primila Španjolska, onaj u susretu s Gruzijom u osmini finala (4:1), bio autogol stopera Robina Le Normanda koji je tijekom turnira preselio iz Real Sociedada u Atletico Madrid. Dakle, protivnički igrač na ovom turniru još nije poslao loptu iza leđa vratara Unaija Simona. Gol razlika Španjolaca na turniru je impresivnih 9:1, a nije loša ni Njemačka s 10:2.

image

Jamal Musiala (Njemačka)

AFP

Ujedno je ovo i nadmetanje koja će od ovih reprezentacija ostati u utrci da bude samostalni rekorder svih vremena. Naime, baš Njemačka i Španjolska dijele rekord s po tri dosad osvojena naslova prvaka Starog kontinenta. Samo će pobjednik zadržati mogućnost da potencijalno osvoji i četvrti naslov i tu titulu zadrži samo za sebe.

Njemačka će u Stuttgartu imati prednost domaćeg terena, veću podršku s tribina, ali s druge strane to sa sobom donosi i veći pritisak, imperativ rezultata. „Elf” po mnogima prije početka turnira nije bio u nekakvom najužem krugu favorita za osvajanje Eura, ali nakon što je uglavnom dominantno prošao prvi dio turnira (izuzev susreta sa Švicarskom kada su izjednačili pogotkom u drugoj minuti sudačke nadoknade), narasla su očekivanja, prije svega domaće javnosti. S druge strane „Furija” je baš promaširala skupinom i preko Gruzije u osmini finala.

Dva dragulja

Njemačka i Španjolska već su postali rekorderi u nekim drugim kategorijama. Dragulj Španjolske i Barcelone Lamine Yamal sa tek 16 godina i 338 dana u utakmici baš protiv Hrvatske postao je najmlađi igrač na turniru u povijesti. Španjolski izbornik Julian Nagelsmann je na otvaranju turnira protiv Škotske imao samo 36 godina i 327 dana. Možete li zamisliti u reprezentaciji Hrvatske igrača od 16 ili izbornika od 36 godina?! Da nam je i to vidjeti.

image

Lamine Yamal (Španjolska)

AFP

Toni Kroos (34) će napraviti sve da ovo ne bude posljednja utakmica njegove karijere. Prije Eura najavio je da će nakon turnira objesiti kopačke o klin. Međutim, u fokusu će ipak vjerojatnije biti budućnost, mlade snage. S jedne strane su Yamal (16) i krilni napadač Athletic Bilbaoa Nico Williams (21), s druge Bayernov Jamal Musiala (21) i Bayerov Florian Wirtz (21).

Napadač/veznjak Bayerna Musiala s tri pogotka u dosadašnjem dijelu turnira lovi naslov prvog strijelca Eura, toliko je od igrača koji još nastupaju i Nizozemac Cody Gakpo (te s turnira otpali Gruzijac Georges Mikautadze i Slovak Ivan Schranz). Ali, poseban motiv ima i Yamal koji će 13. srpnja, dan prije finala proslaviti 17. rođendan. Kakav bi to bio rođendanski poklon, plasman u finale.

image

Toni Kroos broji sitno

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 08:43