StoryEditor
Strani nogometradi se plan pomoći

FIFA-ina krizna mjera je udar na blagajnu ‘malih‘ klubova

Piše Mladen Bariša
6. travnja 2020. - 16:12
AFP

Kriza uzrokovana koronavirusom poharala je nogometni svijet.

Na svim se meridijanima zbrajaju štete i gubici. Svjetska nogometna federacija (FIFA) suočena je s najvećim globalnim problemom u svojoj povijesti. Mediji već danima nagađaju kako će predsjednik Gianni Infantino proglasiti – izvanredno stanje. 

Paralelno s paralizom sustava, u FIFA-i pripremaju i osnivanje fonda za pomoć najugroženijim članicama. Mada je u ovom trenutku teško gradirati pojam ugroženosti. Financijski problemi izazvani globalnom pandemijom praktički su zahvatili sve saveze i klubove pod okriljem FIFA-e. Prema procjenama ekonomskih eksperata FIFA u pričuvi ima 2,54 milijarde eura. 

‘’FIFA radi na izradi planova pomoći nogometnoj zajednici u svijetu nakon što je napravljena opsežna studija financijskog utjecaja pandemije na nogomet’’, šturo je priopćenje FIFA-ine službe za odnose s javnošću. Objavljeno očitovanje ujedno je i svojevrsni odgovor svima koji su krovnoj organizaciji svjetskog nogometa aplicirali za pomoć.

Za očekivati je da će većina članica FIFA-e (ima ih 208) dobiti određena sredstva iz ustanovljenog fonda solidarnosti. No, očekuje se da će Svjetska nogometna federacija obznaniti i paket mjera kojima će regulirati trenutačne (kaotične) odnose unutar sustava (posebice između klubova i igrača, odnosno klubova i klubova). 

Kao jedna od ‘’kriznih mjera’’ spominje se i privremena blokada isplate ugovornih rata od igračkih transfera između klubova. Ovoj se FIFA-inoj ‘’rezoluciji’’ posebno vesele oni klubovi, koji su posljednjih godina ostvarili najviše ulaznih transfera (oni veći se gotovo u pravilu realiziraju kroz obročnu isplatu). Tu se ponajprije radi o bogatijim klubovima, iz tzv. Liga ‘’petice’’, koje u razdoblju bez prihoda iznimno opterećuje isplata ugovornih rata. 

No, dojam je kako mjera za ‘’zaštitu i spas klubova’’ pogoduje prvenstveno ‘’velikima’’ nauštrb ‘’malih’’. U ligama, koje žive od prodaje igrače (a to je slučaj Prve HNL), ova bi FIFA-ina mjera mogla prouzročiti dodatne probleme. Hrvatski su prvoligaši u svoje proračune ukalkulirali sredstva koja su im trebala ‘’sjesti na račun’’ od klubova, kojima su prodali igrače. Svi su ti ugovori ujedno i verificirani kod FIFA-e, Svjetska je nogometna federacija bila svojevrstan jamac realiziranim transferima.

Čeferin: Sve lige trebaju  biti gotove do 3. kolovoza!

Aleksander Čeferin nikad dosad nije bio tako eksplicitan kao u ekskluzivnom intervjuu što ga je sad dao njemačkoj tv-postaji ZDF:

- Sva prvenstva s Ligom prvaka i Europskom ligom trebaju završiti do 3. kolovoza!
To je dakle deadline. Ostavio je otvoreno kako bi se zaokružila europska natjecanja, hoće li to biti normalan tijek susreta kući/vani ili će se završnica prirediti turnirski. Liga prvaka može se igrati kao „final eight”, a ne samo „final four”.

Završnih osam ili četiri, o tom potom, ali do 3. kolovoza mora biti gotovo. U ime iduće sezone. Uz dodatak: prioritet je zdravlje:

- Kad je pogodno da natjecanja krenu, e to će odlučiti državne vlade. Noćima ne spavam – priznao je Slovenac s vrha UEFA. 

- Probudim se u četiri izjutra i razmišljam...

Naravno da je pritisnut svršetkom sezone, jer treba zadovoljiti tv-kuće i njihova prava, tu je „zec”, oni su najveći izvor prihoda. Međutim, ne na silu: zdravstvo će imati presudnu riječ. (SA)

#FIFA

Izdvojeno

05. lipanj 2020 11:23