StoryEditorOCM
Strani nogometu četvrtfinale

Dani Olmo zaključio golijadu Španjolske: Furija s četiri komada prekinula gruzijsku bajku na Euru, slijedi ‘poslastica‘

Piše HINA
30. lipnja 2024. - 23:00

ŠPANJOLSKA - GRUZIJA 4-1

KOELN. RheinEnergie stadion - 41.536 gledatelja; Sudac: Francois Letexier (Francuska);

Strijelci: 0-1 Le Normand (18-ag), 1-1 Rodri (39), 2-1 Fabian Ruiz (51), 3-1 Nico Williams (75), 4-1 Olmo (83)

Žuti kartoni: Morata/Davitašvili

Crveni kartoni: - 

ŠPANJOLSKA: Simon - Carvajal (od 81. Jesus Navas), Le Normand, Laporte, Cucurella (od 64. Grimaldo) - Fabian Ruiz (od 81. Merino), Rodri, Pedri (od 52. Olmo) - Lamine Yamal, Morata (od 64. Oyarzabal), Williams

GRUZIJA: Mamardašvili - Kakabadze, Gvelesiani (od 79. Kvekevskiri), Kashia, Lochošvili (od 63. Citaišvili), Dvali - Kočorašvili, Čakvetadze (od 63. Davitašvili), Kiteišvili (od 41. Altunašvili) - Kvaratškhelia, Mikautadze (od 79. Zivzivadze)

Nogometna reprezentacija Španjolske izborila je plasman u četvrtfinale EURO-a nakon što je u susretu osmine finala u Kolnu porazila Gruziju sa 4-1.

Gruzija je povela u 18. minuti nakon autogola Robina Le Normanda, no "Furija" je uzvratila sa četiri gola. U 39. minuti je izjednačio Rodri, rezultat je u 51. minuti okrenuo Fabian Ruiz, Nico Williams je u 75. minuti zabio za 3-1, da bi Dani Olmo u 83. pogodio za 4-1.

Španjolska će u četvrtfinalu, 5. srpnja u Stuttgartu igrati protiv Njemačke koja je u subotu sa 2-0 porazila Dansku.

Španjolska i Gruzija su igrale međusobno i u kvalifikacijama za ovaj EURO, a "Furija" je ostvarila dvije uvjerljive pobjede. U Tbilisiju je bilo čak 7-1, uz tri gola Alvara Morate, a u uzvratu u Valladolidu 3-1. I ovoga puta je Španjolska bila uvjerljiva postigavši četiri gola uz jedan primljeni.

Španjolska je kroz skupinu prošla s tri pobjede (Hrvatska 3-0, Italija 1-0, Albanija 1-0) i bez primljenog gol. S druge strane Gruzijci su u svom prvom nastupu na nekom velikom natjecanju odmah i prošli skupinu. Gruzija je bila veliko iznenađenje grupne faze, napredovala je kao treća nakon što je posljednjeg dana natjecanja po skupinama iznenadila Portugal Cristiana Ronalda sa 2-0. Remizirala je sa Češkom (1-1) uz poraz od Turske (1-3).

"La Roja" je zaprijetila već u četvrtoj minuti, pucao je Pedri, ali je Mamardašvili bio spreman. U 10. minuti vidjeli smo novu priliku "Furije", nakon ubačaja iz kornera glavom je pucao Carvajal, ali je gruzijski vratar još jednom sjajno reagirao.

Španjolska je u prvih 15 minuta imala čak 85 posto posjeda lopte, no Gruzijci su u 18. minuti iz prve prave kontre poveli.

Kvaratškelia je uposlio Kiteišvilija koji je produžio loptu na krilo do Kakabadzea, a ovaj uputio oštru loptu u kazneni prostor gdje je Robin Le Normand nespretno zatresao vlastitu mrežu. Bio je to već osmi autogol na prvenstvu, te prvi gol koji je Španjolska primila u Njemačkoj.

"Furija" je mogla izjednačiti u 27. minuti, ali je Pedri loše pucao s ruba kaznenog prostora. U 35. minuti odlično je pucao Marc Cucurella, a tri minute kasnije i Nico Williams, ali je Mamardašvili oba puta fantastično obranio.

U 39. minuti niti sjajni gruzijski vratar ništa nije mogao, Rodri je lijepo opalio s ruba kaznenog prostora pogodivši za 1-1. Pogodak se provjeravao zbog mogućeg zaleđa Morate, ali je francuski sudac Francois Letexier pokazao na centar.

U drugom dijelu prvi su zaprijetili Gruzijci, sjajni Kvaratškhelija je u 49. minuti umalo iznenadio Simona udarcem s centra. Iako je pucao dobro, lopta je prošla nekoliko centimetara pored lijeve stative. Mogao je ovo biti najljepši gol dosadašnjeg dijela EURO-a.

Španjolci su uzvratili odličnom prilikom u 50. minuti, Lamine Yamal je pucao iz slobodnog udarca, no Mamardašvili je lijepo obranio. Ipak, u nastavku akcije "Furija" je zabila za 2-1. Yamal je ubacio, a Fabian Ruiz glavom pogodio. Momčad Luisa de la Fuentea je moglo napraviti korak bliže pobjedi u 63. minuti, no Lamal je u sjajnoj situaciji pucao pored gola.

Gruzija se nije predavala i u 68. minuti Citaišvili je ušao u kazneni prostor s lijeve strane i pucao, ali pored gola.

Yamal je u 75. minuti "natjerao" Gvelesianija da zatrese vlastitu mrežu, no pogodak je poništen zbog zaleđa. No, samo minutu kasnije sve je bilo čisto. "Furija" je povukla kontru, lopta je došla do Nice Williamsa koji je "slomio" suparnika, a potom udarcem pod gredu zabio za 3-1. Golijada se nastavila u 83. minuti kada je bivši igrač zagrebačkog Dinama Dani Olmo lijepo pogodio za 4-1.

image
Angelos Tzortzinis/Afp
image
Javier Soriano/Afp
image
Angelos Tzortzinis/Afp
image
Kirill Kudryavtsev/Afp
image
Tobias Schwarz/Afp
image
Alberto Pizzoli/Afp
image
Alberto Pizzoli/Afp
image
Angelos Tzortzinis/Afp
image
Alberto Pizzoli/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 23:01