StoryEditorOCM
Strani nogometsir i čokolada

Damir Maričić se javlja s one strane Alpa: ‘Evo zašto je Švicarska snažna, svemu je slijedio tajni pakt‘

Piše Slaven Alfirević
30. lipnja 2024. - 21:57

Namjera je u začetku bila sasvim drugačija, da nam Damir Maričić (65), koji živi u Baselu i Puli (a rado svraća u Split), bivši nogometaš Hajduka i nesuđeni nasljednik "desetke" Jurice Jerkovića s prijelaza sedamdesetih u osamdesete, bude naše duboko grlo iz Švicarske. Povremeni novinar, sportski reporter što mu je druga strast uz nogomet, a dopisnik je najčešće Sportskih novosti s aktuelnostima iz svijeta nogometa zemlje sira, čokolade i preciznih, skupocjenih satova, trebao nam je predočiti Švicarce uoči susreta naših "vatrenih" protiv njih.

image
Odd Andersen/Afp

No, Vatreni su nam ispali od Italije, a onda je ta Italija, nikad slabija od 1966. naovamo (tada ih je s Mundijala u Engleskoj izbacila Sjeverna Koreja), ispala od Švicarske. Kao da Italija nije ni igrala. Pa "Švica" ima isto dobru priču za naše čitatelje, makar poneki detalj. Maričić ih pozna u dušu:

- Ja sam se već pripremio minulih dana na detaljnu analizu da vam podastrem očekujući sudar Hrvatske sa Švicarskom. No, da ne otvaramo stare rane, tu smo, gdje smo. Mogu vam sad samo otkriti iz svoga kuta gledanja, a blizak sam s mnogima, nije da se hvalim, u čemu je štos ovako dobre igre Švicarske.

Dapače, slušamo vas:

- Stvar je duboko u svlačionici. Izbornik Murat Yakin i glavni igrač Granit Xhaka bili su ranije u nesporazumu, u oštrom sukobu, rekao bih, je Xhaka nije volio igrati neku drugačiju poziciju od centralne, a Yakin ga je dosta gurao sa strane što se ponosnom- Granitu nimalo nije sviđalo. Igrao je Zakaria (bivši igrač Juventusa, op. a.) centralno, a Xhaka mu je služio kao šponda. Sad je Zakaria ozlijeđen, a Yakin i Xhaka su se sastali u četiri oka prije prvenstva i dogovorili se, riješili su nesporazum.

image

Maričić i Yakin 2004.

privatni album

To je bar lako, Granit, evo ti dirigentski štapić!

- To se vama samo čini, a nije bilo lako. Uglavnom, Xhaka je dobio sve ovlasti kako to voli igrati i imati u Leverkusenu. Slušam razne komentare, mnogi s pravom ističu Freulera i još neke kotačiće u momčadi Švicarske i sve je to točo. Ali, samo taj naoko mali pomak Granita u srce igre i davanje mu glavnih ovlasti bio je taj glavni klik. Razlog da Švicarci uzlete.

Xhaku poznamo još iz doba Arsenala, u Londonu je ranije žario i palio?

Naravno, i moj prijatelj i suigrač Boro Primorac koji je proveo u Arsenalu trećinu života, pričao mi je kako je Granit sjajan igrač, ali da s njim treba znati i upraviti ga pametno. Dati mu u slatko, kako mi to volimo reći... Tako sam ga i ja doživio, a ja sam dobar prijatelj s Ragipom, njegovim ocem, igrali smo skupa, puno pričali...

Poznate i izbornika Yakina?

- Naravno, on je isto iz Basela, gdje ja živim, intervjuirao sam ga primjerice 2004. kad je Hrvatska igrala protiv Švicarske i kad je u Leiriji u Portugalu ostalo 0:0 na Euru 2004., dvadeset je evo godina prošlo. Yakin je mudar čovjek i nije tvrdoglav.

Ne možemo a da naše ne spomenemo, navijačka je tuga pregolema:

- Žalim da se nije dogodila utakmica Hrvatska - Švicarska, bila bi uzbudljiva. Neću reći što bi bilo, jasno je što bih volio da bude, ali mogu reći da ne bismo izgledali kao Talijani, to je sigurno. Švicarska je brza i moćna, Xhaka vrti ručke njihova "stolnog nogometa", da budem slikovit i on je glavni koji stvara dobar duh u svlačionici što ih pokreće. A imaju sjajne igrače. Sastanak i pakt Yakina i Xhake napravio je od njih odličnu momčad koja s guštom igra - kaže Maričić i dodaje:

Yakin je ustrajao i da brani Sommer kao prvi vratar, makar su mnogi pritiskali da to bude  Gregor Kobel koji brani za Borussiju Dortmund. Yakin je rekao ne, Sommer je naš prvi vratar bio i ostaje - ispričao nam je Maričić, četiri desetljeća skoro već je na švicarskoj adresi, s one strane Alpa u dijelu njemačkog govornog područja.

Usput, raniji švicarski izbornik, Hrvat iz Sarajeva, također Maričićev stari prijatelj, Vladimir Petković, kojega je Hajduk zazivao za trenera 2011. godine prije odabira Bugara Krasimira Balakova, u doba predsjednika Hrvoja Maleša i šefa struke Mila Nižetića sad je izbornik Alžira. Da i to spomenemo kad se već diramo Švicaraca.

image
Kirill Kudryavtsev/Afp
image
Kirill Kudryavtsev/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 21:58