StoryEditorOCM
OstaloRiga

SP hokej na ledu: nakon drame Latvijci posljednji četvrtfinalisti

Piše Hina
23. svibnja 2023. - 23:09

Hokejaši Latvije postali su posljednji četvrtfinalisti Svjetskog prvenstva elitne divizije, a do tog su uspjeha došli svladavši u posljednjem nastupu do večeras neporaženu Švicarsku sa 4-3 u produžetku, čime su preskočili Slovačku i Češku te će kao trećeplasirana momčad B grupe za mjesto u polufinalu igrati protiv Švedske. 

Pred više od 9000 navijača u Areni Riga, Latvijci su nošeni fanatičnim navijanjem uspjeli ostvariti zacrtani cilj, iako su se nakon vodstva od 2-1 na kraju druge trećine morali spašavati, jer su Švicarci u zadnjoj trećini poveli 3-2. Na prvi gol se čekalo do 22. minute, kad je Ralfs Freibergs doveo Latviju u vodstvo. Izjedančio je Kevin Fiala (27), a 32 sekunde poslije Rodrigo Abols je ponovno donio prednost domaćoj reprezentaciji.

U Areni Riga je nastao tajac kad su Švicarci golovima Marca Mirande (48) i Andresa Ambuehla (54) poveli 3-2. No, u 55. minuti su domaći navijači ponovno slavili, jer je Kaspars Daugavinš postigao izjednačujući pogodak. Bod je bio dovoljan da Latvija prestigne Slovačku i osvoji četvrto mjesto, ali domaći hokejaši su još jednim pogotkom, a postigao ga je Rudolfs Balcers u 3. minuti produžetka, osvojili dodatni bod i njime preskočili i Češku te osvojili treće mjesto u svojoj skupini.

Ono im je za suparnika u četvrtfinalu donijelo Šveđane koji su u Tampereu istim rezultatom izgubili u produžetku od Amerikanaca utakmicu za prvo mjesto u skupini A. Šveđani će na put u Rigu, gdje ih u četvrtak (19.20 sati) čeka domaća reprezenatcija.

Finska, koja je plasman u četvrtfinale proslavila u revijalnom tonu, pobijedivši u zadnjem kolu Dansku sa 7-1, će kao drugi domaćin turnira istoga dana u isto vrijeme u Tampereu dočekati Kanadu, koja je pobjedom nad Češkom s 3-1 osvojila drugo mjesto u skupini B.

Švicarska će u Rigi za mjesto u polufinalu igrati protiv Njemačke u terminu od 15.20 sati, dok će istovremeno u Tampereu snage odmjeriti reprezentacije SAD-a i Češke.

Oba polufinalna dvoboja na rasporedu su u subotu u Tampereu, gdje će u nedjelju biti odigrane i utakmice za odličja.    

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:54