StoryEditorOCM
Ostalopedala

Miro Bulj ‘opalio‘ po splitskom gradonačelniku i najavio veliki projekt: Spojit ćemo Sinj s Cetinom, ovo nema nitko

Piše Iva Majić
1. listopada 2024. - 13:51

Počeo je CRO Race! Biciklisti su krenuli iz Vodica, a cilj prve etape bit će Sinj. Nešto iza 15 očekuju se prvi natjecatelji u gradu alkara, ali prije njih na biciklima su se odvažili oni najmlađi. Njih 110 odvozilo je svoju trasu na virtualnim trenažerima.

Ovo natjecanje smatraju jednom od najljepših razglednica Hrvatske, s obzirom na to da se tijekom utrke cijela Lijepa Naša prikazuje iz zraka i pretvara u jedinstvenu sportsku arenu.

Koliki je ovo značaj za Sinj, zna i gradonačelnik grada alkara, Miro Bulj.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

- Presretan sam što je Sinj cilj, jer ovo je ipak najveći međunarodni događaj koji se događa na ovim prostorima. Izravan prijenos je u 180 zemalja, što je odlična promocija našeg kraja. Sinjske alke i Gospe. Ovo je jedan od najbitnijih događaja za Sinj, jer se cijelom svijetu prikazuju ljepote ovog područja – počeo je Bulj.Sinj, kao i ostali gradovi u Dalmaciji, poput Vodica, Šibenika, Zadra, Biograda i drugih, širom su otvorili svoja vrata, dok s druge strane, Split nije bio zainteresiran za ovogodišnje izdanje CRO Racea.

- Meni je to greška prije svega. Kad pogledate samo ovaj dječji „race” koji se održao, vidite koliki je interes za zdravi način života. Grad Sinj je grad sporta i mi smo među tri grada koji najviše ulažu u sport, a vrlo nam je bitan i taj turistički potencijal koji imamo. Mene čudi zbog čega to ne žele drugi gradonačelnici i načelnici, jer nigdje nema ovakve prigode da prikažete ljepote svog grada kao što je ovakva međunarodna biciklistička utrka. Ovo je za biciklizam ono što je Formula 1 u automobilizmu.

image
Tom Dubravec/Cropix

Velik je odaziv djece?

- Rekordan. U dobi od 9 do 12 godina, oko 110 ih se natjecalo.

Koliko se u Sinju koristi bicikl kao prijevozno sredstvo?

- Sve više i više. Radimo na biciklističkim stazama, evo sada pokušavamo spojiti Sinj s Cetinom. Već se radi ta dionica. No, ono što inače ima ovaj kraj... rijeku, polje i planine, to nema nitko.

Sinj ima potencijal za biciklistički turizam.

- Najveći nam je cilj prikazati ljepote koje su bili sakrivene. Neke stvari moramo ljubomorno čuvati, poput Alke, ali je moramo i prikazati svijetu. I ona je poznati događaj, ali ne prenosi se na preko 100 televizijskih programa, kao ova utrka.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 15:13