StoryEditorOCM
Ostalo24. IZBOR NAJBOLJIH

Peta titula makarske sportašice godine za Klaru Andrijašević, na tronu i Ivan Okmažić te veslači Biokova. Gradonačelnik Paunović: S malo novca postižete puno. Bude li ga više i dat ćemo više!

Piše Mladen Bagić
3. siječnja 2022. - 08:58

Na pozornici Božićnog grada podijeljena su i priznanja za sportska ostvarenja u 2021. godini. Bio je ovo 24. izbor u organizaciji Zajednice sportskih udruga Makarska. Unatoč buri i velikoj hladnoći izabranim sportašima je bilo toplo barem oko srca. I njihovim roditeljima i prijateljima koji su se usput grijali uz kuhano vino i fritule, dar grada za ovu prigodu, uz prigodan nastup gradskog pjevačkog zbora.

Miroslav Urlić, predsjednik ZSU Makarska, prvi se obratio sportašima i prisutnima ispred pozornice.

Poziv roditeljima

- Čast mi je što sam na čelu najmnogoljudnije zajednice u gradu, zajednice sportaša koja broji preko tisuću članova. Poseban pozdrav odmah našoj Klari Andrijašević na petom izboru za sportašicu grada, pa još jedna posebna čestitka našim stogodišnjacima, nogometnom klubu Zmaj i veslačkom klubu Biokovo.

Inače, ZSU broji 33 udruge, 28 ih je na proračunu što je sigurno velika stavka za grad, 24 udruge imaju svoje redovite programe, četiri su rekreativne... Ulaganje u sport je ulaganje u naše mlade, njihov zdrav život, i zato moramo poboljšati i prepoznati takve vrijednosti - kazao je Urlić, uz zahvalu Gradu na potpori koja bi, dodao je, trebala biti izraženija, i pozivajući roditelje da svoju djecu upute u sportske aktivnosti.

Nije bilo previše dilema ni iznenađenja u odabiru. Uostalom, sami klubovi su bili predlagači, makar je mišljenje mnogih iz sportskim krugova, da ima i zakinutih, i to iz banalnog razloga, jer im sezona traje taman do Božića, a Zajednica je pobjednika proglasila još krajem studeno !? (konkretno, Novo Vrijeme, senzacionalni pobjednik futsal Kupa Hrvatske, uz to i finalist PH, nije zbog toga ni bilo u konkurenciji, op.p.).

Za najbolju sportašicu, petu godinu za redom izabrana je atletičarka Klara Andrijašević (20), članica atletskog kluba Sveti Marko, neprikosnevena u disciplini 1500 metara u svom uzrastu u službenim utrkama, pobjednica na nekoliko mitinga. Ivan Okmažić (18), član biciklističkog kluba Makarska, najbolji je sportaš Makarske. Državni je juniorski prvak, reprezentativac, viceprvak u biciklističkom maratonu... Najbolji klub je VK Biokovo koji je ove godine proslavio 100. rođendan, a na različitim natjecanjima, od prigodnih regata do državog prvenstva osvojio je desetine medalja. Logičan je onda bio i izbor najboljeg trenera, Luke Srzića, većina veslača Biokova su njegovih ruku djelo.

Nade bude nadu

Nadama godine proglašeni su: Mateo Juričić, nogomet (HRNK Zmaj), Stipe Ursić, veslanje (VK Biokovo), Perina Prodan, rukomet (ŽRK Makarska), Iva Sokol, judo (JK Biokovo), Ana Erceg, Lana Strman, Marina Ivanac i Ela Čović, veslanje (četverac VK Biokovo). Posthumna priznanja zaslužili su: Marčelo Bušelić, Neven Dragičević i Radovan Ivičević, koji su ostavili dubok trag u nogometu i vaterpolu. Priznanja za prigodne godišnjice dobili su: HRNK Zmaj (100 godina), VK Biokovo (100 godina), KK Amfora (50 godina) i AK SV Marko (25 godina).

Posebno priznanje zaslužio je triatlonac Andrej Vištica koji nesebično promovira Makarsku gdje živi posljednjih nekoliko godina. Nažalost, ove godine nije uopće bilo prijedloga za najboljeg sportskog djelatnika, a ni kandidata za Nagradu za životno djelo.
Uz predsjednika ZSU Miroslava Urlića nagrade su podijelili članovi IO, gradonačelnik Zoran Paunović i Marina Andačić Krivić, savjetnica za sport u gradskoj upravi.

Nakon svih uručenja, u ime nagrađenih zahvalio je Andrej Vištica, vrhunski triatlonac (plivanje, biciklizam, trčanje), zadnjih nekoliko godina s makarskom adresom, i njezin sjajan promotor:
- Zahvala svima na ovim priznanjima makarskom sportu, lijepo je kad netko prepozna trud i rezultate. U Makarskoj sam zadnjih pet godina zbog uvjeta za trening, i mogu reći da čitava hrvatska obala ima mogućnost parirati, npr. Majorci, što se tiče mogućnosti za pripreme sportaša...

Na Vištičinom je istupu poentirao gradonačelnik Zoran Paunović, uz sve čestitke laureatima:

- Na ovoj hladnoći mi je ipak toplo oko srca kad čujem sve ove rezultate naših sportaša. Vi ste ogledalo našeg grada, promotori, i slažem se sa Andrejem, jedan smo od najprivlačnijih gradova za pripreme sportaša za vrhunske rezultate. To pokazujete i vi, makarski sportaši, s minimalnim sredstvima koje grad izdvaja postižete puno, slažem se. Malo je, slažem se, ali para ima koliko ima, ako bude više, dat ćemo više - kazao je Paunović.

image
Gradonačelnik Zoran Paunović: Vi ste ogledalo našeg grada i najbolji promotori Makarske
Ivo Ravlic/Cropix, Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 00:42