StoryEditorOCM
OstaloIn memoriam

Pokojni Andrijić je kao kapetan momčadi sa Zente podigao trofej prvaka Hrvatske, a onda je i ‘žute‘ podizao iz pepela

Piše Frane Vulas
8. lipnja 2023. - 18:31

Nakon duge i teške bolesti, u noći sa srijede na četvrtak, u 59. godini života preminuo je u Splitu Robert Andrijić, legendarni vaterpolist POŠK-a i bivši direktor Košarkaškog kluba Split.

Splitski sport dobio je još jedan veliki udarac. Tužna vijest uzdrmala je u četvrtak ujutro najsportskiji grad na svitu, pogotovo sve one koji su baš poznavali Andrijića, surađivali s njim, bilo u sportu ili na nekom od drugih poslova u kojima je predano radio nakon uspješne igračke karijere.

Andrijić se rodio 1965. godine, a po struci je bio diplomirani ekonomist. Najdublji trag ostavio je svakako u bazenu, u svom POŠK-u. Bio je jedan od ponajboljih vaterpolista i strijelaca kluba svih vremena, dugogodišnji kapetan momčadi, simbol POŠK-a. Između ostalog bio je kapetan momčadi koja je prvi i jedini put osvojila naslov prvaka Hrvatske u sezoni 1997/98. Tada su do tog velikog uspjeha došli pod sponzorskim nazivom Slobodna Dalmacija, tada su vaterpolisti sa Zente nosili i nadimak ‘novinari‘. Nedugo nakon toga se Andrijić oprostio od POŠK-a, tako da nije bio u momčadi koja je sezonu kasnije osvojila naslov europskog prvaka (tada pod nazivom Splitska banka), ali je svakako imao vrlo važnu ulogu u građenju temelja tog najvećeg uspjeha u povijesti kluba.

image

Andrijić s peharom prvaka Hrvatske

Još kao mladi igrač bio je Andrijić dio momčadi POŠK-a koja je 1982. godine osvojila kup Jugoslavije (drugi nacionalni kup u povijesti kluba poslije onog osvojenog 1980.), zatim momčadi koja je 1983. godine osvojila tadašnji Kup kupova (isti trofej POŠK je osvojio i 1981.) te europski Superkup. Potom je Andrijić sudjelovao u osvajanjima Mediteranskog kupa tri godine u nizu, od 1985. do 1987., što su također zlatne stranice povijesti kluba sa Zente.

Bio je lijevi vanjski, ubojiti strijelac itekako dokazan i u ondašnjoj vrlo jakoj jugoslavenskoj ligi. U tadašnjoj ligi koja je prštala od kvalitete, vrhunskih klasnih igrača, bio je u toj strašnoj konkurenciji jedan od onih od kojeg su najviše zazirali protivnički vratari. Klupski almanasi, točnije knjiga ‘Dica Zente‘, otkrit će da je četvrti strijelac u povijesti kluba s 567 pogodaka. Čak je 16 sezona i 380 utakmica odigrao Andrijić za POŠK. Šesti je po broju sezona odigranih za klub.

Igrao je i u inozemstvu, u Italiji, Španjolskoj, na Malti, i u Južnoafričkoj Republici. Poslije završene igračke karijere imao je i uspješnu izvan bazena. Nekoliko godina radio je i u Slobodnoj Dalmaciji, na poziciji direktora izdavaštva. Vaterpolist je koji je zaista na neki način postao ‘novinar‘. Redakcija Slobodne Dalmacije pamtit će ga kao čovjeka koji je bez ikakvog problema iz bazena uskočio u redakciju i tu odmah ‘zaplivao‘, ali još i više kao vrhunskog čovjeka.

image
Duje Klarić/Cropix

Iz njegove biografije treba svakako spomenuti i da je kao dragovoljac u razdoblju od 1991.–1992. godine sudjelovao u Domovinskom ratu. A i nakon igračke karijere ostao je u sportu. Bio je kratko sportski direktor, pa potom i direktor svog POŠK-a. A jedno duže vrijeme je bazen zamijenio parketom i koševima, po tome ga možda novije generacije više pamte.

U svibnju 2014. godine izabran je Andrijić za direktora Košarkaškog kluba Splita. Prihvatio se te dužnosti u jednom od najtežih trenutaka u povijesti ‘žutih‘, kada je klub grcao u financijskim problemima, borio se s predstečajnom nagodbom, kada je bez obzira na besparicu trebalo uspraviti na noge nekadašnjeg velikana. Tada je 2015. godine nekadašnji trostruki prvak EUrope igrao i kvalifikacije za ostanak u tadašnjoj A-1 ligi. Tri i pol godine proveo je Andrijić na toj funkciji. Tada su postavljeni temelji za kasniji dodatni uzlet kluba, povratak u regionalnu ligu i u borbu za domaće trofeje. Na toj funkciji bio je do kraja 2017. godine.

Kasnije je, u proljeće 2018. godine, bio kandidat za predsjednika Uprave Hajduka. Posljednji njegov posao bio u Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske županije, na poziciji voditelja lučice Zenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:27