StoryEditorOCM
Košarkagripe u 18 sati

Žuti večeras otvaraju sezonu, gostuje momčad koja je u finalu ABA Superkupa pobijedila moćni Partizan

Piše Ivan Renić
29. rujna 2023. - 10:42

Vratila se košarka! 

Split će večeras od 18 sati na Gripama otvoriti sezonu u Admiral Bet ABA ligi protiv SC Derbyja. Prvo kolo, pa odmah – derbi! U Split stiže osvajač ABA Superkupa, momčad koja je u finalu pobijedila moćni Partizan. Crnogorci bi u novoj sezoni mogli biti pravo osvježenje.

A navijači očekuju da će to biti i Žuti. Prometno je bilo na Gripama. Štošta se promijenilo. Slaven Rimac naslijedio je Srđana Subotića i posložio novu momčad, znatno drugačiju od one prošlosezonske. Otišao je američki trio: Shannon Shorter, Lewis Sullivan i Tyrell Nelson. Ali i Dominik Mavra, Josip Jukić, Roko Gizdavčić.

Trojicu sada već bivših Amerikanaca, zamijenila su trojica novih. Riječ je o Cameronu Sheltonu (Loyola University), Dereku Funderburku (Hapoel Eliat) i Shamielu Stevensonu (CMS Targu Jiu). Uz njih su stigli i Lovro Gnjidić iz Cedevite Olimpije, Krešimir Ljubičić iz Cibone, a vratio se i Toni Perković nakon jedne sezone u francuskom Orleansu.

Sedam veličanstvenih

Sedmorku “starosjedioca” čine Lovre Runjić, Tonko Vuko, Mate Kalajžić, Boris Tišma, Ante Perkušić, Marino Dubravčić i Antonio Klepo. Za očekivati je, dakle, novi, brži Split. S puno trke, tranzicije i brzog protoka lopte. Cilj je isti – sačuvati mjesto u regionalnoj ligi, a više od toga, što bude... U prošloj sezoni su završili na desetom mjestu, a na koncu im je za malo izmaknulo doigravanje.

Važnu ulogu u Rimčevoj momčadi ima povratnik Perković.

- Ovdje se osjećam kao kod kuće. Imali smo naporne pripreme i jedva čekamo utakmice. Već sam surađivao s trenerom i znam što traži od nas. Mogla bi ovo biti uspješna sezona.

image

Toni Perković

Božidar Vukičević/Cropix

Prve četiri utakmice Split igra na Gripama. Zaželjela se splitska publika košarke...

- Dolaze nam pobjednici Superkupa, jaka Igokea, Šibenka i Cedevita. Znamo kakva je publika u Splitu. Vjerujem da će se Gripe napuniti.

Veliko iznenađenje

Protivnik na otvaranju nije nimalo lagan. SC Derby je u finalu Superkupa pobijedio Partizan.

- Zasluženo su dobili. Pokazali su kvalitetu. Ali nas na Gripama nitko ne može dobiti osim nas samih. Mlada smo ekipa, igrat ćemo brzu i agresivnu košarku – zaključio je Perković.

Optimističan pred početak nove sezone je i Mate Kalajžić.

- Imali smo dosta vremena za pripreme i da se dobro upoznamo. Možda još nije sve u potpunosti sjelo na svoje mjesto, ali za sezonu ćemo biti spremni. Razmišljamo samo o prvoj utakmici protiv Derbyja. Odmah na otvaranju se moramo pokazati pred domaćom publikom. I nama je to prilika da uđemo u dobar ritam. Ostali smo dužni prošle sezone, tako da znamo što moramo napraviti – kazao je Kalajžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 08:15