StoryEditorOCM
KošarkaU zadnjoj desetinki

Strijelac za ludu pobjedu Žutih Perković: ‘Sve je bilo kao u filmu! Nisam ni vidio koš, šutirao sam prema osjećaju‘

Piše Frane Vulas
30. prosinca 2023. - 15:29

Toni Perković najveći je junak velikog podviga ‘žutih‘. Košarkaši Splita upisali su 92:91 pobjedu u Podgorici protiv SC Derbyja u 14. kolu Admiral Bet ABA lige nakon što su u zadnjih osam i pol minuta nadoknadili čak 19 koševa zaostatka. Unatoč sudačkom kriteriju koji je išao na ruku domaćima, ‘žuti‘ su napravili ogroman podvig kojeg je pobjedničkim košem u zadnjoj desetinki susreta sa zvukom sirene zabio Perković.

Imali su momci s Gripa samo 0,8 sekundi za taj zadnji napad pri zaostatku 90:91. Nakon auta koji je izveo Lovre Runjić, Perković je majstorski iz okreta zabio za pobjedu. Nakon neprospavane noći jer su se u grad pod Marjanom vratili tek u četiri sata ujutro, evo što nam je o košu karijere kazao hrvatski reprezentativac.

- Zbog ovakvih utakmica se i igra košarka, zbog toga je ona tako zanimljiv sport – rekao nam je Perković u uvodu.

Kakav je bio plan dogovoren na minuti odmora za taj zadnji napad za koji ste imali samo 0,8 sekundi?

- Trener Slaven Rimac je nacrtao da lopta ide na Shortera ili mene, tko god se od nas dvojice uspije osloboditi čuvara. Uspio sam pobjeći Drobnjaku i Ivišiću. Nisam ni vidio koš u tim trenucima, samo sam vidio njih dvojicu! Šutirao sam prema osjećaju, a onda sam samo vidio loptu kako prolazi kroz obruč i mrežicu. Bilo je to kao u filmu! – iskren je bio Perković.

Koš za pobjedu možete pogledati OVDJE.

A onda je krenulo ludo slavlje na parketu dvorane Morača, svi ste završili na hrpi?

- Nije lako pobijediti u Podgorici. Derby je zaista dobra momčad. Mi nikako nismo uspijevali naći svoj ritam do te zadnje četvrtine.

Ali tada su vam ušli u mlin, a njima kako ste smanjivali prednost dojam je ulazila je voda u uši? Ti si u tim trenucima igrao playmakera?

- Bila je to top utakmica. Mislim da smo gledateljima, našim navijačima, ‘potrošili‘ sve živce. Međutim, zaslužili smo dobiti. Dali sve sve od sebe. Od početka smo vjerovali da možemo pobijediti, a hvala Bogu na kraju je sve ispalo da nije moglo bolje. Što se tiče pozicije mislim da je bilo ok. Lakše je kada imaš puno podršku trenera kao što je imam ja. Šteta što stalno ove sezone nekako nismo svi na okupu, uvijek netko nedostaje. Zato mislim da možemo i bolje u idućim utakmicama. Osim susreta sa Zvezdom kada smo baš bili umorni, sve druge utakmice smo bili ‘unutra‘. Gnjidiću u Megi želim sve najbolje, a našem novom suigraču Kučiću da se što prije prilagodi na novu sredinu.

image
Tom Dubravec/Cropix

Jeste li kod zaostatka 60:79 na osam i pol minuta do kraja iskreno vjerovali u ovakav ludi preokret?

- Uvijek vjeruješ u pobjedu, nikad ne odustaješ. Kao što nismo odustajali ni iako smo u tom zadnjem napadu imali samo 0,8 sekundi da zabijemo koš.

Zabio si na Gripama svojevremeno tricu vrijednu ulaska u 1. ABA ligu Širokom, ali jesi li ikada zabio ovakav sličan koš?

- Zabio sam jednom prošle sezone u Francuskoj za pobjedu Orleansa sa zvukom sirene, ali je prije toga bio egal rezultat. Imao sam još nekih sličnih koševa u dresu Splita, ali realno teško da ću ikada više zabiti ovakav koš. Znate što, iskreno ovakve situacije su najlakše. To su situacije ili jesi ili nisi. Nemaš što izgubiti, niti se živcirati. Ako faliješ nema veze, ako pogodiš onda si heroj.

Koliko si puta pogledao snimku ovog koša?

- Jedno stotinjak ha, ha! Što ću, kada uživo uopće nisam vidio dobro.

image
Ante Čizmić/Cropix

Kakvo je bilo slavlje na povratku?

- Malo smo proslavili, ali ništa posebno. Već sutra je novi trening i novo dokazivanje, priprema za iduću utakmicu.

Ljepši će vam biti ulazak u Novu 2024. godinu?

- Najvažnija je pobjeda. Sada smo bliže plasman u play off što nam je cilj, a olakšali smo posao oko ostanka. Nije ni Igokea nepobjediva ako budemo pravi – rekao je Perković.

U idućem susretu ‘žuti‘ su u regionalnoj ligi 4. siječnja gosti Igokee.

 

Standings provided by Sofascore
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 13:13