StoryEditorOCM
KošarkaUoči početka finala

Sportski direktor Žutih Teo Čizmić: ‘Zadar je favorit, ali i mi želimo trofej. Lovimo jednu pobjedu u Zadru‘

Piše Frane Vulas
23. svibnja 2024. - 15:14

Pred košarkašima Splita je finale doigravanja Favbet Premijer lige, u reprizi prošlosezonske završne serije domaćeg prvenstva „žuti” se za trofej opet bore sa Zadrom.

Uoči prvog susreta finala koji se igra na Višnjiku u petak (20 sati), razgovarali smo sa sportskim direktorom Splita Teom Čizmićem. Prije godinu dana Split je imao „jedinicu” i prednost domaćeg parketa, prve dvije utakmice igrale su se na Gripama. Na koncu je Zadar osvojio trofej s uvjerljivih 3:0. Sada su uloge obrnute. Zadar je ove sezone bio prvi u regularnom dijelu. Prva dva susreta finala igraju se stoga na Višnjiku, kao i eventualni peti. No, i tijekom sezone je Zadar dominirao u međusobnim ogledima sa sastavom s Gripama, nabijao je „žutima” svojevrstan kompleks. Zato momčad trenera Danijela Jusupa ovaj put slovi za favorita. No, ne zadovoljavaju se na Gripama samo nastupom u finalu.

- Zadar ima ulogu favorita, uostalom, do dva kola prije kraja se borio za četvrto mjesto u ABA ligi. Odlična je stvar što opet igramo finale, imamo kontinuitet. Zadržali smo ga i u ABA ligi, opet smo do kraja bili u borbi za play off. Pokušat ćemo parirati Zadru, a za to moramo biti konkretniji nego u dosadašnjim međusobnim susretima. Moramo se okrenuti sebi. Ne smijemo previše misliti na Zadar, moramo vidjeti gdje mi možemo biti bolji – naglasio je Čizmić.

image

Tonko Vuko

Joško Šupić/Cropix

No, Split ima i ozbiljnih problema s rosterom. Zbog ozljeda dvojica bitnih igrača iz rotacije Tonko Vuko (lom prsta) i Ante Perkušić (rame) neće igrati u finalnoj seriji.

Idemo pravim putem

- Vuko nam je srce na terenu, nekad odigra bolje, nekad lošije, ali uvijek gine. Perkušić je zaslužio pažnju i priliku, bio je u zadnje vrijeme starter i protiv Zadra i Cibone. Prije dvije godine je bio na odlasku iz kluba, pa sam to zaustavio, vidio sam da može. Jednostavno je. U finalu smo, ne idemo u Zadar onako, gledamo i mi kako osvojiti prvenstvo – istaknuo je sportski direktor Splita.

- Zadar bježi od uloge favorita, bježao je i lani, pa je dobio obje utakmice u Splitu. Vidjet ćemo kako će se nositi s tim pritiskom. Možda je i nama to bio problem lani? Imali smo u momčadi igrače s iskustvom osvajanja trofeja pa nismo uspjeli. Netko će možda reći da nam ove sezone nedostaje vođa svlačionice. Imali smo ga lani, pa ove sezone imamo više pobjeda u ABA ligi i domaćem prvenstvu – povukao je paralelu Čizmić.

- Kao klub smo stabilni, idemo pravim putem. Mi smo se u ABA ligi za osmo mjesto borili s Derbyjem koji ima osam stranaca i više nego dvostruko veći budžet od nas. Čeka nas vjerujem puna dvorana i dobra atmosfera. Moramo gledati da u Višnjiku „uzmemo” jednu utakmicu. Zadar je favorit i to je vjerojatno njima opterećenje, ali iskusniji su, u dobrom su ritmu, sustavu – rekao je Čizmić.

Ukić preuzima kadete

Je li Splitu veliki teret to što se na naslov prvaka čeka već 21 godinu, ali i na bilo kakav trofej dva desetljeća?

- Smatram da nije. Prirodno je da kao sportaš želiš biti najbolji. Želja postoji, ne i pritisak. Ne možemo se svake godine samo nadati. A opet što bi nam titula to donijela. Bila bi to samo lijepa nagrada za napravljeno, ne bi se nešto posebno promijenilo za iduću sezonu – rekao je Čizmić.

- Iznutra u klubu radimo mnogo stvari koje javnost baš i ne vidi, u mnogim segmentima dižemo klub. To što smo svake godine u borbi za play off ABA ligi i u finalu hrvatskog prvenstva pokazatelj je da dobro radimo. Stvari su se mnogo podigle i u omladinskom pogonu. Dokle god napredujemo to sve ima smisla.

image

Bivši suigrači Zoran Savić i Teo Čizmić

Jakov Prkić/Cropix

Problem je i što je u jednom periodu klub u mlađim kategorijama bio toliko pao, osiromašen, da se postignuti kadrovski i rezultatski pomaci slabije vide.

- Manje se vide, ali se vide. Kako u Školi košarke pogotovo otkad je vodi Ante Grgurević, tako i u omladinskom pogonu. Ne ide ništa preko noći.

Složen je jako zvučan trenerski kadar u omladinskom pogonu, nakon Mladena Erjaveca, kondicijskih stručnjaka Bojana Marinovića, Mate Psarića, poslije trenerice Vedrane Grgin, u omladinskom pogonu radit će i Roko Leni Ukić. Od iduće sezone vodit će Ukić kadete, to će mu biti prvi trenerski angažman.

- Imali smo sastanke s njim, u rujnu bi trebao steći licencu. Ima svoju viziju, ideju...

Veća očekivanja su znak da vrijedimo

U konačnici je Čizmić zadovoljan sezonom.

- Šteta kiksa protiv Cibone u konačnici koji nas je koštao plasmana u play off ABA lige, ali dobili smo i Partizana u Beogradu. Lijepo se pisalo nakon toga, a onda je na idućoj utakmici bilo samo 800 ljudi. Možemo mi svake godine dovoditi igrače pa se nadati da će za šest mjeseci vrijediti četiri puta više, ali navikavamo ljude na veće standarde što je vrhunska stvar. Time također pokazujemo da rastemo, a čim su očekivanja veća znači da vrijedimo.

image

Teo Čizmić i Aleksandar Petrović
 

Duje Klarić/Cropix

Možda bi oštrica kritika bila blaža da su ljudi više svjesni kako je Split imao jedan od najmanjih budžeta ABA lige i ima na papiru tek treći u hrvatskom prvenstvu?

- Imali smo najmanji budžet ABA lige. Međutim, ne bježimo mi od toga da jedno vrijeme nismo igrali dobro, ne tražimo nikakve izlike.

Rezultat je mjerilo napravljenog

Od završnice Kupa Krešimira Ćosića Split je dva mjeseca bio u padu.

- Svjesni smo da u dijelu sezone nismo bili na razini igara na kojima smo željeli biti, da smo u nekim susretima kao protiv Cedevite Junior bili baš užasni. Domaćin je u tom susretu pogodio baš sve, ali malo tko zna da smo bili smo „krepani” od stalnih putovanja, da su trojica igrala a da uopće zbog ozljeda nisu trebala nastupiti. Što bismo onda rekli kako je ove sezone, na nekom svom nivou, odigrao Partizan koji ima budžet od 15-17 milijuna eura? Kontinuitet rada i rasta daje snagu klubu.

Dvije borbe za play off ABA lige, dva finala domaćeg prvenstva, omladinski pogon, projekti uređenja dvorane koje pokreće direktor Dejan Žaja uz veliku podršku iz Grada... Mnogo toga je napravljeno, imamo mi još mnogo prostora za napredak, ali kada završi sezona rezultat je zapravo najbolje mjerilo rada.

image

Teo Čizmić, Josip Vranković i Jasmin Repeša

 

Ante Čizmić/Cropix

Dvije i pol godine je Čizmić na čelu struke „žutih”.

- Uvijek mislim da je trebalo napraviti više, to me gura naprijed. I ja sam griješio.

Unatoč kadrovskim promjenama tijekom sezone (odlasci Shamiela Stevensona, Camerona Sheltona, Lovre Gnjidića, dolasci Shannona Shortera, Lewisa Sullivana, Vite Kučića), slabom startu u regionalnu ligu 1-7, Split je odradio korektnu sezonu. Za te promjene Čizmić naglašava kako je greška uvijek kada nešto moraš mijenjati, neovisno o tome što se recimo Shelton u drugoj, jačoj ligi, onoj izraelskoj dokazao kao solidan igrač.

Jesu li već zahuktali radovi na pripremanju momčadi za iduću sezonu?

- Daleko smo već odmakli po tom pitanju, puno posla je već obavljeno. To i jest posao sportskog direktora, da takve stvari pripremi na vrijeme.

‘Treba nam dodatni rast‘

Što očekivati od iduće sezone regionalne lige, pogotovo s obzirom na sve očekivane promjene s ulaskom Dubaija i širenje lige na 16 klubova, a koje još nisu posve definirane? Bit će još jača konkurencija, još veći broj utakmica?

- To će sigurno donijeti veću kvalitetu, a onda i mi moramo povećati kvalitetu i ulaganja. Realno, van svake pameti je što smo dvije godine zaredom sa zadnjim budžetom bili u igri za play off, ali pokazali smo da se može. Sada se moramo izdignuti još korak više kako bismo postali standardan član play offa, a za nešto više treba nam dodatni organizacijski i financijski rast.

 

‘Hvala Zadru‘

Zadar i Split su rivali na terenu, ali sportski prijatelji. Čizmić je jednu stvar posebno naglasio.

- Zadar se pokazao izrazito korektan, zaštitili su nas na skupštini ABA lige. Nisu prihvatili mogućnost da mi i Borac ne uđemo u suvlasništvo ABA lige. Tražili su na onoj prvoj skupštini koja je pala da i Split mora biti unutra. Hvala Zadru na tome što su se založili da i mi uđemo u suvlasništvo.

Sve to oko ulaska „žutih” u suvlasništvo lige tek treba dobiti svoj rasplet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 08:37