StoryEditorOCM
Košarkavelika prilika

Hrvatska je dobila novog NBA igrača! 211 centimetara visok centar iz Livna potpisao ugovor od 4,9 milijuna dolara

Piše I. M.
15. srpnja 2024. - 08:55

Hrvatska ima novog člana NBA lige! Karlo Matković, 23-godišnjak iz Livna potpisao je zagarantirani trogodišnji ugovor vrijedan 4,9 milijuna dolara s New Orleans Pelicansima, objavio je poznati NBA insajder Shams Charania.

Matković je dobio ugovor uoči utakmice protiv Orlando Magica u Ljetnoj ligi. Zbog toga ga nije bilo u nedavno odigranim kvalifikacijama za Olimpijske igre, gdje je Hrvatska u finalu izgubila od Grčke. U teoriji je Matković mogao igrati u Pireju, a zatim otići u Las Vegas na Ljetnu ligu, pa se eventualno vratiti u Europu za Olimpijske igre, da ih je Hrvatska s njim izborila.

Međutim, Pelicansi su navodno inzistirali da bude s njima cijelo ljeto, baš zato što ozbiljno računaju na njega i žele da im se što prije prilagodi.

Borba za minutažu

Matković je visok 211 centimetara, a na centarskoj poziciji će mu konkurirati 21. izbor ovoljetnog drafta Yves Missi, njemački veteran Daniel Theis i Jeremiah Robinson-Earl koji je prethodne sezone u prosjeku zabijao 2,9 poena po utakmici.

Matkovića hrvatska publika zapravo i nije dobila pravu priliku upoznati, osim na Eurobasketu 2022., na kojem je bio svojevrsno otkriće. Kao pričuva Zupcu u prosjeku je postizao 8.0 poena i 3.5 skokova i zadivio atraktivnim zakucavanjima i blokadama te energijom koju je unosio u momčad. 

image
Matija Djanjesic/Cropix

U mlađim kategorijama nastupao je za rodnu BiH, s kojom je igrao na U-18 Europskom prvenstvu, ali 2021. je odlučio da će na seniorskoj razini predstavljati Hrvatsku.

Izabran je od strane New Orleansa kao 52. izbor na draftu 2022 godine. Prethodne sezone hrvatski košarkaš je nastupio u deset utakmica Birmingham Squadrona – razvojne momčadi Pelicansa te je u G-Leagueu postizao izvrsnih 17,3 poena, 8,0 skokova, 2,4 asistencije i 1,8 blokada.

Visoko krilo i centar je sezonu 2023./2024. također proveo igrajući u Sloveniji za Cedevitu Olimpiju gdje je u prosjeku bilježio 15 poena, 7 skokova i 2,6 blokada u 28,6 minuta igre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. kolovoz 2024 12:37