StoryEditorOCM
Košarkadream team

Amerikanci poslali poruku Srbiji, 27.000 ljudi skandiralo ‘MVP‘: ‘Nitko od nas nije došao gubiti‘

Piše Tvrtko Puljić/ SN
28. srpnja 2024. - 20:42

Nema o tome dvojbe nakon što je SAD odigrao prvu utakmicu na Igrama. Oni su približavanje svijeta postojbini košarke odlučili shvatiti vrlo osobno. I vrlo fizički. Prva u redu onih koja je platila ceh bila je Srbija. SAD je projurio pokraj jednog od favorita, pritajenih nada da bi u Parizu mogao otići i do zlata, jer o tome se u Srbiji i te kako govorilo. Kako je izgledalo u Lilleu, barem što se Srbije tiče, to neće ići. SAD je slavio s uvjerljivih 110:84, a moglo je biti i više. Da je trebalo. Barem je takav ostao dojam.

Srbija je otvorila s agresivnosti Alekse Avramovića, ali i dočekala pospano otvaranje Joela Embiida te tu ostvarila prednost od 10:2. Steve Kerr je dovoljno vidio tijekom priprema kako ne bi znao da mu je možda i najslabija karika u momčadi Embiid, koji se teško privikava na FIBA košarku, a i u Francuskoj je "državni neprijatelj broj 1", nakon što mu je Emanuel Macron svečano uručio francusku putovnicu, on se obećao Francuzima pa sad igra za SAD. Svaki dodir lopte Embiida tako Francuzi dočekuje zvižducima.

Kako bilo, Kerr je brzo na teren stavio Anthonyja Davisa, a s njim se i te kako popravila obrana. Ostalo je, barem što se prvog poluvremena tiče obavio Kevin Durant. Čovjek koji lovi četvrto zlato i koji nije igrao tijekom cijelih pripremama SAD zbog ozljede, čim je stupio na teren pokazao je tko je i što je. Do poluvremena je odigrao osam i pol minuta, ubacio je 21 poen, šutirao je iz igre 8-8, uključujući šut za tri 5-5 i poen sa sirenom uoči odlaska na veliki odmor za 58:49.

Srbija je pri tome odlučila svima iz američke selekcije, osim Stephu Curryju, valjda se nadajući da se Durant neće ukazati na terenu, odlaziti ispod bloka. Rezultiralo je šutem SAD os 12-17 za tri poena u prvom dijelu. A tako je teško igrati protiv bilo koga.

Kad je stao u nastavku Durant, ukazao se LeBron James, koji se poigravao s triple-doubleom (21+7+9), ali je odigrao na razini nedokučivoj za ostatak društva. I uživao je dok mu je 27.000 navijača skandiralo "MVP, MVP", iako je na terenu bio i MVP. U drugom dresu. Nikola Jokić, pišu Sportske novosti.

Ukupno, bila je poruka SAD-a ne samo Srbiji nego i svima ostalima. Možda će netko od fizički i atletski boljih reprezentacija od SAD-a, poput Kanade i Njemačke imati više šanse od Srbije, ali to tek treba vidjeti.

- Nisam još na razini na kojoj bih volio biti, ali sam uživao u ovoj utakmici. Bio je užitak igrati pred 27.000 navijača, za mene jako emotivno. Nitko od nas nije došao ovdje gubiti i to je ljepota ovog sporta. A igrati u istoj momčadi s toliko MVP-ija, toliko NBA prvaka je nešto veličanstveno - kazao je Kevin Durant nakon utakmice, čovjek koji ide po četvrto olimpijsko zlato...

Prije toga je Južni Sudan u svom olimpijskom debiju sredio Portoriko (90:79). Bili su jako motivirani, ali i ljuti nakon intoniranja himni. Pustili su s razglasa, naime, himnu Sudana, a ne Južnog Sudana. Da im je bilo lijepo zajedno, nikada se ne bi razdvojili, znate već tu priču.

- Samo su dodali ulje na vatru s krivom himnom - kazao je kasnije novi igrač Partizana i najbolji čovjek Južnog Sudana, MVP G-League 2023. godine, Carlik Jones.

U prvom dijelu ih je zasuo Jose Alvarado, primili su čak 54 poena i znali da moraju drugačije ako žele do pobjede. U drugom dijelu su primili samo 25 poena. Alvarado se vratio na teren, no nije mogao pomoći. Jones je kombinirao 19 poena, sedam skokova i šest asista, Shayok i Omot su dali svoje, a u vrlo neurednoj košarci s obje strane Južni Sudan je bio kud i kamo bolji te na koncu slavio s 90:79.

Portoriko ima sljedeći ispit protiv Srbije. Ako tu izgube, san o četvrtfinalu za njih bit će gotov. Južni Sudan će pokušati još jednom, kao u pripremama, zaprijetiti SAD-u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 07:19