StoryEditor
Hajduktaktika i ljudstvo

Navijače trese hajdučka groznica: nema se tu šta puno mislit, Istri ne treba ništa, a Hajduku treba – sve. Kako do pobjede?

14. svibnja 2022. - 08:00

Nema se tu šta puno mislit, Istri ne treba ništa, a Hajduku treba – sve. Kako do pobjede? Po ustaljenom receptu koji se oživotvorio u Rijeci, na Rujevici prošlog vikenda, kad odmah nagrnu svi hajduci u napad i ako se potrefi još i kakav penalčić u toj gužvi zarana, u prvih deset, dvadeset minuta i otvori se pulska „školjka”, sve će bit lakše splitskim „bijelima”.

Treba pucat, što ćešće, iz daljine, protivnički igrači u obrani raskrile ruke, što može bit plodonosno.

Hajduk mora jurnuti po pobjedu i hoće, a Istra može bit zadovoljna i jest što je ostala u ligi. Ima solidan učinak dopadljive igre, koju mnogi hvale, svi koji su je često gledali, premda se Istra nije makla s devetog mjesta. Ove godine je sretna i mirna utoliko što deveti direktno ostaje i ne mora u dodatne kvalifikacije.

Ionako bi Istra u tim kvalifikacijama – izborila ostanak. Po nepisanom pravilu. Ali, sad je lišena i tih briga, nakrivila je kapu.

Može priprijetiti Hajduku samo figurativno, kao ono „mi ćemo se borit”, međutim Hajduk ima sve u svojim rukama/nogama i ako u glavi bude čvrst i stabilan onda je priča u Poljudu jednosmjerna.

Sastav trener Hajduka Valdas Dambrauskas može mijenjat, ali u odnosu na početnu postavu u Rijeci upada jedino Simić ako su Ferro i Katić nespremni zbog ozljeda, a na poziciji dodatnog veznog ili desnog krila za jedno mjesto kandidiraju trojica: David Čolina, Emir Sahiti, Stipe Biuk.

Hoćete li popunjen vezni red tu je Čolina, ako vam treba napadački špric, intenzitet elektriciteta nudi se Emir Sahiti, a ako preferirate finog driblera, marku s transfermarkta koji zečeve skriva u šeširu, na raspolaganju je Stipe Biuk. Po izboru, stvar je trenutačnog „feelinga”.

Ostatak momčadi čini se nacrtan, definiran, bez pogovora.

Dvije, tri su stvari posebno značajne kao začin pobjedi koja je neophodna, neizostavna:

1. Pobjeda treba da se drži pritisak na Dinamu koji onda mora u Šibeniku u nedjelju istrčat opterećen saznanjem kako mu remi nije dovoljan za titulu. Nada Hajduku neka potraje još barem jedan dugi dan...

2. Pobjeda treba Hajduku i da potvrdi osvajanje drugog mjesta, a viceprvak Hajduk nije bio od 2012. godine i u tih devet sezona između 2012. do sadašnje 2022. Hajduk je pet puta bio treći, triput četvrti, a jednom čak i peti... Jeste li svjesni kakvom ste sivom prosjeku „bijelih” bili svjedoci svih ovih godina i koliko je ovo značajan iskorak, čak i „ako ne postaneš novi prvak ti”?!

3. Marko Livaja juriša popraviti rekord, na 25 golova je i dva bi bila sjajna da stavi ad acta Lea Lemešića s njegovih 26 golova kroz kvalifikacije i ligu što se protezalo 1934. i 1935. godine. Neki taj rekord smatraju kao da se zbrajaju kruške i jabuke, pa da ne bude spora neka Livaja utira u branku još dvi naranče ili jabuke ili krumpira, što god i neka preuzme žezlo apsolutnog Hajdukova rekordera golgetera. Baš je Istra prava prigoda za to, ma što god Puljani mislili o tome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2022 10:26