StoryEditorOCM
HajdukZdravko Lovreta

Umro jedan od najpoznatijih Hajdukovih ‘malih igrača‘, širio je slavu ‘bijelih‘ u Beogradu kad su se ‘lomila koplja‘

Piše S. A.
13. lipnja 2024. - 15:27

Nisu sve ni centarfori, treneri, predsjednici, nogometaši velikani i rezerve. Veličinu kluba čine i "mali igrači", sitni, naoko nevidljivi kotači koji se trude da sve teče kao podmazano... Jedan od takvih neimara hajdukologije bio je i Zdravko Lovreta, višegodišnji povjerenik Hajduka u Beogradu.

U doba kad su se koplja lomila na Terazijama, u "kući fudbala" u onoj ligi, bili su važni Luka Dereta i Zdravko Lovreta, kao osobe od najvećeg povjerenja Tita Kirigina i Hajdukove tadašnje vrhuške koja je prsimice išla u rat s ostalima u kancelarijama i na skalinama famozne kuće na Terazijama...

E, umro nam je Zdravko Lovreta, gospodin hajdukovac porijeklom iz Makarske koji je većinu života proveo u Beogradu, gdje je i preminuo. Radi se, rekosmo, o bivšem povjereniku Hajduka iz Beograda, koji je okupljao hajdukovce oko sebe, a našli smo na internetu i da je bio organizator i "Bile noći" u Beogradu 1976. godine, kad je Hajduk slavio 65. godišnjicu. Dan poslije Hajdukova rođendana, na Valentinovo, u Beogradu su se slavile bile boje uz tada eminentne zabavljače.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Ljudi koji su mu bili bliski i koji su ga poznavali govore sve najbolje o njemu, te da je, možete i mislit, bio lud za Hajdukom.

Slobodna je objavila osmrtnicu obiteljsku, a na internetu se mogu naći izvještaji s Bile noći ‘76. na kojoj su u beogradskom hotelu Jugoslavija briljirali i voditelj Berislav Mudnić, nekoć velika faca splitskog Teatra, kao i Dubrovački trubaduri, uz ostale.

Iz Hajduka su stupili u kontakt s bratom mu Stipom, dragocjena je tu uloga Jurice Gizdića, a Hajduk je naravno i službeno poslao sućut obitelji zbog smrti Zdravka Lovrete da se zna da pamte i vode računa o članovima hajdučke obitelji, pa tako i o našem Zdravku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 17:22