StoryEditorOCM
Hajdukkonferencijska liga

Tko su ti ‘boduli‘ s kojima Bijeli otvaraju europski put? Cijeli klub vrijedi koliko Hajdukov stručni stožer

Piše Krešimir Milić
21. lipnja 2024. - 08:17

Izvlačenje kuglica u ždrijebu za drugo pretkolo Konferencijske lige donijelo je Hajduku za protivnike jedan od najstarijih klubova s Farskih otoka.

HB Tórshavn, punog naziva Havnar Bóltfelag Tórshavn što bi u doslovnom prijevodu bilo ‘lučki nogometni klub’, bit će protivnici ‘bijelih’. Prvi susret igrat će se na Poljudu 25. srpnja s početkom u 21 sat, dok je uzvrat u Tórshavnu glavnom gradu Farskih otoka 1. kolovoza, a red je i da vam u kratkim crtama predstavimo s kime će Hajduk odmjeriti snage na početku europskog puta ove sezone.

Kao i većina klubova u ovoj otočnoj autonomnoj pokrajini Kraljevine Danske klub je osnovan iz želje radnika za nekim oblikom zabave u ovom kraju.Klub je po godini osnivanja stariji od Hajduka, a osnovan je 1904. godine i treći je najstariji nogometni klub na Farskim otocima nakon KI Klaksvíka (1904.) i TB Tvøroyrija (1892.).

Domaće prvenstvo su osvajali 24 puta i to posljednji 2020. godine, Kup su osvojili 29 puta od čega posljednji prošle godine, a u Superkupu su slavili tri puta.

Bogata povijest

Unatoč bogatoj povijesti klub nije ostvarivao značajnije uspjehe u međunarodnom nogometu, a u tome je uvelike kumovala i loša povezanost te infrastruktura Farskih otoka izoliranih na Atlantiku. U Konferencijskoj ligi su nastupili i prošle sezone, a ispali su već u 1. pretkolu od Derry Cityja. Trenutno su u prvenstvu na drugom mjestu s 36 bodova koliko ima i vodeći Vikingur.

image
Goran Šebelić/Cropix

Razlika s Hajdukom i u cijeni po Transfermarktu je velika, a procjenjuju se na 2.1 milijun eura. Najskupljeg igrača im TM cijeni na 250 tisuća eura, a to je domaći lijevi bek Viljormur Davidsen koji je veći dio karijere proveo u danskim klubovima.

Talijanski stožer

I kod njih je na klupi talijanski stožer, a glavni trener je Adolfo Sormani koji je kao igrač započeo karijeru u Napoliju, a onda promijenio niz talijanskih klubova. Do dolaska na Farske otoke bio je trener u omladinskim školama Napolija i Juventusa, asistirao je ikonama talijanskog nogometa Gianfrancu Zoli i Ciru Ferrari, a samostalno je vodio danski Vejle, albanski Partizani i nekoliko talijanskih niželigaša.

Za klub s Farskih otoka ovo će biti prvi put da se susreću s hrvatskim klubom dok će Hajduku biti drugi.

‘Bijeli’ su imali teško putovanje, kažemo teško zbog prometne nepristupačnosti ove autonomne danske pokrajine, u sezoni 2002./2003., a protivnici su im bili GI Gota koje su uspješno apsolvirali s ukupnih 11:0 u kvalifikacija za tadašnji Kup UEFA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 08:17