StoryEditorOCM
Hajdukzna se put

Samo je jedan način za gašenje krize na Poljudu, Pavelin mora napraviti što i Ivica Puljak u ‘aferi Bojan Ivošević‘

Piše Pero Smolčić
15. rujna 2024. - 14:13

Diljem Hrvatske, a i šire, mediji se ovih dana zabavljaju Hajdukom. Da se tu svašta pročitati. Odjednom je svaki kolumnist ujedno i specijalist za stanje i zbivanje na Poljudu, bez obzira na to što zapravo na dnevnoj bazi prati Dinamo, Osijek, Istru... Hajduk je najgledaniji klub u zemlji, a usudio bih se reći i najpraćeniji, što se hrvatskih pera tiče.

Koliko se duboko ulazi u strukturi i bitak Hajduka, ni izbliza takve analize ne vidimo kada je recimo Dinamo u pitanju. Tu uglavnom sve ostaje na nogometnoj površini, tek tu i tamo netko zagrebe ‘ispod kože‘. A u Hajduku se sve do u detalje zna od trenera Gattusa do Dragane koja uvijek s osmijehom dočeka novinare u press salonu.

Dugi jezik

Da je Hajduk u neobičnoj situaciji, međutim, doista jest. Ispadanje iz Europe, odlazak Perišića, smjena Kalinića, ‘dugi jezik ‘ Gattusa... Da se u godinu - dvije dogodilo, bilo bi puno, a ne u mjesec - dva. 

Uglavnom, Hajduk je pobijedio u velikom derbiju i preskočio Dinamo. Preskočila je i Hajduka Rijeka pa su ‘bijeli‘ bili prvi nešto više od pola dana, ali daleko od toga da je bitka za titulu izgubljena, koliko god europski Dinamo izgledao moćno.

No, rezultat je ovdje površina, a ispod nje... Ajme. Odnosni su zatrovani, predsjedniku Ivanu Biliću Gattuso je začepio usta potvrdivši riječi Nikole Kalinića kako Gattuso i predsjednik ne razgovaraju. Bilić nije uspio ni ući u svlačionicu, obratiti se igračima. Ostao je s druge strane vrata.

image

Aljoša Pavelin, Ivan Bilić

Tom Dubravec/Cropix

Tu se stalno provlači i ističe odgovornost Nadzornog odbora na čelu s predsjednikom tog tijela Aljošom Pavelinom. Ima li podršku udruge Naš Hajduk? Što kažu ostali navijači? Hoće li Gattuso otići sam? Hoće li ga Bilić smijeniti? Što će sad zapravo raditi novi sportski direktor Francois Vitali?

Scenarij je samo jedan

Pregršt je pitanja i mnogi se bave mogućim scenarijima, a zapravo je samo jedan put koji bi sasvim i do kraja, barem na neki srednji rok, ugasio požar. A to je da Aljoša Pavelin i članovi Nadzornog odbora povuku potez kojega je povukao i splitski gradonačelnik Ivica Puljak. Kad se njegov dogradonačelnik Bojan Ivošević našao na vjetrometini, na udaru javnosti, Puljak je stavio sve na kocku i dao ostavku te izašao na nove izbore. I opet pobijedio te time osigurao mir u nastavku mandata. Bio je to zapravo svojevrsni referendum, više nego obični izbori, na kojemu su građani Splita Puljku i njegovoj ekipi pokazali palac gore.

Sada je to nešto što je nužno i na Poljudu. Jedini način da se dozna što članovi Hajduka, oni koji glasuju za Nadzorni odbor, misle o postojećoj garnituri. Sad je i pravi moment, da se sve riješi prije kraja godine i da se čisto uđe u zimski prijelazni rok, bez trulih jabuka, bez rezervi, bez sumnji. I onda mirno gradi priča za proljeće i ulazak u novu sezonu. Jednostavno, svi podnesu ostavke i opet se kandidiraju, pa ako su opet izabrani, to je to. Narod vam vjeruje, idemo dalje. 

Tako bi začepili usta kritičarima i mogli mirnije raditi u nastavku mandata. Ovako...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 14:14