StoryEditorOCM
HajdukNije lako Gattusu

Pula nova ‘nula’. Pomaka u igri je bilo, ali pogled na tablicu opet nosi ono vječno pitanje, ili da otkantamo te misli?

Piše Slaven Alfirević
26. kolovoza 2024. - 08:41

Još jedan remi Hajduka u gostima i još jednom bez pobjede vanka Splita za „bijele” ili „crveno-plave” sinoć. Remiji po Europi Torshavn i Ružomberok, a neodlučeno i po HNL-a, Lokomotiva i Istra i to su sad četiri boda manje od Dinama...

Treba li gledati da je ovo bio borbeni sudar u kojem su hajduci bili bliže pobjedi, a junak susreta golman domaćih ili ćemo punte zbrajati i zdvajati oko minusa u pogledu na vrh.

Najbolje da vama ostavimo na volju da se pitate je li važniji pogled na igru koja je doista bila nešto bolja i smislenija nego u posljednje vrijeme ili će hajdukovce od pogleda na ljestvicu već zaboljeti glava što je u biti najvanije. I opet ono vječno pitanje kad se to moglo nadoknaditi četiri boda manjka od Dinama i je li to moguća misija? Ili da otkantamo misli o vrhu?

U kolovozu smo, a evo nas na 8:12.

Horor od početka

No, susret u Puli sam za sebe bio je sadržajan, zanimljiv, a Hajduk bliže pobjedi. Tim prije što nije slutilo na dobro kako je počelo.

A bio je to horror početak za Hajduk, 57. sekunda je otkucala i balun se već zakoprcao u mreži iza Lučića. Ćalušić je proigrao Heistera, ovaj utrčao, šutnuo i zabio. Dobra akcija, Heister je utrčavanjem iznenadio obranu gostiju.

Šok početak u malom okršaju Intera i Milana na naš način, mislimo na trenere Tramezzanija i Gattusa i interista je stekao zarana prednost, a hajduke bacio u depresiju.

Rani pogodak usmjerio je utakmicu prema naglašeno obrambenom gardu Istre i njihovom kontrama, dok je Hajduk požurio po izjednačenje.

Nekoliko zanimljivih akcija sročili su, složili su „crveno-plavi”, ali kad nema pogotka, onda to izgleda lošije nego što jest, pa je nakon prvih 45 minuta dojam igre Hajduka bio – grozan. Gube od Istre. Zapravo je Lovro Majkić začarao svoja vrata, a Istra je istovremeno udarala iz kontre i nesmiljeno prijetila. Utakmica vrlo zanimljiva. Na stranu što Hajduk gubi.

No, nije moglo tako dugo, logično je bilo da po viđenom na terenu Hajduk i rezultatski izjednači, uradili su to u koprodukciji Hrgović i Livaja i sad je to već novi specijalitet. Hrgović, koji silom prilika igra desno, na desnom beku, ima sjajan centaršut i naciljao je opet prazan prostor za Livaju prema drugoj vratnici. Tamo se Livaja, dan uoči svoga rođendana, proslavio novim pogotkom glavom! Svaka čast, Marko!

image
Goran Sebelic/Cropix

Hajduk je, odnosno trener Gattuso pribjegao formuli 3 – 5 – 2 u zadnjih kvarat od ure, uveden je Elez da bude zadnji, pa su stopere dodatne zaigrali Uremović desno i Prpić lijevo. Hoće li to biti varijanta i za iduće utakmice, tek ćemo vidjeti, ali očito je da „gioco gattusiano”, svojevrsno mrvljenje ima nove inačice i da talijanski trener s klupe Hajduka traga za novim rješenjima, silno je zaposlen u svome laboratoriju.

Ono što sigurno gledamo, to je siromaštvo u efikasnosti, Hajduk zabija jedan ili dva gola i to je sigurna oklada. Dati tri, fantastika je...

No, kao u stroju profesora Baltazara još se čeka na formula pobjednička za gostovanja, a dok se ne stvori čarobni napitak i Rino ne poviče „eureka!”, bodovi plove u nepovrat.

Barem se Hajduk približava nekoj boljoj igri, ali i to može biti kratka daha, jer ako sad treneru odu Sahiti i Pukštas, opet će na silu morati mijenjati barem nešto od onoga što je naizgled uhodao.

Nije lako Gattusu, ma što god vi mislili o tome. Makar mu bod eto sinoć u Puli, nije izgubio.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 00:19